İş dünyasından ekonomi paketi değerlendirmesi

Vergi ve prim borçlarının yapılandırılması, emeklilere Ramazan ve Kurban bayramları öncesi ikramiye ödenmesi, imar barışı gibi hükümet tarafından açıklanan yeni düzenlemelerle ilgili iş dünyasından değerlendirme yapıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Başbakan Binali Yıldırım, önceki gün yapılan Bakanlar Kurulu toplantısından sonra vergi ve prim borçlarının yapılandırılması, emeklilere Ramazan ve Kurban bayramları öncesi ikramiye ödenmesi, imar barışı, yaşlılık aylığının 500 liraya çıkarılması, genç girişimcilere Bağ-Kur desteği, üniversitelerden kaydı silinenlerin okullarına dönme imkanı getirecek yeni düzenlemelerle ilgili bilgi verdi.

İş dünyası yeni düzenlemelerle ilgili görüşlerini dile getirdi.

MÜSİAD Başkanı Abdurrahman Kaan:
Paket ekonomiye ciddi bir katkı verecektir

Yeni ekonomik paket, görünüşte basit gibi duran, ancak milyonlarca insanı doğrudan etkileyen birçok soruna temas ediyor. Vergi ve prim cezalarına yönelik yapılacak yapılandırma, iç talebin artırılmasına sağlayacağı destekle ekonomiye ciddi katkı verecektir. Bu düzenleme, Maliye ile mükellef arasında bir “vergi barışı” olarak da nitelendirilebilecek önemli bir adım olacaktır.

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran:
Yapılandırmanın ardından mali disiplinde duruş devam ettirilmeli

Düzenleme reel sektör için 'nefes aldırıcı' bir gelişme. Ekonomik büyümeye de katkı sağlayacak. Türkiye’nin sürat yapmasının önündeki engeller tek tek ayıklanıyor. Bu yapılandırmaların ardından 15 yıldır uygulanan ekonomi politikalarındaki mali disiplin ve duruşun devam ettirilmesi gerekmektedir. Öte yandan, devlete olan borcunu düzenli ödeyen bir kesim de bulunmaktadır. Borçlarını düzenli ödeyen üyelerimiz, kendilerini mutlu edici bir beklenti içindedirler.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç:
Yeni paket dinamizmi artıracak

Açıklanan tedbirler inanıyoruz ki devlet, vatandaş ve reel sektöre karşılıklı kazanç olarak yansıyacak. Vatandaşın alım gücünü artıracak her türlü sosyal ve yapısal düzenlemenin arkasındayız.Paket, ekonomide dinamizmi artıracak. Girişimci, sonraki vergi ve primleri için beyaz bir sayfa açabilecek. Yeni yatırım planlarına da engelsiz start verebilecek.

TESK Genel Başkanı Palandöken:
Genç girişimciliği işsizliği azaltır

İş yeri açmak isteyen 18-29 yaş arası gençlere 3 yıla kadar vergi kolaylığı getirilmesi ekonomiyi ve piyasaları canlandıracaktır. En önemlisi gençlerin girişimciliği sayesinde işsizlik rakamları azalacak, ekonomik büyüme daha da artacaktır.

Türkiye Emekliler Derneği Başkanı Kazım Ergün:
Emeklilerden ikramiye teşekkürrü

Gerek banka promosyonu gerekse bayram ikramiyesi düşük aylık alan emeklilerimiz için önemli bir kazanım olmuştur. Başta hükümetimiz olmak üzere emeklilerin yanında olan herkese teşekkürü borç biliyoruz.

DEİK Başkanı Nail Olpak:
Çarklar daha hızlı dönebilecek

Yeni paketi genel olarak değerlendirdiğimizde hükümetimiz ile ekonomi yönetimi, vatandaşımıza ve biz iş dünyasına ekonomik barış sunuyor. Yeni ekonomi paketi uzun süredir kangren olmuş konulara bir merhem olması yanında, ekonomik çarkların daha rahat dönmesine katkı sağlayacak.

Kayseri Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy:
Piyasaya sıcak para girişi sağlayacak

Yaklaşık 12 milyon civarında emekliye 2 bayramda biner lira ikramiye ödenmesi piyasaya sıcak para girişini sağlayacak, tüccarımız ve esnafımız daha yoğun bir iş dönemi geçirecek. Bu sayede oluşacak katma değer diğer sektörleri etkisi altına alacak. Hükümetin aldığı kararlar, ekonomiye can suyu verecek.

ASO Başkanı Nurettin Özdebir:
Ekonominin kayıt altına alınması için önemli bir adım

Yapılandırma ve destek paketinin ekonominin, kayıt altına alınması için önemli bir adımdır. Bu, aynı zamanda toplumun tüm kesimlerini rahatlatacak düzenlemedir. Kamuya borç ödemelerini kolaylaştıracak bu yeni fırsat ve stok affı devlet ve vatandaşa karşılıklı kazanç olarak yansıyacak. Devlet, bu paketle tahsil edemediği alacakları tahsil ederek gelirlerini artıracaktır. Böylece yeni yatırımlarla ekonomiyi büyütecek kaynaklar da sağlanabilecektir. Emekliye bayramlarda verilecek iki ikramiye ve 65 yaş aylığının artırılması da piyasayı canlandıracaktır.

Malatya TSO Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu:
Büyüme sürdürülebilir yapıya kavuşacak

Her türlü olumsuzluğa rağmen, üretmeye ve yatırıma devam eden iş dünyası için bu düzenleme önemli bir motivasyon kaynağı oldu. Girişimciler artık önlerini daha rahat görebilecektir. Emeklilere verilen destekle birlikte piyasalar canlanacak ve büyüme daha sürdürülebilir yapıya kavuşacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir