”İşsizlik saatli bomba gibi duruyor”
ASO Yönetim Kurulu Başkanı Özdebir, istihdam yaratacak tedbirlerin hala alınamadığını söyledi
ANKARA - Ankara Sanayi Odası (ASO) Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Özdebir, ekonomide olumlu beklentilerin artmasına karşın "işsizliğin saatli bomba gibi durduğunu" belirterek, "İstihdam yaratacak tedbirler hala alınamadı" dedi.
ASO Meclisi'nin Mayıs ayı olağan toplantısında konuşan Özdebir, küresel kriz ortamının en olumsuz etkilerinin "beklentiler" üzerine olduğunu, krizden hiç etkilenmeyecek olanların bile harcamalarını durdurduğunu söyledi. Ancak, son aylarda üreticilerin ve tüketicilerin ekonomiye duydukları güvende hissedilir bir artış olduğuna işaret eden Özdebir, Kasım ve Aralık aylarında dip yapan tüketici ve üretici güven endekslerinin 5 aydır arttığını, sanayi üretiminin Mart'ta, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 20,9 azalırken, önceki aya göre yükseldiğini kaydetti. Özdebir, imalat sanayiindeki kapasite kullanımının da Nisan'da, geçen yıla göre düşmesine karşın, bir önceki aya göre arttığına işaret etti.
İşsizlik oranındaki artışa işaret eden ve Şubat sonu itibariyle işsiz sayısının 3 milyon 802 bin kişiye yükseldiğini hatırlatan Özdebir, "Esas saatli bomba işsizlik. İstihdam yaratacak tedbirler hala alınmadı. İnşallah bunun için gerekli yapısal değişiklikler yapılır" dedi.
ASO üyeleri arasında yapılan ekonomik beklenti anketlerinin sonuçlarını da değerlendiren Özdebir, şöyle konuştu:
"Ankara sanayinin de Mart ayında dibi gördüğünü umuyoruz. Üyelerimiz duran talebi, fiyatlarını indirerek canlandırmaya çalışmaktadır. Fiyat indirimlerine rağmen stoklar artmaya devam etmiştir. Üyelerimizin yüzde 35,9'u istihdamın azaldığını belirtmiştir. Tek olumlu sinyal, siparişlerin azaldığını söyleyen üye sayısının azalmasıdır. Ankara sanayindeki kötüleşmeye rağmen beklentilerde ciddi iyileşme var. Geçen yılın aralık ayına göre bu yıl Mart'ta, üretimde, iç satışta, dış satışta, yeni siparişlerde, ücretlerde artış bekleyen üyelerimizin sayısında artış oldu."
"Kredi garanti fonu ile ilgili çalışmalar en kısa sürede tamamlanmalı"
Üretimdeki düşüş hızının yavaşlaması, beklentilerin iyileşmesi, ekonomiye duyulan güvenin artmasını "iyi bir gelişme" olarak nitelendiren ASO Başkanı Nurettin Özdebir, şöyle devam etti:
"Bu gelişmeler, krizde en kötü dönemin geride kaldığını göstermektedir. Bütün bu gelişmelere rağmen, krizden çıkışımız yavaş olacaktır. Küresel ekonomiden kaynaklanabilecek kötü sürprizlere de hazırlıklı olmalıyız. Söz gelimi Kuzey Kore'nin nükleer denemesi dünyayı etkileyecek. Ekonomi yönetiminin de krize karşı alınacak önlemlerde gecikmemesi ve beklenti yaratmaması gerekir. Biz ASO olarak Devlet Bakanı Ali Babacan ile görüştük. Beklenti yaratmamak için herşey hazır olunca konuyu bizimle paylaşacağını söyledi.
Kriz başlayalı neredeyse 2 yıl oldu. Reel sektörün krizi aslında 2004'te başlamıştı. Bu kriz sıktı artık. Hepimiz kriz yorgunu olduk. Bu krizin, ekonomik yapımızı güçlendirmek ve ekonomik politikalarımızı gözden geçirmek için bir fırsat olarak değerlendirilmesi gerekir."
Özdebir, banka kredilerindeki daralmayı değerlendirirken de mevduat faizindeki düşüşe karşın bankaların kredi faizini indirmemesi nedeniyle sanayicinin kredi talebinde azalma olduğunu belirtti ve kredi garanti fonu ile ilgili çalışmaların en kısa sürede tamamlanmasını istedi. Yüzde 100 yatırım indirimi ve hızlandırılmış amortisman ile ilgili taleplerini de yineleyen Özdebir, bunların yatırım harcamalarını hızlandıracağını belirtti.
ASO Meclis Başkanı Tarık Artukmaç, ASO Başkanı Özdebir'in çizdiği olumlu tabloya rağmen krizin bütün boyutlarıyla yaşandığını, günde 5 bin kişinin işsiz kalmasının ciddi bir ölçü olduğunu, beklentilerden ziyade sonuçlara bakmak gerektiğini söyledi.
Bankaların ucuz maliyetle topladığı fonu, reel sektöre güvenmediği için kredi olarak vermediğini belirten Artukmaç, Kredi Garanti Fonu'nun da bu durumu değiştiremeyeceğini, güven sorunu çözülmedikçe bankaların kredi vermeyeceğini öne sürdü.
Toplantıda bir üye, yeni hazırlanmakta olan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) yasasını "siyasi olarak nitelendirdi, bu yasanın ihracatçılara bir katkısının olmayacağını, yükünü artıracağını belirterek, sanayiciler olarak da karşı çıkılmasını istedi.
ASO 1, 2, ve 3'üncü sanayi bölgelerinin teşebbüs heyetlerinin faaliyetlerinin de görüşüldüğü toplantıda, sanayi bölgelerine dikilen ağaçlar için yapılan harcamalar ile OSB ticaret merkezine yapılan harcamaların denetimi konusu da tartışıldı.