İran altın ambargosunu BAE ile deliyor

Altın ihtiyacının önemli bölümünü Türkiye’den karşılayan İran, ABD’nin Türkiye’ye uyguladığı baskılar sonrası Türkiye’den altın ithalatını Birleşik Arap Emirlikleri üzerinden yapıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
Taylan BÜYÜKŞAHİN
 
İSTANBUL - İhracatın bu yılki lokomotifi olan ve İran’a yoğun şekilde ihraç edilen altın, yönünü Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) çevirdi.

Mart ayında İran’la artışa geçen altın ihracatı, Ağustos ayı itibariyle BAE’ye kaydı. İran’a yapılan altın ihracatının azalmasındaki en büyük nedenin, Amerika Birleşik Devletleri’nin Türkiye’ye İran konusunda ambargo baskısı olduğu kaydedildi.

TÜİK’in dün açıkladığı Eylül ayı ihracat rakamlarında da BAE’ye yapılan altın ihracatının yüksek seviyelerde sürdüğü görüldü. Bu durum, İran’ın altın ihracatını BAE üzerinden sağladığı şeklinde yorumlandı. BAE’ye yapılan altın ihracatı, ayrıca bu ülkeyi Ağustos ve Eylül aylarında Türkiye’den en çok ihracat yapılan ülke konumuna getirdi.
 
İran’a altın ihracatının azalması konusunda ABD’nin ambargo baskısının olup olmadığını değerlendiremeyeceğini söyleyen Türk Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Ayhan Güner, ancak açıklanan rakamların, İran’ın altın ihtiyacını BAE üzerinden karşıladığını ortaya koyduğunu vurguladı. İran’a yapılan altın ihracatının Ağustos ayında azalması ve hemen ardından BAE’ye yapılan altın ihracatının artmasının önemli bir gösterge olduğunu belirten Güner, özellikle Dubai’ye yapılan altın ihracatının arttığına dikkat çekti. Külçe altının İran yerine Dubai’ye gittiğini ifade eden Güner, BAE’nin aldığı altının tüm kapasitesinin üzerinde olduğunu, bütün Körfez ülkelerine yayarsa BAE’nin ancak bu rakama ulaşabileceğini dile getirdi. 
 
Dubai dikkat çekmiyor
 
İran altını doğrudan alırken herkesin dikkatini çektiğini anlatan Ayhan Güner, ancak söz konusu Dubai olunca pek dikkat çekmediğini, bunun sebebinin de Dubai’nin önemli bir ticaret merkezi olmasından kaynaklandığını kaydetti. Güner, sözlerini şöyle sürdürdü: "İran’a altın ihracatı konusunun birkaç ay önce gündeme yoğun bir şekilde geldiği zaman, İran’a altın ihracatı bitebilir demiştim. Bu durum Amerika’da senatoda bile mevzu olmuştu İran’a göstermelik mal satıyorsunuz, kullanıyorsunuz diye. Dubai’ye öyle bir şey diyemezler. Çünkü Dubai’den ne gaz alıyoruz ne de petrol. Piyasadan bildiğim kadarıyla İran’dan Dubai’ye giden parayı Amerika engelliyor. Ama Dubai’den İran’a her gün 200-300 tane tekne kalkıyor. Kendi aralarında bu işi bir şekilde hallediyorlar. Bu altın Dubai’ye gidiyor ve orada bir şekilde dağılıyor."
 
‘Kaliteli altın üretiyoruz’
 
Türkiye’de altın rafine etme işinin tüm dünyaya göre daha ucuz olduğunu kaydeden Güner, "Şimdi bu ülkeler neden gidip uzak ülkelerden, mesela İsviçre’den daha pahalı ürün alsınlar? Biz de bu olaya böyle bakıyoruz. Ayrıca İsviçre’deki adamın Kuveytliyle, İranlıyla anlaşması ve mal satması bizden daha zordur. Biz her türlü problemi çözecek pozisyona sahibiz. Mesela Katarlı adam bizden 300 kilo altın istiyor. Diyor ki bu malı Katar’a değil de Dubai’ye getir. Biz bunu sağlayabiliyoruz. Çünkü bu altın işini yapan tüm şirketlerimizin artık Dubai’de ofisleri var. Orada da mal satıyorlar. Orada kurulu bir düzenimiz var zaten. Rafinerisi olan en yakın ülkeler İtalya, İsviçre ve biziz. Şimdi bu adam kalkıp oralara mı gidecek, bize mi gelecek? Tabi ki bize geliyor. İki yıl önce bu yoktu. Dünya standartlarında külçe altın üretmeye başladık ve bu yüzden gelip bizi tercih ediyorlar" diye konuştu.
 

Aylık İhracat

 

BAE

İran

  

Ocak

118.2

0.005

  

Şubat

124.2

13.1

  

Mart

108

480

  

Nisan

117.5

1207

  

Mayıs

94.5

1387

  

Haziran

110.1

1318

  

Temmuz

92.5

1831

  

Ağustos

1983

180

  

Eylül

1230

17.5

  

Kıymetli taş ve metal mamulleri ihracatı/milyon $

Kaynak:TÜİK

 

ABD’den İran’a yönelik bir ambargo talebini duymadıklarını ifade eden Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk-İran İş Konseyi Başkan Yardımcısı Bilgin Aygül, İran’a altın ihracatının kesilmesini doğrudan ABD’ye bağlamanın doğru olmadığını kaydetti. Türkiye ve İran arasındaki ticaretin bu yılın ilk 8 ayında 16 milyar doları aştığına dikkat çeken Aygül, bunun iki ülke arasındaki ticarette bir doyum yaratabileceğini söyledi. ABD’nin uluslararası arenada İran’a baskı ve ambargo uyguladığını bildiklerini de hatırlatan Aygül, Türkiye ve İran arasındaki ticarette yaşanan doyum nedeniyle İran’a yapılan altın ihracatının kesilmiş olabileceğini belirtti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir