İş makineleri dünya 6’ncılığına göz dikti
İş makineleri sektörü 15 yılda yapılacak 1.3 trilyon dolarlık altyapı ve inşaat yatırımlarıyla büyümeyi hedefliyor. İMDER Başkanı Halil Tamer Öztoygar, "2023'te dünya altıncısı olmayı öngörüyoruz" dedi.
İmam GÜNEŞ
İSTANBUL - İş makineleri sektöründe yerli malı girdisinin yüzde 55 olduğunu söyleyen İMDER (Türkiye İş Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği) Başkanı Halil Tamer Öztoygar, Türk imalatçılarının teknolojiyi iyi kullandıklarını ifade etti. İthal edilen parçalarda da Türk katkısının görülebileceğine değinen Öztoygar, devletin sektörel teşvik vermesi gerektiğini vurguladı.
İMDER, 8. Olağan Genel Kurul Toplantısı öncesi gerçekleştirilen “Ulusaldan Küresele İş Makinaları Sektörü Paneli”ne İMDER Başkanı Halil Tamer Öztoygar, Bloomberg HT Genel Yayın Yönetmeni Cüneyt Başaran, DÜNYA Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ, Ekonomist Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu ve Fortune Genel Yayın Yönetmeni Cüneyt Toros katıldı. Panelde Türkiye’de 2030 yılına kadar gerçekleştirilmesi planan 1.3 trilyon dolarlık projelerin, iş makineleri sektörüne katkıda bulunacağı kaydedildi.
Bloomberg HT Genel Yayın Yönetmeni Cüneyt Başaran’ın moderasyonuyla düzenlenen panelde konuşan İMDER Başkanı Halil Tamer Öztoygar, inşaat makineleri alanında 1,2 milyar dolar civarındaki ihracatın, 2023 yılında 10 milyar doların üzerine çıkarılması hedefl erine inançlarının tam olduğunu belirtti. İş makineleri sektöründe ihracatın artması için çalıştıklarını aktaran Öztoygar, doğrudan yabancı yatırımları ve ortaklıkları önemsediklerini kaydetti. 2013 yılında 1. Uluslararası İş Makinaları Kongresi’ni gerçekleştirdiklerine dikkat çeken Öztoygar, ikinci kongreyi ise 20-21 Ekim 2016'da yine İstanbul’da gerçekleştirmek üzere yoğun çalışmalar yaptıklarını söyledi. İş ve inşaat makineleri sektörünün büyüklüğüne değinen Öztoygar, “Gelişmişlik ve ekonomi düzeyi göstergeleri arasında yer alan iş ve inşaat makineleri ve ekipmanları sektörü pazar büyüklüğü bakımından ülkemizin, Çin ve Hindistan ardından en hızlı büyüyen pazar olarak Avrupa’da dördüncü iken 2023 yılında birinci sıraya, dünyada ise altıncı sıraya ulaşması bekleniyor” dedi.
Altyapıya 100 milyar dolar
Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu ise Türkiye’nin 2030’a kadar 1,3 trilyon liralık yatırım planı bulunduğuna değinerek, “Altyapı yatırımları için 100 milyar dolar öngörüldüğünü, enerji projeleri için 100 milyar dolar, ulaşım yatırımları için 350 milyar dolar, konut ve kentsel dönüşüm için 400 milyar dolar ve ticari, eğitim, kültür, sağlık yatırımları için 350 milyar dolar yatırım planlanıyor. Tüm bunların başarıyla yapılabilmesi için siyasi istikrar ve Türkiye’nin bölgesindeki iyileşmeler oldukça önemli” ifadelerini kullandı. GSMH’nın yüzde 1’i kadar Ar- Ge ile gidilirse rekabetçi bir dünyada ayakta kalınamayacağını kaydeden Uzunoğlu, Çin’in yüzde 5.8’lik hedefi olduğunu belirterek, “2023 yılında 22 binlik satış hedefi yakalanarak dünyada 6. sıraya çıkmalıyız. 30 milyar dolarlık hedef için 4.5 milyar dolar yatırım gerekir” dedi.
‘Eğitim 4.0’ı konuşmamız lazım’
Bloomberg HT Genel Yayın Yönetmeni Cüneyt Başaran, Türkiye’de iş makineleri ve ekipmanları sektörünün değerinin, toplam makine sektörünün yüzde 16’sını oluşturduğunu belirtti. Başaran, sektörün ihracatının 1.1 milyar dolar olduğunu söyledi. DÜNYA Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ, son dönemde gündemde olan sanayi 4.0’a dikkat çekerek, “Bu süreçte eğitim 4.0’ı da konuşmamız lazım” dedi. Sanayi 4.0’da makinelerin birbiriyle konuşacağını, bunu da sensörlerin sağlayacağını belirten Güldağ, bir sensör fabrikası için 5 milyar dolarlık yatırım gerektiğini, bu büyüklükte yatırımların işbirliğini zorunlu kıldığını anlattı. Coğrafi avantajlara da değinen Güldağ, “Afrika’ya mutlaka yönelmek lazım. İMDER’in Afrika pazarında yer edinmesi gerekiyor” dedi. Fortune Genel Yayın Yönetmeni Cüneyt Toros ise Türkiye’nin önünü açacak iki konuyu teşvik sisteminin değişmesi ve eğitime önem verilmesi olarak özetledi. Toros, devletin teşvik verirken ne istediğini bilmesi gerektiğinin altını çizdi.