İsrail gazı için müzakereler sürüyor

İsrail Altyapı, Enerji ve Su Kaynakları Bakanlığı Danışmanı Cohen, Türkiye ile İsrail arasında müzakereleri devam eden doğalgaz boru hattı anlaşmasında ileri bir seviyeye gelindiğini, Enerji Bakanı Albayrak'ın bu konuda görüşmek üzere İsrail'e bir ziyarette bulunmasının beklendiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye ile İsrail arasındaki muhtemel doğalgaz boru hattı anlaşmasında gelinen noktaya ilişkin değerlendirmelerde bulunan İsrail Altyapı, Enerji ve Su Kaynakları Bakanlığı Danışmanı Dror Cohen, görüşmelerin yakın zamanda nihayete ermesini beklediklerini ifade ederek, "Hem İsrail hem de Türk tarafının esnek olması gerektiğini düşünüyorum önünde sonunda anlaşmaya varacağımız kanaatindeyim." diye konuştu.

İsrail'in, bölge ülkelerinin özel sektör temsilcileri ve hükümet yetkilileriyle Yunanistan'da birkaç hafta önce görüştüğünü bildiren Cohen, bölgesel bir anlaşma üzerinde çalışıldığını aktardı. Cohen, anlaşmanın detaylarına ilişkin şu an bilgi vermenin erken olduğunu dile getirerek, "Hem bu bölgesel anlaşma hem de Türkiye ile yürütülen müzakereler ayrı yapılıyor. Türkiye ve İsrail arasında çatı anlaşmanın imzalanması için istekliyiz ancak herkesi memnun eden bir orta yol bulmak için çabalıyoruz. Ana meselemiz, İsrail'den getirilecek gazın fiyatı ve rotası. Ben son derece pozitifim ve anlaşmaya varılacağına inanıyorum." değerlendirmesinde bulundu.

İsrail Altyapı, Enerji ve Su Kaynakları Bakanı Yuval Steinitz'in, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın Tel Aviv'e bir ziyarette bulunmasını beklediğini ifade eden Cohen, ziyaretin boru hattı için yapılacak çatı anlaşmada imzaların atılması için önemli katkı sağlayacağını söyledi.

Cohen, İsrail açıklarında keşfedilen doğalgazı ihraç etmek zorunda olduklarını ve bu yüzden tüm seçenekleri aynı anda değerlendirdiklerini belirterek, "Seçeneklerin birini ötekinden üstün tutmuyoruz. Sürecin işlemesini ve iş yapmayı istiyoruz." diye konuştu.

Türkiye'nin mevcut durumda Katar ve Rusya gibi pek çok kaynaktan doğalgaz tedarik ettiğine dikkati çeken Cohen, şunları kaydetti: "Türkiye yaklaşık 50 milyar metreküp gaz tüketiyor. Bu boru hattıyla daha fazlasını sağlayabilir ancak boru hattının kapasitesine gereken hesaplamaları yaptıktan sonra karar vereceğiz. Beklentileri karşılamayacak bir anlaşmaya imza atmayız. Spot piyasadan değil, uzun dönemli anlaşma fiyatlarından söz ediyorsak, batıdaki ve OECD'deki fiyatlarını da biliyorum, fiyatımızın çok iyi olduğunu söylemeliyim."

İsrail'in en büyük doğalgaz sahası Leviathan ve Tamar'da toplamda yaklaşık 800 milyar metreküp doğalgaz rezervi bulunduğu tahmin ediliyor. Bakan Yuval Steinitz, bu kaynaklara ek olarak bölgede yaklaşık 2,2 trilyon metreküp doğalgaz rezervinin daha keşfedilmeyi beklediğini açıklamıştı.