İşe alım hızında yavaşlık devam edecek

Manpower'ın anketine göre, dünya çapında işverenlerin büyük bölümü, sahip olduğu personelle yola devam etme eğiliminde buluyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL - Manpower tarafından yılda 4 kez yapılan "Küresel İstihdam Tahmin Anketi"nin 2009 yılı üçüncü çeyrek sonuçları açıklandı.

Manpower Türkiye'den yapılan yazılı açıklamada, 34 ülkeden alınan bilgilerle hazırlanan anketin sonuçlarına yer verildi.

Arjantin, Avustralya, Avusturya, Belçika, Kanada, Çin, Kolombiya, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Almanya, Yunanistan, Hindistan, İrlanda, İtalya, Japonya, Meksika, Hollanda, Yeni Zelanda, Norveç, İsveç, İsviçre, Birleşik Krallık ve ABD gibi ülkelerden 70 binden fazla özel sektör ve devlet çalışanıyla yapılan görüşmeler sonucunda hazırlanan anketin sonuçları, krizin etkisinin devam ettiğini gösterdi.

Anket sonuçlarına göre, küresel ölçekte 2009'un üçüncü çeyreğinde, işe alım hızında yılın ilk yarısındaki yavaşlık devam edecek. Dünya çapında işverenlerin büyük bölümü, sahip olduğu personelle yola devam etme eğiliminde buluyor.

Avrupa'nın imalat sanayinde iş beklentileri, Alman işverenlerin 3 yıldan beri ilk kez negatif işe alım tahmini bildirmeleriyle daha da kötüleşirken, ABD'de işe alım tahminleri değişmeyerek ikinci çeyrekteki gibi kaldı.

Anketin yapıldığı 34 ülkeden 11'i önümüzdeki çeyrekte istihdamın artacağını, 22 ülke ise gidişin negatif yönde olacağını belirtti. Asya Pasifik bölgesinde ankete katılan 8 ülke ile bölgede tahminler, istihdamın düşük olacağı şeklinde oldu.

Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (EMEA) bölgesindeki ankete katılan 18 ülkeden sadece Norveç, Polonya, İsviçre, Güney Afrika ve Çek Cumhuriyeti'ndeki işverenler, üçünü çeyrekteki istihdam durumu hakkında olumlu, ancak mütevazı görüş bildirdi. Amerika bölgesinden ankete katılan 8 ülkenin 5'inde işe alım tahminleri, 3 ay öncesine göre düşük oldu.

"En kötüsü geride bıraktığımızı gösteriyor"

Manpower Inc. Yönetim Kurulu Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Jeffrey A. Joerres, anket sonuçlarını değerlendirirken, 3 ay öncesine göre dünya çapındaki işverenlerin daha büyük bölümünün, mevcut iş güçlerinde değişiklik yapmayı düşünmediğini söylediğini aktararak, "Bu, en kötüsünü geride bıraktığımızı gösteriyor" ifadesini kullandı.

ABD'de süregelen düşük işe alım hızının, iş arayanlar için hala sorun olduğunu anlatan Joerres, "Çünkü işverenler hala krizden sağlam çıkmak ve büyümeye hazırlanmak için iş güçlerini yıl boyunca ayarlamaya devam ediyor" dedi.

Joerres, ikinci çeyrek raporunda Hindistan iş gücü piyasasının iyimserliğini korumaya çalıştığını, ancak şu anda Hintli işverenlerin de yeni işe alımlarda daha kararsız olduklarını ifade ederek, iyi bir gelişme olarak, Singapur ve Tayvan'ın iyiye giden genel görünümünün, ulaşım ve kamu hizmetleri sektöründeki yükselen talep nedeniyle pekiştiğini belirtti.

Joerres, "Kanada ve ABD'de imalat-dayanıklı tüketim malları sektöründe, özellikle de otomotiv sanayinde iş arayanlar, işverenler talep sorunlarıyla pençeleştikçe önümüzdeki çeyrekte de bocalamaya devam edecekler" yorumunu yaptı.

"Büyüme amaçlı işe alımların başlamasına zaman var"

Manpower Türkiye Genel Müdürü Ebru Coş, Türkiye'de krizden en çok etkilenen çalışanların, başta otomotiv ve yan sanayisi olmak üzere, tüm sanayi sektörü ve sanayi ürünlerinin dağıtımını, satış-pazarlamasını yapan şirketlerin çalışanları olduğuna işaret etti.

Üretim dışı çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren çok uluslu orta ölçekli yabancı şirketlerin Türkiye ofisleri arasında işe alımlarını durdurmalarına rağmen, en azından işten çıkartmaya direnmeyi başaran pek çok şirket olduğunu gördüklerini ifade eden Coş, krizden "en az" etkilenen, işe alım faaliyetinin göreceli olarak devam ettiği sektörleri, telekomünikasyon, hızlı tüketim maddeleri, kozmetik, ilaç, enerji ve gıda sektörleri olarak sıraladı.

Coş, 2008'in son çeyreğinden itibaren Türkiye'de iş arayanların başvurabileceği ortalama açık pozisyon sayısının, yüzde 50 oranında azaldığını ve bunun ciddi küçülme olduğunu vurgulayarak, şöyle dedi:

"Açık olan işlerin çoğunun çeşitli sebeplerle olmazsa olmaz pozisyonlardan ayrılan çalışanların yerini yeniden doldurmak, performansı zayıf çalışanları daha iyi olanlar ile değiştirmek gibi nedenlerden ortaya çıkan pozisyonlar. Maalesef büyüme amaçlı işe alımların başlamasına tüm dünyada olduğu gibi bizde de zaman var görünüyor.

Coş, 2009'un üçüncü çeyreği için Türkiye'de işe alımlarda işverenler tarafında artan motivasyon gözlemlediklerine dikkati çekerek, şu değerlendirmede bulundu:

"Ancak hükümetin açıkladığı yeni teşvik ve istihdam paketinin hayata geçmesi ile bazı emek yoğun şirketlerde, özellikle dönemsel eleman istihdam etme konusunda bir cesaretlenme bekliyoruz. Diğer taraftan işten çıkartmaların bizde de hız keseceğine ve işverenlerin işe alım yapmasa da en azından mevcut personelleri ile krizle baş etmeye odaklanacaklarını tespit ediyoruz."