İşbaşında eğitim için 21 CEO imza koydu
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'nun koordinasyonunda düzenlenen toplantıda, aralarında Koç Holding, Mercedes Benz, İçdaş, Çimsa gibi şirketlerin bulunduğu toplam 21 şirket taahütname imzaladı.
HÜSEYİN GÖKÇE - FİKRİ CİNOKUR
ANTALYA - Genç işsizliğin azaltılması amacıyla oluşturulan Küresel İşbaşında Eğitim Ağı (GAN) projesinin dünyadaki ilk uygulaması Türkiye'de başladı. Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'nun (TİSK) koordinasyonunda düzenlenen toplantıda, aralarında Koç Holding, Mercedes Benz, İçdaş, Çimsa gibi şirketlerin bulunduğu toplam 21 şirket taahütname imzaladı.
Antalya'da düzenlenen "Kaliteli İşbaşında Eğitimin Geliştirilmesi Konferansı"nda hükümet, işçi ve işveren temsilcileri bir araya geldi. Türkiye'nin 21 büyük şirketinin temsilcilerinin imzaladığı sözleşmeyle B20 İstihdam Görev Gücü'nün ilk somut çıktısı olan GAN'ın dünyadaki ilk ulusal ağı kurulmuş oldu.
İmzalanan taahhütlerle kurulan "GAN Türkiye" gençlerin, eğitim hayatından işgücü piyasasına geçişlerini kolaylaştırarak genç istihdamını artırmayı amaçlıyor.
Törene, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in yanı sıra, B20 İstihdam Görev Gücü'nün Koordinatör Eş Başkanı ve Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Koç, Uluslararası İşverenler Teşkilatı (IOE) Başkanı Daniel Funes de Rioja, TİSK Başkanı Yağız Eyüboğlu, L20 Türkiye Başkanı Ergün Atalay, ILO, OECD, B20 ve L20 temsilcileri katıldı.
Çelik: İşsizlik için yılda 1 milyar dolar harcıyoruz
Bakanı Faruk Çelik, paranın ilk kez kullanıldığı bu coğrafyada, çalışma anlayışının temelini ahilik teşkilatının oluşturduğunu bildirdi. Nesilden nesile bilgi aktarımında çıraklık sisteminin büyük önem taşıdığını söyleyen Çelik, Türkiye'de iş başında eğitim, mesleki eğitim ve girişimcilik eğitimi gibi programlara yıllık 1 milyar dolarlık kaynak aktarıldığını, programlardan 1 milyon 200 bin kişinin yaralandığını anlattı.
İşbaşı eğitim programına katılanların yüzde 70'inin başarılı şekilde istihdam edildiğini söyleyen Çelik, özel sektörle birlikte çalıştıkları UMEM projesi kapsamında ise 170 bine yakın kişiye iş imkanı sağlandığını aktardı.
İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'nın önemli olduğunu anlatan Çelik, duyarlılığın tek yönlü olamayacağını, önümüzdeki ay yasalaşmasını istedikleri eğitim ağırlıklı bir düzenleme getirecekleri bilgisini verdi. Bakan Çelik, kısa süre içinde istihdam teşvikleriyle ilgili bir paketin Başbakan tarafından açıklanacağını söyledi.
Eyüboğlu: İşsizliğin çözümüne katkı sağlamaktan mutluyuz
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Yağız Eyüboğlu da dünyadaki genç işsiz sayısının 74.5 milyona dayandığını, gençlerin yetişkinlere göre 3 kat daha fazla işsizliğe maruz kaldığını, Türkiye'de de durumun farklı olmadığını anlattı. Bu projeyle birlikte işveren olarak işsizliğin çözümüne katkı sağlamaktan mutlu olduklarını belirten Yağız Eyüboğlu, GAN'ın, işverenlerin, işbaşında eğitimle gençlerin becerilerini geliştirmeleri, istihdam edilebilirliklerini artırmaları gibi konularda taahhütte bulunmak için bir araya geldikleri bir ağ olduğunu bildirdi. Katılımcılara seslenen Eyüboğlu, "GAN Türkiye'nin faaliyetlerinin yürütülmesinde temel rol sizlerin olacak. Birlikte, işbaşında eğitimin sorunlarını ve çözüm önerilerini belirleyip, bir yol haritası çıkaracağız" dedi.
Atalay: Akşama kadar 3 işçimiz daha hayatını kaybedecek
Günümüzde insana yatırım yapan işletmelerin bunun karşılığını aldığını belirten Türk İş Başkanı Ergün Atalay, çıraklıktan verimli istihdama geçişin önemine işaret etti. 12 milyon işçinin sadece 1 milyonunun sendikalı olmasının, G-20 dönem başkanlığı yapan Türkiye'ye yakışmadığının altını çizen Atalay, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu çıkarılmasına rağmen, Soma ve Ermenek'te 328 işçinin hayatını kaybettiğini söyledi. "Ortalamalara göre bugün akşama kadar 3 arkadaşımız daha iş kazasına kurban gidecek, hayatını kaybedecek" diyen Ergün Atalay, "Bunun sorumlusu hepimiziz" dedi.
GAN Türkiye Ağı'na üye olan şirketlerin, yaptıkları katkılar sayesinde uluslararası arenada tanınırlıkları artacak. Küresel GAN'ın üyeleri arasında, Telefonica, Adecco, Ericsson, Huawei Technologies, Gi Group, UBS, Samsung Electronics, Randstad Holding, Astra International gibi çok uluslu şirketler ve aralarında TİSK'in de bulunduğu çok sayıda ulusal işveren teşkilatı yer alıyor. GAN Başkanlığını Telefonica CEO'su Jose Maria Alvarez-Pallete Lopez yürütüyor.
GAN Türkiye Ağı'na üye olan 21 şirket: "Adecco İstihdam Hizmetleri, Akçansa, Arçelik, Aygaz, Bosch Termoteknik, Buga Otis Asansör, Çimsa, Dörtel Gümrük Müşavirliği, Eyüp Sabri Tuncer, Ford Otosan, Hilton, İçdaş Çelik, Mercedes Benz Türk, PharmaVision, Pressmech Progressive, Ranstad, Rollmech Automotive, Santa Farma İlaç, Söktaş Dokuma, Tofaş ve Tüp Merserize Tekstil."