İran, Türkiye'nin hamlesini boşa çıkarabilir

İranlı Devlet Başkanı Ruhani bugün Rusya'ya gidiyor. Ruhani'nin iki gün sürecek ziyareti sonrası Türkiye'nin yüzde 130 vergi getirdiği Rus buğdayına İran'ın talip olması bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Rusya'nın domates ithalatına uyguladığı yasağı kaldırmaması sonrası Türkiye de buğdaya ek yüzde 130 gümrük vergisi getirmişti. İran Devlet Başkanı Hassan Ruhani'nin bugün Moskova'da yapacağı görüşmelerde İran'ın Rusya'dan buğday ithal etmesinin gündeme gelebileceği ifade ediliyor. Anlaşma sağlanması durumunda Türkiye'nin domates yasağına karşı uyguladığı misilleme hamlesi İran'la birlikte sekteye uğrayabilir. 

Rusya-İran İş Konseyi Başkanı Vladimir Obydenov yaptığı açıklamada, İran'ın Rus buğdayı için Türkiye'nin bir alternatifi haline gelebileceğini söyledi.

Obydenov, iki günlük ziyaret için Moskova'da bulunan Ruhani ile Putin arasında İran'ın Rus buğdayı ithalatına getirdiği sınırlamaların kaldırması yönünde bir anlaşma olabileceğini vurguladı.

Putin ile Ruhani bugün Kremlin'de bir araya gelmeleri planlanıyor. Kremlin'deki görüşmede aralarında Suriye'nin de olduğu bölgesel konular ele alınacak.

Buğday ve mısıra yüzde 130 vergi

Türkiye buğday dışında mısır, ham ayçiçek yağı, ayçiçeği küspesi, bezelye ve pirinç için de Rusya'ya ekstra gümrük vergisi koydu. Ancak vergi artışı sadece buğday ve mısır için yüzde 130. Diğer ürünlerde ise; pirince yüzde 45, ayçiçek yağına yüzde 36, ayçiçek küspesine yüzde 13,5 ve bakliyat ürünlerine yüzde 9,7 olarak uygulanacak.

Herhangi bir süre kısıtlamasının olmadığı vergi kararları dün resmi olarak Rusya'nın eline ulaştı.

Öte yandan Rusya'nın en büyük buğday ithalatçısının Türkiye olduğu biliniyor.

Türkiye Rus buğdayını yasakladıTürkiye Rus buğdayını yasakladı