İranlılar, IMF’den Türkiye’deki parasını istedi!

İranlı bir işadamının Türkiye’ye gönderdiği ve gümrükte buhar olduğu iddia edilen 18.5 milyar dolar yeniden gündemde

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - İranlı işadamı İsmail Seferyan’ın tırlarla Türkiye’ye gönderdiği öne sürülen 18.5 milyar dolar, dünya basınının gündemine yansıdı. The Guardian Gazetesi’nin haberine göre, İran Dışişleri eski Bakanı İbrahim Yezdi ile İran Özgürlük Hareketi’nin lideri Ahmed Sadr Hac Cevadi ve Milli Dinci Parti Genel Sekreteri İzzetullah Sahabi, IMF Direktörü Dominique Strauss-Kahn’a bu konuyla ilgili bir mektup gönderdi.

Mektupta, Seferyan’ın Türkiye’ye gönderdiğini öne sürdüğü paranın İran halkına ait olduğu savunuldu ve paranın İran’a iade edilmesi için gerekli girişimin yapılması istendi. Mektupta, “Gönderdiğimiz belgelerde bu paranın sahibi olduğunu iddia eden kişinin adı geçmekle beraber, paranınasıl sahibi İran halkıdır” denildi. The Guardian ise olayla ilgili olarak “Bu, uluslararası bir kuruluşun araştıracağı bir konu olmaktan çok bir Hollywood filmini andırıyor” yorumunu yaptı. The Guardian’a mektubun içeriği hakkında bilgi veren Yezdi, bir süre önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a da bir mektup gönderdiklerini belirterek, mektuba cevap alamadıklarını söyledi. Yezdi, IMF’nin mektubun gereğini yapıp soruşturma açacağına inandıklarını kaydetti.

Bazı iktisatçıların, “Bu para Türkiye’yi IMF’den borç almaktan kurtardı” dediğini aktaran gazete ise yazıda şöyle devam etti: “Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bu parayı Tanrı’nın inayetinin bir sonucu olarak açıklıyor gibi görünüyor. Türkiye Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz bu paranın İran parası olduğu iddialarını reddediyor.” Bazı Türk iktisatçılara göre ise bu para, varlık barışının bir sonucu olabilir. Öte yandan DÜNYA’ya bilgi veren kaynaklar, Türkiye’ye para giriş ve çıkışının şartlarının belli olduğunu belirten makalede iddia edilenlerin mümkün olmadığını söylediler.

Haberin ayrıntıları bugünkü DÜNYA Gazetesi'nde