İş yapma kolaylığı için 32 maddelik yol haritası

Türkiye, Dünya Bankası’nın hazırladığı rapora göre iş yapma kolaylığında 190 ülke arasında 69’uncu sırada. Hükümet iş ortamının iyileştirilmesini için hazırlanan 32 maddelik eylem planının 10 maddesi 1 ay içinde hayata geçirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sercan AKINCI

Dünya Bankası’nın hazırladığı ve ülkelerin iş yapma kolaylıklarının sıralandığı ‘Doing Business’ raporunda Türkiye’nin 190 ülke arasında 69’uncu sırada yer almasının ardından Hükümet harekete geçti. Sıralamada Türkiye’nin daha üst sıralarda yer alabilmesi hedeflenirken, bunu gerçekleştirmek için 32 maddelik eylem planı hazırlandı.

Mayıs ayının başında hazırlanan plandan 10 madde tamamlanırken, kalan 22 madde için ise çalışmalar sürdürülüyor. Eylem planı özel sektörün oluşturduğu STK’lardan gelecek önerilere göre de genişletilecek.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ‘Türkiye’de İş yapma Kolaylığı- Doing Business in Turkey’ başlıklı Türkiye’de iş ortamı istişare toplantısını dün gerçekleştirdi. Toplantıya TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ile Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şenel’in iş dünyası temsilcileri katıldı.

Bakan Bülent Tüfenkci, reel sektörün önündeki engelleri belirleyip, ortadan kaldırmanın Hükümetin önceliği olduğunu ifade etti. TOBB, TİM, TÜSİAD, YASED, MÜSİAD ve DEİK başkanlarından oluşan Yatırım Ortamını İzleme Koordinasyon Kurulu’nun (YOİKK) çalışmalarını yakından takip ettiklerini ve önemsediklerini kaydeden Tüfenkci, bu kurulun Türkiye’yi sıralamada yukarıya taşıyacak eylem önerilerinin hayata geçirileceğine işaret etti. Türkiye’de ilk çeyrekte güven ortamının arttığına ve bu nedenle gelen yabancı sermayenin de yüzde 2’lik artış gerçekleştirdiğine dikkat çeken Bakan Tüfenkci, “Ekonomideki olumlu gidişat, uluslararası raporlarda da karşılık bulsun istiyoruz. Bu rapor 10 maddeden oluşan konularda hazırlanıyor. Raporun metodolojisi hakkında eleştiri getirilebilir ama biz yatırım ortamının iyileştirilmesi için gerekli adımları atmak istiyoruz” dedi.

Kırmızı hatta düşme azaldı

Mayıs ayı itibariyle bu raporda Türkiye’yi üst sıralara taşıyacak 32 maddelik eylem planının çalışmalarına başladıklarını ve 10’unun ilgili bakanlık ya da kurumlarca tamamladığını anlatan Tüfenkci, gerçekleştirilecek maddelerle birlikte vergi ödeme başlığında ve inşaat izinleri başlığında da daha iyi bir noktaya gelineceğini söyledi.

Menkul rehinler konusunda atılan adımların ardından kısa süre içinde 20 milyar liranın üstünde menkul rehinle KOBİ’lerin sermayeye ulaştığını ifade eden Tüfenkci, bu konuda teminatlandırma maliyetlerinin düşük olduğunu bildirdi. Gümrüklerde kırmızı hatta düşme oranını da azalttıklarını vurgulayan Tüfenkci, kağıtsız gümrük sayısının artacağını ve 1 temmuz itibariyle gümrük kapılarında kart ile ödeme yapılabileceğini aktardı.

Bakanlıklar görevleri paylaştı

Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şenel de iş ortamını iyileştirme konusunda Türkiye’nin attığı adımların çok kapsamlı olduğunu ve bu nedenle bu rapora yansımadığını savundu. Türkiye’nin bir önceki yıla göre raporda 6 basamak gerilediğinin bilgisini veren Şenel, “Sadece işe başlama konusunda 11 basamak ilerledik. Türkiye arzu ettiğimiz yerde değil. Ülke sırasının yukarıya taşınması için gerekli görevlendirmeler yapıldı. Eksiklikler tespit ediliyor. 32 maddelik eylem planı oluşturulup, ilgili bakanlıklarla paylaşıldı. 2018 raporunda bu çalışmaların sonucunu göreceğiz. STK’ların önerileriyle de eylem planı şekillendirilecek” dedi.

Türkiye’deki yatırım ortamını değerlendirmek için bir araya geldiklerini ifade eden TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da herkesin Türkiye’nin hedefl erine ulaşmasını, daha fazla yatırım çekmesini, daha huzurlu olmasını, daha zengin olmasını istediğini kaydetti. Bunun için kamu-özel sektör el ele verip, doğru stratejileri uygulaması gerektiğine dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, birlikte Türkiye’yi daha ileri taşıyabileceklerine inandığını anlattı.

“Reform ateşini canlı tutmalıyız”

Küresel ekonomide dalgalı denizlerde yol alındığını, bölge coğrafyasının zor bir dönemden geçtiğini ve son 2 yılda Türkiye’nin zor günler yaşadığını belirten Hisarcıklıoğlu, konuşmasına şöyle devam etti: “Ama açıkçası ben bardağın boş tarafına fazla odaklandığımız kanaatindeyim. Bu durum, maalesef ekonomimizin dinamizmini, girişimcilerimizin gücünü, son yıllarda atılan yatırımcı dostu reformları görmemizi engelliyor. Bugün işte bu yüzden buradayız. Son yıllarda Türkiye’de iş ortamının iyileştirilmesi için neler yapıldı bunları konuşalım istiyoruz. Bundan sonra Türkiye’de iş ortamının daha da iyileşmesi için neler yapacağımızı konuşalım istiyoruz.

Çünkü küresel rekabette daha iyi yerlerde olmak zorundayız. Burada küresel ölçekte kullanılan göstergelerden en önemlilerinden biri Dünya Bankası’nın Doing Business sıralamasıdır. Burada maalesef istediğimiz noktada değiliz. 190 ülke arasında 69’uncu sıradayız. Alt kırılımlarda 22’nci sırada olduğumuz gösterge de var, 128’inci sırada olduğumuz gösterge de var. Hedefimiz de çok net. Madem dünyanın en güçlü 20 ekonomisi arasındayız ve ilk 10’u hedefl iyoruz, o zaman tüm göstergelerde ilk 20 içinde olmalıyız. Bunun için 2 şey yapmamız lazım. Birincisi reform ateşini canlı tutmalıyız.

Yatırımcı güvenini yeniden tesis etmek için çok hızlı ve kararlı adımlar atmamız lazım. Türkiye, artık içine kapanır, kendine gelemez diyenlere inat, daha yükseğe sıçramamız lazım. Aslında son dönemde çok güzel işler de yapıldı. Bunlar yatırımcılara devletin sahip çıktığının en önemli göstergesi. Türk devletinin reform iştahının da kanıtıdır. Bu tür reformlara hız kesmeden devam etmemiz gerekiyor. Ama yapmamız gereken bir şey daha var.

Yaptıklarımızı daha iyi anlatmamız gerekiyor. Reformları bir iletişim stratejisi çerçevesinde kamuoyuyla ve yatırımcılarla düzenli şekilde paylaşmamız gerekiyor. Çünkü aslında yatırım ortamı dediğimiz konu bir algı meselesi. Sizin ne kadar iyi veya kötü olduğunuz kadar, nasıl algılandığınız da önemli bir faktör. Ülkemizi Doing Business sıralaması başta olmak üzere tüm küresel sıralamalarda üst sıralara taşıyacağız.”

Babayiğitlik için çalışmalar yapılıyor

Geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yerli oto konusunda TOBB Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmanın ardından TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve TOBB heyeti harekete geçti. Geçtiğimiz cumartesi günü Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı’yla görüştüklerini ifade eden TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Pazar günü ise Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir araya geldiklerini kaydetti. Gelecek günlerde tekrar Sanayi Bakanı ile görüşeceklerini ifade eden Hisarcıklıoğlu, ne gibi adımlar atılması gerektiğini planlayacaklarını kaydetti.

En önemli konunun Türkiye’nin 2019 yılında kendi markası olan bir otomobile sahip olması olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, üretim yerinin neresi olacağının ise sonraki aşamalarda belirleneceğini bildirdi.