İslam ülkelerine 'yeni eğilimlere dikkat' uyarısı
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, İslam ülkelerini dünya ekonomisindeki yeni eğilimler konusunda uyardı
ANKARA - İslam Ticaret ve Sanayi Odası Genel Kurulu'na katılan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, İslam ülkelerini dünya ekonomisindeki yeni eğilimleri dikkate almaları ve bu gelişmelere göre kendilerini hazırlamaları konusunda uyarırken, İslam ülkeleri arasındaki gümrük vergileri, kotalar dahil tüm tarife dışı engellerin kaldırılması gerektiğini ifade etti.
İslam Ticaret ve Sanayi Odası 30. Genel Kurul Toplantısı Tunus'ta gerçekleştirildi. İslam Odası'na üye 57 ülkenin Odalar Birliği temsilcilerinin katıldığı toplantıya TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB Yönetim Kurulu Üyeleri Necdet Özer ile Selçuk Öztürk ve Türkiye'nin Tunus Büyükelçisi Ömer Gücük de iştirak etti.
TOBB'dan yapılan açıklamaya göre toplantının açılışında bir konuşma yapan Hisarcıklıoğlu, dünya ekonomisindeki gelişmeler ve İslam Ülkeleri arasındaki iktisadi ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi konusundaki görüşlerini aktardı.
İslam ülkelerinin küresel ekonomideki rolünün gözardı edilemeyeceğini bildiren Hisarcıklıoğlu, "Küresel ticaret yollarının ve küresel politikaların şekillendiği coğrafyanın merkezindeyiz. Dünya ekonomilerinin gıdası olan enerji kaynaklarına biz sahibiz. İslam ülkeleri olarak çok önemli bir turizm gücümüz var. Bu gücümüz her yıl daha da artıyor.
İnşaat yatırımlarında ciddi bir payımız var. Öte yandan sanayileşme alanında önemli yatırımlar yapıyoruz. Pek çok İslam ülkesi Sanayileşme konusunu öncelikleri arasına koymuş durumda. Yani hemen her sektörde küresel ekonomi ile entegre olmuş durumdayız. Küresel dengenin önemli bir parçasıyız. İşte bu nedenle bizler, dünya ekonomisindeki gelişmeleri çok iyi okumak, kendimizi bu gelişmelere çok iyi hazırlamak zorundayız" diye konuştu.
"Dünya ekonomisinde canlanma eğilimi var"
Önümüzdeki sürecin eskisine göre çok daha zor olacağı üzerinde duran Hisarcıklıoğlu "Çünkü küresel ekonomide yepyeni bir sürece giriyoruz. Elbette dünya ekonomisinde bir canlanma eğilimi var. 2008 yılında başlayan küresel krizin etkileri zayıfladı. Amerika'dan sonra, Avrupa ekonomileri de toparlanma sinyalleri veriyor. Bu gelişme hepimizi olumlu etkileyecektir" dedi.
Bu olumlu gelişmenin yanında küresel sistemde de 3 büyük değişiklik olduğunu dile getiren TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, "Adeta bütün ekonomik kurallar yeniden yazılıyor. Bu 3 değişikliğe ayak uyduramazsak, İslam ülkeleri olarak bizi büyük bir tehdit bekliyor" uyarısında bulundu.
"Bizi bekleyen değişiklikler"
Hisarcıklıoğlu, söz konusu değişikliklerin birincisinin finansman alanında olduğunu ifade ederken şunları kaydetti:
"Küresel krizden sonra alınan tedbirlerle birlikte, dünyadaki sermaye akımı azaldı. Gelişmiş ülkeler makroekonomik dengelerini güçlendirdikçe, gelişmekte olan ülkelere para akışı daha da azalacak. Yani önümüzdeki süreçte finansman kaynakları eskisi gibi bol olmayacak."
Küresel ticaretin rotası
İkinci köklü değişikliğin ise küresel ticaretin rotasında yaşandığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, dünya tarihinde bir ilkin yaşandığını bildirdi. Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu:
"İlk defa gelişmekte olan ülkelerin toplam üretimi, gelişmiş ülkelerin üretimi ile aynı seviyeye geldi. Önümüzdeki süreçte hem üretim potansiyeli, hem de tüketim potansiyeli gelişmekte olan ülkelere kayacak. Yani dünyanın ekonomik merkezi batıdan doğuya kaydı ve kaymaya devam edecek. Bunu gören ABD önlemini şimdiden alıyor. Amerika Birleşik Devletleri'nin liderliğinde, dünya ekonomisi adeta yeniden tasarlanıyor. Trans Pasifik Ticaret Ortaklığı (TTP) ve Trans Atlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (T-TIP) ile dünyada iki yeni blok ortaya çıkıyor."
"Birbirimizi sürekli engeller çıkarıyoruz"
İslam ülkeleri arasında tercihli ticaret sisteminin kurulamadığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Birbirimize sürekli engeller çıkartıyoruz. Gümrük prosedürlerimiz arasında uyum yok. Gümrük kapılarımızın alt yapısı birbiriyle uyumlu değil. En vahimi de, ülkelerimize vize olmadan seyahat edemiyoruz. Bir yandan kardeşiz diyoruz, ama kardeşimizin evine vizesiz giremiyoruz" dedi
Enerji alanındaki değişim
Küresel alandaki üçüncü köklü değişimin ise enerji alanında olduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu, yüzyıllardır küresel çatışmaların temelinde enerji kaynakları olduğunu belirtti. "Şimdi ABD kaya gazı ile enerji alanındaki ezberleri bozuyor" diyen Hisarcıklıoğlu ABD'nin sahip olduğu 2.4 trilyon metreküplük kaya gazı rezervini harekete geçirdiğini açıkladı. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu açıklamalarına şöyle devam etti:
"Kanada ve Meksika'daki rezervlerle birlikte bu rakam 55 milyon metreküpe ulaşıyor. Bu gelişmeyle ABD, 10 TL'ye satın aldığı enerjiyi 3 TL'ye mal eder hale geliyor. Önümüzdeki 5-10 yıl içinde enerji ihracatçısı haline gelmesi bekleniyor. Bu ne demek? Hem enerji üreten bazı İslam ülkelerinin, hem de Rusya gibi enerji satan ülkelerin küresel dengelerdeki rolleri değişecek. Hem de ABD'de üretim maliyetlerinin ucuzlamasıyla Asya ülkelerine akan yatırımlar tekrar batıya yönelecek. Yani tüm ekonomik ve siyasi dengeler kökünden sarsılacak. Dahası, batıda üretim ucuzlayacak. Batı yeniden rekabetçi bir yapı kazanacak."