Irak petrolü yolda

Irak Petrol Bakanı, Erbil ile Bağdat arasındaki petrol ihracat sorununun birkaç gün içinde çözülmesini beklediğini bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Irak Petrol Bakanı Abdul Kareem Luaibi, Erbil'le Bağdat arasındaki Irak petrollerinin ihracatı konusunda yaşanan sorunun birkaç gün içinde çözülmesini beklediğini söyledi.

Türkiye ile Kuzey Irak arasında petrol, doğalgaz aramalarının yanı sıra bu kaynakları uluslararası pazarlara ulaştıracak olan boru hatlarının yapımını da kapsayan sözleşmeler geçen yıl kasım ayı sonunda Ankara'da imzalanmıştı.

Ancak Bağdat yönetiminin Ankara ve Erbil arasında yapılan sözleşmelerin anayasaya aykırı olduğu eleştirilerinin ardından Bağdat ile Erbil arasında görüşmeler başlamıştı.

Bağdat ile Erbil'in anlaşmasının ardından Türkiye ile Kuzey Irak arasında imzalanan sözleşmelerde de somut adımlar atılması öngörülüyor.

"Uzlaşma birkaç gün içinde olur"

13. Türkiye Uluslararası Petrol ve Gaz Konferansı'nda Enerji Bakanı Taner Yıldız ile birlikte gazetecilerin sorularını yanıtlayan Luaibi, "Bağdat ile Erbil arasındaki sorunların çözümü için birkaç gün önce Irak Parlamentosu'nun yüksek düzeyli bir heyet belirlediğini belirterek, "Bu heyetin görevi iki taraf arasındaki uzlaşmayı sağlamak ve inanıyorum ki bu uzlaşmayı sağlayacaklar. Önümüzdeki saatlerde Parlamento Konseyi bu konuda bir görüşme yapacak. Bugün herhangi bir uzlaşma olmaz ise uzlaşmanın birkaç gün içinde olmasını bekliyorum" dedi.

Türkiye, Erbil ile Bağdat arasındaki anlaşmazlığın çözümü için taraflarla düzenli görüşmeler gerçekleştiriyor. Türkiye ile ortak vizyon ve projelerinin bulunduğunu ve Kerkük-Ceyhan hattından günlük 1 milyon varilin üzerinde petrol akışı olmasını arzu ettiklerini kaydeden Luaibi, "Ayrıca yeni bir hat yapılmasını da istiyoruz. Bu konuları bugün Enerji Bakanı Yıldız ile görüşeceğim" dedi.

Kerkük-Ceyhan hattından, uzun kesintiler hariç tutulduğunda, petrol akışı günlük 400,000-500,000 varil aralığında seyrediyor.

Günlük 1 milyon varili aşacak

Daha sonra Reuters'ın sorularını yanıtlayan Luaibi, "Irak'ın içinde bir boru hattı inşaatımız var. Bu inşaat 200 kilometre ve Alberda'dan başlayıp Alhadise şehrine kadar gidiyor. O hat tamamlandığında günlük petrol akışının 1 milyon varili aşacağına inanıyorum. Bunun bu yıl olmasını umuyorum" dedi.

Yaklaşık beş haftadır akış sağlanamayan Kerkük-Ceyhan hattı ile ilgili iki sorun bulunduğunu, bunlardan ilkinin Irak tarafından hatta yönelik saldırıların, ikinci konunun ise BOTAŞ'a ait istasyonda yaşanan teknik sorun olduğunu ifade eden Luaibi, "Bu sorunların giderilmesi için çalışıyoruz. Hattan bir hafta içinde akış sağlanacağına inanıyorum" dedi.

Irak'ın Türkiye üzerinden dünya piyasalarına petrol ihraç etmesini sağlayan boru hattı, el
Kaide'nin güçlü olduğu Nineveh bölgesinden geçiyor. Geçen yıl 54 defa saldırıya uğrayan boru
hattan petrol ihracı büyük ölçüde sınırlandı.

Bakan Yıldız: Yeni hatta yer alırız

Enerji Bakanı Yıldız ise merkezi Irak Hükümeti'nin 1.5 milyon varil civarındaki günlük üretimini tamamlayarak bunun dünya piyasalarına Ceyhan üzerinden sevkini sağlamayı amaçladıklarını belirterek, şöyle konuştu:

"Bu yetmez, yeni boru, petrol projelerini geliştirmek üzere Sayın Luaibi'nin de hassas olduğu, Basra'dan, merkezden gelebilecek petrolleri yeni bir boru hattıyla Ceyhan'a ulaştırmaktır. Böyle bir projede Türkiye yer alacaktır, yer almak istemektedir" dedi.

TPAO ve konsorsiyum üyeleriyle beraber bugün itibarıyla merkezi Irak Hükümeti'nden 25 milyar dolarlık iş alındığını, TPAO'nun hissesine düşen miktarın yaklaşık 5.5 milyar dolar olduğunu ifade eden Yıldız, ikisi doğalgaz, ikisi petrol olmak üzere bu projelerinin devam ettiğini belirtti.

Kuzey Irak ve merkezi Irak hükümeti arasındaki görüşmelerle ilgili olarak Yıldız, "Biz merkezi Irak hükümetinin, Bağdat'ın da hassasiyetlerinin farkındayız ve tabii ki o hassasiyetleri her zaman göz önünde bulundururuz ve bunları mütalaa ederiz. Bugünkü görüşmelerimizde son derece verimli bir sonuca ulaşacağımız kanaatindeyim" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir