İSKİ'nin 2009 yılı bütçesi onaylandı

İBB Meclisi, İSKİ Genel Müdürlüğünün suya yüzde 4 zam öngören tarife teklifini uygun görmeyen Tarife Komisyonu raporu oy birliğiyle kabul etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, İSKİ Genel Müdürlüğünün suya yüzde 4 zam öngören tarife teklifini uygun görmeyen Tarife Komisyonu raporu ile İSKİ'nin 2009 yılı bütçesini oy birliğiyle kabul etti.

İSKİ'nin Genel Kurulunu oluşturan İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, kurumun 2009 yılı bütçesi ile Plan ve Bütçe ve Tarife komisyonlarının bazı raporlarını görüştü.

Genel Kurul'da CHP Grubu adına söz alan Bahtiyar Kuru, bütçe tasarısının 720 milyon YTL'sinin borç, 2,5 milyar YTL'sinin de tarife ve hizmet geliri olmak üzere 3 milyar 238 milyon 204 bin YTL olarak hesaplandığını söyledi.

Bu rakamın Büyükşehir Belediyesi'nin konsolide bütçesinin beşte birini oluşturduğunu belirten Kuru, bu bütçe içinde KDV bedelinin yer almadığına işaret etti.

Rapora göre şebekedeki su kaybının yüzde 22, en düşük tarife üzerinden bunun bedelinin 1 milyon YTL olduğunu dile getiren Kuru, raporda yılda 570 milyon metre küp su tüketildiğini, bunun da kişi başına 130 litre su tüketildiği anlamına geldiğini kaydetti.

Kuru, 1994'te dört kişilik bir ailenin 10 metre küpe kadar su kullanımında ücret alınmadığını, o dönem yatırımlarını sürdüren İSKİ'nin şimdi borçlanarak ayakta durmaya çalıştığını söyledi.

İSKİ'nin bütçesi 3 milyar 238 milyon 204 bin 132 YTL

CHP'nin yerel yönetimde olduğu dönemde suya yüzde 6 zam yapıldığı için eleştirilerde bulunan dönemin İl Başkanı Başbakan Erdoğan ve yol arkadaşlarının, bugün yüzde 200'e varan zamlarla yoksul halka nasıl cevap vereceklerini anlamakta güçlük çektiğini söyleyen Kuru, 10 metre küpe kadar suyun ücretsiz olması ve su havzalarındaki kaçak binaların kaldırılması gerektiğini ifade etti.

Gruplar ve kişiler adına yapılan konuşmaların ardından İSKİ'nin 3 milyar 238 milyon 204 bin 132 YTL'lik bütçesi oy birliğiyle kabul edildi. Bütçenin yüzde 51.85'i yatırım harcamaları için ayrıldı.

Ayrıca, İSKİ Genel Müdürlüğü'nün 2009 yılında suya yüzde 4 zam öngören tarife teklifi de İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi Tarife Komisyonunca uygun görülmedi. Komisyonun raporu İSKİ Genel Kurulunda oy birliğiyle kabul edildi.

İSKİ Genel Müdürlüğünün dış borçlanma talebini içeren Plan Bütçe Komisyonu Raporu da görüşüldü.

Buna göre, 2009 yatırım programında yer alan ve 150 milyon YTL bedeli olan Terkos İlave Rezervuar İnşaatı (Hisarbeyli Barajı), 100 milyon YTL tutarındaki Büyükçekmece Atıksu Arıtma Tesisi İnşaatı, 100 milyon YTL tutarındaki Tuzla Atıksu Arıtma Tesisi 3. Kademe İnşaatı, 60 milyon YTL tutarındaki Çanta Atıksu Arıtma Tesisi inşaatı, 60 milyon YTL tutarındaki Kilyos Havzası Atıksu Sistem Projesi olmak üzere toplam 470 milyon YTL (376 milyon dolar) tutarında borçlanması talep edildi.

Komisyon tarafından uygun görülen talep, İSKİ Genel Kurulunda da oy çokluğuyla kabul edildi.