İş Yatırım'ın "Hidden Riches of Turkey" konferansı yapıldı
Konferansa Türkiye, İsrail, Yunanistan ve Romanya'nın önde gelen halka açık şirketleri kurumsal yatırımcılarla buluştu
LONDRA - İş Yatırım, 2007 yılında İstanbul'da düzenlediği "Hidden Riches of Turkey" konferansını bu yıl, Türk şirketlerinin yanı sıra İsrail, Yunanistan ve Romanya'nın önde gelen şirketlerinin de katılımıyla, kapsamını genişleterek "Hidden Riches of The Eastern Mediterranean" adıyla İngiltere'de gerçekleştirdi.
İsrail'den Excellence Nessuah ve Yunanistan'dan Piraeus Securities ortak girişimiyle Londra'da yapılan konferansa Türkiye, İsrail, Yunanistan ve Romanya'nın önde gelen 50'den fazla halka açık şirketi, 100'ün üzerinde kurumsal yatırımcıyla buluştu.
Konferans sırasında gazetecilerle sohbet eden İş Yatırım Genel Müdürü İlhami Koç, IMF ile görüşmeler konusunda, "Önce şunu kabul etmek lazım; doğal olanı ve tercih edileni IMF'siz devam etmek" dedi.
IMF ile bağın bir yerde kopması gerektiği görüşünü dile getiren Koç, şunları kaydetti:
"Ülkenin kendi ayakları üzerinde durması lazım. Bunun için de IMF'siz, siyasetçilerin kendi kendilerini bağlayacağı, kendi kendilerine koyacakları IMF koşullarına benzer koşullar getirilmesi lazım. Ancak bu şekilde IMF'den kurtuluruz. Aslında bu kriz olmasaydı bizim için bu şans vardı, bir daha da IMF ile bir şey yapmamıza gerek kalmayacaktı. Bu kriz her şeyi değiştirdi. IMF ile anlaşma yapmaya ihtiyacı olmayan ülkeler bile gidip IMF ile anlaşma yapma ihtiyacı hissettiler. Bizim açımızdan da durum şu; eğer işler iyi giderse genel bir global toparlanma olursa, sanki bir IMF anlaşması olmayacak ya da zayıf bir IMF anlaşması olacak gibi. Eğer işler kötü giderse o zaman IMF ile daha sert koşulları içeren bir anlaşma yapılacak gibi algılıyorum. Benim görüşüm bu. Doğrusu, aslında hiç olmamasından yana aslında, keşke öyle bir durumda olsak ki IMF ile anlaşma olmasa."
Bütçe disiplininin bozulması
Bütçe disiplininin bozulduğuna işaret eden Koç, bu durumun bugün normal karşılanabileceğini, çünkü bütün ülkelerde aynı durumun yaşandığını hatırlattı.
Normal şartlarda bütçe disiplininin bozulmasının çok eleştirildiğini dile getiren Koç, "Ekonomiyi canlandırmak için para politikaları yeterli olmadı. Bakıyorsunuz ekonomi yeteri kadar tepki vermiyor. O zaman pek istenmemesine rağmen mali politikalara dönüyorsunuz. Vergileri indiriyorsunuz teşvikler veriyorsunuz... Çaresizlikle bunu yapıyorsunuz. En katı kapitalist ülkelerde bile buna kayış var. Şunu unutmamak lazım; maliye politikalarının hep geçici olduğu var sayılıyor. Ekonomi toparlandıktan sonra tekrar bütçe disiplinine dönülmesi gerekiyor. Bizde 'Acaba tekrar bütçe disiplinine dönülecek mi?' korkusu var. Ekonomi yönetiminin belki bunu göstermesi gerekiyor" diye konuştu.
Bu dönemde şirketlerin önünü görmeye başladığını ifade eden Koç, "Şirket satın alma konusunda bize çok fazla yerli ya da yabancı gelmeye başladı" dedi.
İlhami Koç, İş Yatırım'ın faaliyetlerine ilişkin olarak ise düşüncelerinin Körfez bölgesine açılmak olduğunu bildirdi.
Özellikle İslami ürünler pazarından pay almak istediklerini anlatan Koç, "Körfez'de fon fazlası var. Biz ise fon eksiği olan bir ülkeyiz. O piyasada batılı bankalar çok hakim. Fon o kadar fazla ki krizde bile sorunlu bankaların büyük bölümü oralardan fon sağladı" dedi.
Risk iştahı değişiyor
İş Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Çağlan Mursaoğlu ise 2007 yılındaki konferansa 30 fonun katıldığını hatırlatarak, "Burada da 50 olur diye düşünüyorduk. Bugünkü konferansta 110 fon yöneticisi katılıyor. Demek ki risk iştahı algılama değişiyor. İnsanlar geleceğe daha olumlu bakmaya başlıyor ki buralarda gelip sorgulamaya başladılar" dedi.