İş Bankası'na 221 milyon dolar kaynak

Türkiye İş Bankası'na, Avrupa Yatırım Bankası tarafından 221 milyon dolar yeni kaynak sağlandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye İş Bankası, yurtdışı havale akımlarına dayalı seküritizasyon programı kapsamında yaklaşık 221 milyon ABD doları tutarında kaynak sağladı.

İş Bankası'ndan yapılan açıklamaya göre banka, yurt dışı havale akımlarına dayalı seküritizasyon programı kapsamında yaklaşık 221 milyon ABD doları tutarında, 10 yıl nihai vadeli yeni kaynak sağladı. Avrupa Yatırım Bankası'nın (AYB) yatırımcı olarak iştirak ettiği işleme, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings tarafından "A-" notu verildi. 

AYB tarafından sağlanan kaynağın yüzde 70'i çalışan sayısı 500'e kadar, yüzde 30'u ise çalışan sayısı 3.000'e kadar olan işletmelerin finansmanında kullanılacak.   

Uluslararası seküritizasyon piyasalarında 2000 yılından bu yana kaynak sağlayan İş Bankası, 2015 yılı içerisinde toplam 776 milyon ABD Doları seküritizasyon kredisi temin ederken, 2004 yılında kurduğu yurt dışı havale akımlarına dayalı program çerçevesinde bugüne kadar 5 milyar ABD dolarını aşan finansman tedarik etmiş oldu. 

'KOBİ'lerin finansmanında kullanacağız'

Açıklamada görüşlerine yer verilen İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Yılmaz Ertürk, ülke tasarruflarını ve yurt dışından sağladıkları kaynakları, her türlü konjonktürde Türkiye'nin büyümesine ve kalkınmasına katkı sunan reel sektöre aktardıklarını vurgulayarak, şunları kaydetti: 

"Nitekim, Eylül 2015'de de özel sektör bankaları içinde Türk Lirası kredilerde, yabancı para kredilerde ve toplam kredilerde birinciliğimizi sürdürdük. Eylül ayı sonu itibarıyla nakdi kredilerimiz 180,2 milyar TL'ye, gayri nakdi kredilerimiz ise 55,9 milyar TL'ye ulaştı. Nakdi krediler içinde ticari kredilerin payı yüzde 74 olarak gerçekleşti. AYB'den sağladığımız kaynağı, KOBİ'lerin finansmanında kullanacağız. Ayrıca, AYB ile 2009'dan bu yana devam eden köklü işbirliğimizi, gerçekleştirdiğimiz bu işlemle daha da güçlendirmiş olmaktan dolayı memnuniyet duyuyoruz."