”İş dünyası, verginin siyasallaşmasından endişe duyuyor”
TÜSİAD YİK Başkanı Koç, yurt içinde standartları yüksek bir demokratik zeminde toplumsal huzuru bozmayan bir siyaset rekabeti olduğunu söyledi
İSTANBUL - Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Mustafa Koç, iş dünyasının, son dönemlerde vergi kurumunun siyasallaşmasından ciddi bir şekilde endişe duyduğunu belirtti.
TÜSİAD YİK toplantısında konuşan Koç, yakın tarih boyunca ekonomiyi etkileyen temel faktörlerden biri olarak gördükleri siyasi istikrarın en önemli bileşenlerinden birinin, yurt içinde standartları yüksek bir demokratik zeminde toplumsal huzuru bozmayan bir siyaset rekabeti olduğunu söyledi.
Koç, "Bunu söylememin nedeni; ülkemizde son dönemlerde her gün artan kutuplaşma ve diyalogsuzluk ortamı olduğunu her halde tahmin edersiniz" dedi.
Siyaseti kavga ortamından çıkarmanın bir mevzuat meselesi olmaktan çok bir kültür meselesi olmasının işleri daha da zorlaştırdığına işaret eden Koç, "Ama işimizi zorlaştıran unsurlar bununla sınırlı değil. Çağdaş demokrasinin vazgeçilmez unsurlarından biri, toplumsal yapıyı adaletli biçimde temsil eden bir yasama organı ve vicdani kanaatleri ile hareket eden millet temsilcileridir. Bir başka vazgeçilmez unsur, kamu çıkarlarını parti çıkarlarının üstünde tutan bir yürütmedir" dedi.
Mustafa Koç, çok önemli bir çağdaş demokrasi göstergesinin, siyasallaşmamış, yalnız yasalara yönelik, hukuk devleti ilkelerine bağlı yargı ve güvenlik kuvvetleri olduğunu belirtti.
Koç, "Her yönüyle özgür bir medyayı, ifade özgürlüğüne sahip kültürel kimliği koruma altına alınmış vatandaşların etkinlikleri, hükümetlerden bağımsız biçimde denetleyebilen özerk kurumları ve hükümetlerden bağımsız sivil toplum kuruluşlarını da çağdaş demokrasinin güvencesi olan kurumlar arasına eklemeliyiz" şeklinde konuştu.
"Verginin siyasallaşması"
Sorunların giderilmesinde mevcut hükümetten ve parlamentodan birtakım beklentilerinin olmasının normal ve kaçınılmaz olduğuna işaret eden Koç, "İş dünyası bugün, son dönemlerde vergi kurumunun siyasallaşmasından ciddi bir şekilde endişe duymaktadır. TÜSİAD uzun bir süredir, sağlıklı bir demokrasinin işlerlik kazanabilmesi için siyasi iradeden tam bağımsız çalışabilen bir gelir idaresinin gerekli olduğunu her fırsatta dile getirmektedir" diye konuştu.
"Henüz çok şükür geçti diyemedik"
Koç; küresel krizle ilgili olarak herkesin iyimser olmaya daha yatkın olduğunu ancak, bugün için ne yazık ki "çok şükür geçti" diyemediklerini söyledi.
Koç, "Buna karşın son dönemlerde yapılan bazı değerlendirmeler, bizi dikkati elden bırakmamaya sevk ediyor. Devletlerin büyük küresel finans kuruluşlarına görülmemiş ölçüde sermaye enjekte ederek ortak olmasını, 'finans dünyasında yapısal bir değişim' olarak değerlendirmek belki mümkün ama buna piyasa ekonomisi penceresinden bakıldığında bu yapının sürdürülebilir olmadığı da açık" dedi.
ABD'de ve başka ülkelerde, eskisinden daha büyük bankaların olması, ancak bu bankaların iş modellerinde ve onları denetleyen sistemlerde bir değişiklik olmamasının bazı ekonomistleri ciddi biçimde korkuttuğunu anlatan Koç, öte yandan, ABD Başkanı Obama'nın Wall Street'e hitaben, "Aklınızı başınıza toplayın, artık devlet yardımı yok" demiş olmasının da tedirginlik yarattığını belirtti.
