İşadamı asgari ücrette yükü devlet ile paylaşmak istiyor

Sandıktan tek başına iktidar başarısıyla çıkan AK Parti’nin önemli taleplerinden asgari ücretin 1.300 liraya yükseltilmesiyle ilgili iş dünyasından tepkiler gelmeye devam ediyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Seçimlerin ardından vatandaş vaatlerin yerine getirilmesi için hükümetin kurulmasını beklerken, iş dünyası vaat edilen 1.300 liralık asgari ücreti tartışıyor. Asgari ücretteki bu artış ihtimali kimi işadamların endişe etmesine neden olurken, dün gazeteniz DÜNYA’da yayınlanan Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir’in ‘Asgari ücret kaldırılsın’ sözlerine de tepki geldi. İş dünyası asgari ücret konusunu ‘çok hassas’ olarak nitelendirerek, bu konuda gerekli düzenlemelerin kademeli yapılmasını hem iş dünyasının hem de işçinin bu durumdan zarar görmemesini talep etti. İşadamları işgücü üzerindeki kamu yüklerinin hafifletilmesini de bekliyor. Ayrıca işadamları, piyasadaki canlanmanın asgari ücret konusun netleşmeden gerçekleşmeyeceğini de öne sürüyorlar… DÜNYA’ya görüşlerini aktaran işadamları şunları ifade ettiler: 

Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç

Herkes kendi bölgesinde serbest bırakılabilir 

Asgari ücretin 1.300 TL olması, asgari ücretli insanlara belki kısa bir dönem için menfaat sağlayabilir ama uzun vadede işsizliğe neden olacağına inanıyoruz. Bunun en güzel örneği, madenlerde çalışan insanlar için yapılan asgari ücret uygulamasıdır. Bu insanlara iki asgari ücret ödeneceği söylendi. Bunun neticesinde şu anda yerli kömür tüketen birçok firma, yerli kömür tüketmekten vazgeçti ve ithal kömüre dayalı tüketim başladı. Sonuç olarak da yerli kömür üreticileri de sıkıntıya girdi. Asgari ücrete yapılacak zammın devlet tarafından fedakarlık edilmesi uygun olabilir ama sanayici tarafından buna katlanmak kolay olmayacaktır. İlk başta kararlara saygı duyulacaktır. Bir müddet sonra ise sanayici kazanamadığı gün kenara çekilirse işsizlik artmaya başlayabilir. Bu konuda çok hassas davranmak lazım. Asgari ücretin tespit komisyonu ile tespit edilmesi doğru mu? Yanlış mı? Bu çok tartışılabilir bir konu. Asgari ücrette, herkes kendi bölgesinde, kendi ikliminde, kendi şartlarında uygulama yapabilecek şekilde serbest bırakılabilir. Bu konuya çok yönlü bir şekilde bakmak lazım. Suistimaller de olabilir, fayda da verebilir. 

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut

Oluşacak yük adil şekilde paylaşılmalı

İş barışının temeli adil ücretlendirmedir. Emekçilerin, yaptıkları tüm çalışmalar sonucunda emeklerinin karşılığını alınması, en az çalışanlar kadar işverenler için de önemli. Ancak asgari ücretin artışında ortaya çıkacak yükün sadece işverene yüklenmesini doğru bulmuyoruz. 2008 küresel krizini Türkiye de dünya da henüz tam olarak aşamadı. İşsizliğin artış trendine girdiği, ihracatın düştüğü, art arda seçimlerle gelen bir takım istikrarsızlıkların bedelinin ödendiği bir dönemde tüm yükün işverenin sırtına yüklenmesi bazı sıkıntılar doğurabilir. Bu konuda henüz net bir açıklama yapılmadı. Asgari ücretin artmasıyla oluşacak yükün ilgili bakanlığımız ve hükümetimiz tarafından adil şekilde paylaşılacağını düşünüyoruz. Ama bu konuda işveren de üzerine düşeni yapacaktır. 

Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Savaş M. Özaydemir

Garibin hakkı yenilebilir

Asgari ücret kaldırılsın ya da kalsın diyemem, bunların bir kurulu var. Türk insanı kaidelerin içinde oynamalıdır, birileri bir şey söyledi diye değişemez yoksa garibin hakkı yenebilir. Bu işin belli kuraları var ona göre oynanması gerekiyor. 

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay

Kamu yükleri de hafifletilmeli

Asgari ücret artışının mutlaka işveren tarafı ile istişare edilerek belirlenmesi çok önemli. Eğer artış olacaksa da kademeli olarak ve işverene ilave yük getirmeden yapılması gerekir. Bununla birlikte, işgücü ve firmalar üzerindeki kamu yüklerinin de hafifl etilmesini bekliyoruz.

Asbir Antrepo Genel Müdürü Erkan Başboğa

Asgari ücretin vergi yükünü devlet karşılasın

Asgari ücretin 1.300 TL’ye çıkarılması işadamları üzerinde büyük bir mali baskı yaratır. Türkiye’de bir işveren devlete işçi üzerinden yüzde 36 oranında vergi ödüyor. Yani ödemeyi maaş üzerinden veriyor. Ücret 1300 TL ulaştığı zaman hem 300 TL işçiye ekstra maaş verecek hem de bunun yüzde 36’sını devlete vergi verecek. Bu konu netleşmeden piyasanın tam hareketlenmesini bekleyemeyiz. Devletin en azından asgari ücrete gelecek zammın vergisini karşılaması gerekiyor