'İslami finans 5,3 trilyon dolara ulaşacak'

Kalkınma Bakanı Elvan İSEDAK 32. Toplantısı sonrası "İslami finans varlığının 2020 yılının sonunda 5,3 trilyon dolara ulaşacağı tahmin edilmekte" değerlendirmesinde bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, 2005-2015 döneminde Türkiye'nin İslam ülkeleri ile ticaret hacminin 22,8 milyar dolardan 65,1 milyar dolara çıktığını belirterek, "Bu da İslam ülkeleri ile ticaretimizin 10 yıl içinde neredeyse 3'e katlandığı anlamına geliyor." dedi.

"Yüksek Düzeyli Uzmanlar Toplantısı" ile 21 Kasım'da başlayan İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) 32. Toplantısı, kapanış oturumu ile sona erdi.

Kapanış oturumunda konuşan Lütfi Elvan, etkinlik kapsamında verimli görüşmeler gerçekleştirildiğini, İslami finans konusunda görüş alışverişlerinde bulunulduğunu, yan oturumlarda konunun detaylı şekilde tartışıldığını anlattı.

Elvan, birbirine bağlı ve iç içe geçen dünyada bu karmaşık düzenin, ülkeler için çeşitli fırsatlar sunmakla birlikte birtakım zaafiyetler ve olumsuz yansımalarla da karşı karşıya bıraktığını belirterek, şunları kaydetti:

"Birçok ülke, aradan 7 yıl geçmiş olmasına rağmen hala finansal krizin olumsuz etkileri ile mücadele ediyor. Küresel büyümeye yönelik beklentiler halen düşük düzeyde. Böylesine durgun bir ortamda daha yüksek kalkınma düzeylerine ve ticaret hacmine erişebilmemiz için daha rekabetçi ekonomilerimizin olması gerek. Bu bakımdan ağırlıklı olarak ham madde ihracatına bel bağlamak yerine, nitelikli yatırımlara, katma değer oluşturmaya ve verimli ekonomik faaliyetlere destek olunması adına, yapısal ekonomik reformların gerçekleştirilmesi için gerekli önlemleri ivedi şekilde almak durumundayız. Bu açıdan ticari paylaşımlarımızı çeşitlendirmemiz gerekmekte. Aynı zamanda İİT üyesi kardeş ülkelerimiz arasındaki bağları güçlendirmeliyiz. Bu kapsamda 2005-2015 döneminde hedefimiz İİT içi ticareti yüzde 20 seviyesine çıkarmaktı, yüzde 20,33 seviyesine erişerek bu hedefe ulaştık. 2015 yılı içinde 32 ülke ulusal düzeyde bu hedefe ulaştı. Bu da 25 üye ülkenin, yani toplam İİT üyelerinin neredeyse yarısının hedefi ıskaladığı anlamına geliyor. Bazı üye ülkelerin İİT içi ticaret payları yüzde 10 seviyesinin dahi altında. Bütün üye ülkelerimize yüzde 25'lik yeni hedefimize ulaşmak üzere, kendi ülkelerine özel plan ve programlar geliştirme çağrısında bulunuyorum."

"İslami finans sektörü önemli bir potansiyel olarak karşımızda duruyor"

Lütfi Elvan, İİT üyesi ülkelerin kendi içinde ticareti artırabilmesi için tüm ülkelerin üzerine düşeni yapması gerektiğini ifade ederek, "2005-2015 yılları arasında Türkiye'nin İslam ülkeleri ile ticaret hacmi 22,8 milyar dolardan 65,1 milyar dolara çıktı. Bu da İslam ülkeleri ile ticaretimizin 10 yıl içinde neredeyse 3'e katlandığı anlamına geliyor." dedi.

İslam ülkelerinin Türkiye'nin toplam ticaret hacmi içindeki payının da aynı dönem içinde yüzde 50'den fazla artış gösterdiğini kaydeden Elvan, bu hacmi daha da artıracak gerekli önlemleri almaya devam ettiklerini söyledi.

İİT içi ticareti geliştirmek adına üye ülkeler arasında Tercihli Ticaret Sistemi'nin (TPS-OIC) bir an evvel uygulamaya konulması gerektiğini belirten Elvan, şu görüşleri dile getirdi:

"Dün üzerinde etraflıca tartıştığımız üzere, İslami finans sektörü değerlendirilmesi gereken önemli bir potansiyel olarak karşımızda duruyor. İslami finansın bugünkü büyüklüğü 2 trilyon dolar civarında olup, bu da küresel finans pazarının yaklaşık yüzde 1'ine tekabül etmekte. Yapılan son araştırmaların birinde, İslami finans varlığının 2020 yılının sonunda 5,3 trilyon dolara ulaşacağı tahmin edilmekte. İslami finansın imalat sektörü ve altyapı alanları başta olmak üzere ekonomik kalkınmayı destekleme anlamında önemli rolü bulunuyor. Bu bağlamda, hükümetler olarak bizim iyi planlanmış stratejiler, ulusal mevzuatlar ile insani ve kurumsal kapasiteyi temel alan güçlü bir İslami finans sektörünün oluşturulması için zemin hazırlamamız gerekiyor."

Elvan'ın ikili görüşmeleri

Kalkınma Bakanı Elvan, İSEDAK 32. Toplantısı kapsamında İslam Kalkınma Bankası (İKB) Başkanı Bandar Hajjar, Sierra Leone Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Mohammed Gibril Sesay, Kıbrıs Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Altun ile Benin Planlama ve Kalkınma Bakanı Abdoulaye Biotchane ile bir araya geldi.

Kapanış oturumu, 32. İSEDAK Toplantısı karar taslaklarının kabulü ve mutabakat zabıtlarının imzalanması ile sona erdi.

Bu arada, gelecek yıl yapılacak İSEDAK Toplantısı'nın teması "Stratejik Ulaştırma Altyapısı, Geçiş Yolları, Merkezler, Karasal Ulaştırma Bağlantıları" olarak belirlendi.

Suudi Arabistan Ticaret ve Yatırım Bakanı Alqasabi İSEDAK'ta

Bu arada, Suudi Arabistan Krallığı Ticaret ve Yatırım Bakanı Dr. Majid Bin Abdullah Alqasabi'nin, İİT ülkeleri ile ticaret hacmini artırmak amacıyla İSEDAK toplantılarında Suudi heyetine başkanlık ettiği bildirildi.

Konuya ilişkin büyükelçilikten yapılan açıklamada, toplantılarda İİT üyesi ülkeler arasındaki bazı ekonomik konuların yanı sıra komitenin stratejik raporu, İslami finansman stratejilerinin belirlenmesi ve geliştirilmesi ile İİT 10 yıllık eylem programının ele alındığı belirtildi.

Ayrıca, dünyadaki yeni ekonomik gelişmeler, İİT üye ülkeleri arasındaki ticaret hacminin geliştirilmesi, ekonomik iş birliği konusunda özel sektörün rolünün güçlendirilmesi, ulaştırma ve turizm sektörünün geliştirilmesi, tarım sektöründe verimliliğin artırılması, gıda güvenliğinin devamlılığı ve fakirliğin azaltılması gibi konuların da değerlendirildiği kaydedildi.

İSEDAK, 1981 yılında Mekke'de düzenlenen 3. İslam Zirvesi sırasında kurularak faaliyetlerine başladı. İSEDAK'da 4 kıtayı temsil eden 5 gözlemci ülke ve 57 üye ülke bulunuyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir