”İndirimli kurumlar vergisi KOBİ'ler için büyük avantaj”

İTO YKB Yalçıntaş, KOBİ'lerin üç yıl boyunca yüzde 20 yerine, yüzde 5 kurumlar vergisi ödeyecek olmasının büyük bir fırsat olduğunu bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, birleşen KOBİ'lerin üç yıl boyunca yüzde 20 yerine, yüzde 5 kurumlar vergisi ödeyecek olmasının büyük bir fırsat olduğunu bildirdi.

Yalçıntaş, yaptığı yazılı açıklamada, vergi avantajından yararlanabilmek için birleşmenin tescil işleminin en geç 31 Aralık 2009'a kadar yapılması gerektiğini belirtti.

Konuya ilişkin düzenlemenin Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlatan Yalçıntaş, şunları kaydetti:

"Birleşen KOBİ'lerin üç yıl boyunca yüzde 20 yerine, yüzde 5 kurumlar vergisi ödeyecek olması büyük bir fırsat. Yüzde 5 olarak uygulanacak indirimli Kurumlar Vergisi oranı, KOBİ'lerin birleşmesine çok büyük bir avantaj sağlıyor. Devralan KOBİ, 3 sene boyunca Kurumlar Vergisi'ni yüzde 20 yerine, artık yüzde 5 ödeyecek. Bu da Kurumlar Vergisi'nde yüzde 75;lik bir avantaj anlamına geliyor. KOBİ'lerimiz 31 Aralık'a kadar kalan 4 aylık süreyi birleşme süreci açısından çok iyi değerlendirmeliler.

25 Ağustos 2009 tarihinde iki KOBİ'nin birleştiğini varsayalım. Devreden KOBİ'nin 1 Ocak ile 25 Ağustos arasındaki kârı yüzde 5 vergiye tabi olacak. Devralan KOBİ'nin ise 25 Ağustos ile 31 Aralık dönemindeki karı ve 2010 yılı kârı ile 2011 yılı karı yüzde 5 vergilendirilecek. Diyelim ki; devralan KOBİ 25 Ağustos ve 31 Aralık tarihleri arasında 40 bin lira, 2010 yılında 100 bin lira ve 2011;de de 100 bin lira kâr etsin. Toplam kâr 240 bin lira olacağından yüzde 20 Kurumlar Vergisi;nden dolayı ödemesi gereken vergi 48 bin lira iken, bu uygulamayla ödeyeceği vergi 12 bin liraya inecek. Böylece 36 bin liralık bir vergi avantajı sağlanmış olacak."

Yalçıntaş, zarar eden bir KOBİ'nin karlı bir KOBİ ile birleşmesi durumunda zararın, karlı KOBİ'nin karından indirim konusu yapılacağını da belirterek, "Böylelikle kar eden KOBİ için ayrı bir vergi avantajı daha geçerli olacak. Bütün bu avantajlarla küçük ve orta ölçekli işletmeler sermayelerini birleştirdiklerinde daha güçlü hale gelecekler" ifadelerini kullandı.

Murat Yalçıntaş, 10 kişiden az istihdam imkanı sağlayan mikro işletmeler için de benzeri bir birleşme paketine ihtiyaç olduğunu ifade etti.