İstanbul-Friedrichsafen seferleri başladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

FRİEDRİCHSAFEN - Türk Hava Yolları'nın (THY), İstanbul'dan Almanya'nın Friedrichsafen kentine seferleri başladı.

Atatürk Havalimanı'ndan hareket eden uçak, Friedrichsafen'de Bodensee Havaalanı'nda düzenlenen törenle karşılandı.
Su gösterisinin ardından yolcular bando takımının müziği eşliğinde uçaktan indi.
THY Genel Müdürü Temel Kotil, Almanya Federal Cumhuriyeti Baden-Württemberg eyaleti Başbakan Yardımcısı, Ekonomi ve Maliye Bakanı Dr. Nils Schmid ve Türkiye'nin Stuttgart Başkonsolosu Mustafa Türker Arı, uçağın merdiveni önünde kurdele kesti.
Törenden sonra Bodensee Havaalanı salonunda düzenlenen basın toplantısında konuşan Kotil, İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak Mühendisliği bölümünden 1983'te mezun olduğunu belirterek, fakültesinin 1950'de Almanya'dan ve Friedrichsafen'den gelen bilim adamları tarafından kurulduğunu hatırlattı.
"Biz havacılığı Almanya'dan öğrendik" diyen Kotil, Almanya'nın o dönemde bilim ve teknolojide lider olduğunu ifade etti.
Kotil, Almanya'nın bilim ve teknolojide yeniden lider pozisyona gelmesi dileğinde bulunarak, "Türkiye de son 10 yılda sayın Başbakanımız liderliğinde güç kazandı. Bulunduğu coğrafya gereği, lider pozisyonuna aday olduğunu gösteriyor" dedi.
İki ülke arasındaki dostluk ve iş birliğinin 300 yıl öncesine dayandığını belirten Kotil, Almanya'da şu anda Türk kökenli nüfusun yoğun olduğunu anlattı. Temel Kotil, bunun iki ülke arasında en büyük sermaye ve servet olduğuna vurgu yaptı.
THY Genel Müdürü Kotil, şöyle devam etti:
"Tahminim ve inancım, Türkiye ile Almanya önemli iki iş ortağıdır. Bu, teknoloji, sanat, eğitim ve ticaret boyutunda da böyle olacak. Önümüzdeki 10 yılda bunu daha çok göreceğiz. THY olarak Almanya'ya inanıyor ve güveniyoruz."
Bu kentin Almanya'daki 12. uçuş noktası olduğunu kaydeden Kotil, "Buraya başlattığımız seferlerle birlikte şu anda 223 noktaya uçuyoruz. Yılda 46 milyon yolcu taşıyoruz. Yolcu sayısında 5, nokta sayısında da 3 kat büyüyen bir havayoluyuz. Bu büyüme devam edecek. Şu anda 218 uçağımız hizmet veriyor, siparişini verdiğimiz uçak sayısı da 276" diye konuştu.
Nils Schmid ise THY'nin uzun yıllardır Almanya'ya sefer düzenlediğini belirtti.
Bunun iki ülke ilişkilerinin gelişmesi açısından önemli olduğuna işaret eden Schmid, "Türkiye'nin en güçlü havayolu şirketini burada görmekten mutluyuz. Bu, ekonomik açıdan da önemli. İş adamlarımız, İstanbul üzerinden başka noktalara da ulaşabilecek" dedi.
Türkiye'nin Stuttgart Başkonsolosu Arı da THY'nin Türk dış siyasetinde önemli bir ivme teşkil ettiğini belirtti.
İki ülkenin iş birliğinin gelişmesini umut ettiklerini kaydeden Arı, bugün başlatılan seferin de ortak uğraşın sonucu olduğunu vurguladı.
Basın toplantısından sonra Bodensee Havaalanı yetkililerince THY onuruna resepsiyon verildi.