Türkiye'nin, bulunduğu ülke grubunda, ekonomisi en çok küçülen birkaç ülke içinde yer alıyor olmasına karşın, bazı makro göstergelerdeki iyileşmelerden ne ölçüde övgüyle söz edebilecekleri bir gelişme olduğunu sorgulamakta yarar gördüğünü belirten Koç, "Yeni bir orta vadeli program dönemine girerken, görülüyor ki, daha iki-üç yıl arzu ettiğimiz büyüme temposunu yakalayamayacağız" dedi.
Demokratik açılımı yerinde bulduklarını ifade eden Koç, Kıbrıs meselesine de değindi.
Yalçındağ: Vergi, bir demokrasi kültürü ögesidir
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, demokrasi konusunu tartışırken üzerinde pek durmadıkları bir konuya değinmek istediğini, bunun da vergiyle demokrasi arasındaki ilişki olduğunu kaydetti.
Yalçındağ, "Vergi ödenmeyen bir ülkede demokrasi de serpilmez, İngiltere'de demokrasi, vergi mükelleflerinin siyaset üzerinde denetim talebiyle doğdu ve gelişti. Vergi bir demokrasi kültürü ögesidir. Türkiye'nin demokratik saygınlığını zedeleyen bir araca dönüşmesi hazindir" diye konuştu. Yalçındağ, Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerin bir süreden beri sağlıksız şekilde sürdüğünü savunarak, "Teknik olarak müzakerelerin devam ediyor olması, Türkiye'de yapısal reform iştahının azaldığı, AB üyelerinden bazılarının ise Türkiye'ye karşı kabul edilemez ölçüde hasmane bir tutum içinde oldukları gerçeğini gizleyemiyor" dedi. Yalçındağ, dünyanın yeni bir yapılanmaya gittiğini, gücün eskisine kıyasla daha dengeli dağıldığını, ülkesinin demokratik değerlerini siyasetinin merkezine yerleştiren ABD Başkanı Obama'nın da dünyayla birlikte hareket etmek istediğini, dünyada yeni bir düzenin kurulması için müttefiklerine ve diğer ülkelere işbirliği çağrısında bulunduğunu anlattı.
Yalçındağ, yeni düzenin Türkiye'nin çevresinden başlayarak kurulduğunu, dünyanın en istikrarsız bölgeleriyle çevrili, enerji havzalarının sınırındaki Türkiye'nin, düzenin kurulmasında ve yerleştirilmesinde önemli bir rol üstleneceğinin anlaşıldığını ifade etti. Özellikle son aylarda Türkiye'nin bölge ve dünya açısından önemini gösteren gelişmelere tanık olduklarını ifade eden Yalçındağ, son toplantıdan bu yana geçen süre içinde iki tarihi açılıma da tanıklık ettiklerini, "Kürt açılımı" ya da "demokratik açılım" adı verilen siyaset inisiyatifini yaklaşık 2 aydır tartıştıklarını, açılımın başarıya ulaşması halinde Türkiye'nin, tarihine damgasını vurmuş önemli bir meselesini çözmüş olacağını söyledi.
Toplantıda basına kapalı bölüm
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi (YİK) toplantısının basına kapalı bölümünde üyeler görüş alışverişinde bulundu.
TÜSİAD YİK Başkanı Mustafa Koç ve Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ'ın yaptığı açılış konuşmalarının ardından toplantının basına kapalı bölümüne geçildi.
Sabancı Center'da yaklaşık 2,5 saat süren basına kapalı bölümde TÜSİAD üyeleri görüş alışverişinde bulundu.
TÜSİAD YİK toplantısına, Rahmi Koç, Bülent Eczacıbaşı, Cem Boyner, Ümit Boyner, Ali Kibar, Haluk Dinçer, Tuncay Özilhan, Bülent Bulgurlu, Erdal Karamercan, Erkut Yücaoğlu, Mehmet Şuhubi, Aynur Bektaş, Aclan Acar ve Turgay Durak'ın da aralarında bulunduğu iş dünyasından çok sayıda kişi katıldı.
Bu arada, toplantı öncesi bayılan TÜSİAD çalışanlarından Leyla Danış'a sağlık ekipleri müdahale etti.