İngiltere'nin şeker vergisi milli içecek 'ayran'a yarayacak
Yörüksüt Yönetim Kurulu Başkanı Öz, İngiltere'de hükümetin şekerli içeceklere getirdiği ek vergi uygulamasının, süt ve ayran gibi süt ürünlerine olan ilgiyi arttıracağını söyledi.
BELMA BAĞRIK
MERSİN - Yörüksüt Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Öz, İngiltere'de şekerli içeceklere getirilen ek verginin, süt ve ayran gibi süt ürünlerine olan ilgiyi arttıracağını, şirket olarak ayranı İngiltere'ye taşımak için orada şirket kuracaklarını açıkladı.
İngiltere'de hükümetin şekerli içeceklere getirdiği ek vergi uygulamasının, süt ve ayran gibi süt ürünlerine olan ilgiyi arttıracağını vurgulayan Yörüksüt Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Öz, Yörüksüt'ün temelini oluşturan geleneksel içeceğimiz ayranı İngiltere'ye taşıyarak, gıda tüketimindeki alışkanlıkların değişimine katkıda bulunmayı hedeflediklerini söyledi.
Ramazan Öz, İngiliz hükümetinin 2018 yılından itibaren, şekerli içecek üreticilerine, ürünlerinde kullandıkları şeker miktarına göre ek vergi düzenlemesini hayata geçireceğini açıkladığını belirterek, “Şekerli içeceklere ek vergi uygulaması gıda sektörü açısından bir devrim. Bu durumun artık devlet politikaları ile mücadele edilmesi gereken bir noktaya ulaştığı algısı hakim. Ek vergi, milyonlarca insanın beslenme ve içecek alışkanlıklarını etkileyecek bir adım. Artık insanlar bu tür içecekler yerine taze meyve suları, süt ve süt ürünlerine yönelecekler. İşte bu noktada ayran tüketicilere tanıştırılabilecek en sağlıklı ve içimi güzel içecek olmaya aday. Diğer Avrupa ülkelerinde olduğu gibi İngiltere'de de yoğurt çok seviliyor ve tüketiliyor; ayranın da aynı derecede sevileceğine kuşkum yok” şeklinde konuştu.
İngiltere'de ayran pazarı her yıl yüzde 100 büyüyor
Britanya Süt Konseyi verilerine göre ülke genelindeki hanelerin yüzde 90'dan fazlasının en az bir kez yoğurt satın aldığına, yoğurt tüketiminin, İngiliz tüketicilerin bu ürünle ilk kez tanıştığı 1970'ten bu yana yüzde 430 artış gösterdiğine işaret eden Ramazan Öz, şu bilgileri paylaştı: “Sektör araştırmalarına göre yılda 600 bin ton dolayında yoğurt üretiliyor. Meyveli, bio gibi çeşitlerin ağırlıklı olduğu sektörün yıllık pazar hacmi 1.5 milyar sterlinin üzerinde. Ayran yoğunluk olarak sayılarının 500 bine ulaştığı tahmin edilen Türkiye ve Kıbrıslı Türkler ile 150 bin dolayında İranlı ve yine 500 bin dolayında Arap kökenliler tarafından tüketiliyor. Genel olarak perakende pazarının yüzde 60'ından fazlasını olduğu gibi, süt ve yoğurt pazarını da kontrol altında tutan süpermarket zincirleri ayran gibi içeceklerin yaygınlaşmasında en önemli dinamikler olacak, bunların henüz hiç birisinde ayran satışı yapılmıyor. Büyük bir çoğunluğu Almanya ve Hollanda gibi Avrupa ülkelerinden ithal edilen bardak ve şişe ayranlar etnik pazara hitap eden toptancılar tarafından dağıtılıp satılıyor.”
Öz, İngiltere pazarında toptancı, distribütör ve süpermarket zincirleri verilerine göre tahmini olarak yılda 500 bin litreden fazla ayran tüketildiğini ve pazarın her yıl yüzde 100'den fazla büyüdüğünü gösterdiğini kaydetti. Kişi başına meşrubat tüketiminin ise 235 litrenin üzerinde olduğunu belirten Öz, “Toplam 16 milyar sterlin büyüklüğündeki pazarın yarısından fazlası cola gibi gazlı ve şekerli içeceklerden oluşuyor. Şeker vergisi gibi uygulamalar ve bu yöndeki kampanyalar şekerli içeceklere alternatif içecekleri öne çıkaracak” dedi.
Avrupa'daki üretim üssü Romanya olacak
Ramazan Öz, yatırımlarını Avrupa ülkelerine yaymaya yoğunlaştıklarını belirterek, "Geleneksel içeceğimiz ayranı İngiltere’ye taşıyarak, gıda tüketimindeki alışkanlıkların değişimine katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Londra’da şirket kurma çalışmalarını başlattık. İngiltere’ye ilk etapta günlük en az bir tırlık ürün satmayı hedefliyoruz. Türkiye ve Irak’ta toplam 3 fabrikamız var. Farklı ülkelerde 10 fabrikaya ulaşmak istiyoruz. Romanya’dan Avrupa ülkelerine vergisiz ve gümrüksüz ürün gönderilebiliyor. Biz de burada atıl durumdaki bir fabrikayı 2 yıl içinde yeniden ekonomiye kazandıracağız. İlk etapta 250 ton kapasiteli bir tesis kuracağız" dedi.