İstanbul güzel ama yaşam şartları ağır

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası'nın (İSMMMO) "Küresel Rakamlarla İstanbul" raporuna göre İstanbul, Avrupa kentleri arasında, demiryolu ağı, doktor sayısı, internet hane erişimi, sinema koltuk sayısı gibi göstergelerde gerilerde iken, benzin, çay, kahve, et fiyatlarındaki pahalılık ile ön sıralarda. İstanbul sahip olduğu 115 bin otobüsle AB kentleri arasında birinci, 680 bin kamyon sayısıyla dördüncü sırada. 

İSMMMO'nun Avrupa İstatistik Kurumu (Eurostat), Eurocost International, Economics Intelligence Unit, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) verileri baz alınarak istatistiksel yorumlamalarla yapılan hesaplamalara göre; hızla gelişen küresel bir kent olarak İstanbul, pek çok sorunu da bünyesinde üretiyor. Rapordaki verilere göre İstanbul karayolu ağırlıklı toplu ulaşım sistemi nedeniyle, otobüs ve kamyon gibi büyük araçlara mahkûm olmuş durumda. İstanbul temel ürünlerin fiyatları açısından ise Avrupa ülkeleri ve büyük küresel kentler ile yarışıyor. 

İstanbul'da kamyon ve otobüs yoğunluğu

"Küresel Rakamlarla İstanbul" raporuna göre İstanbul, 276 Avrupa kenti arasında 686 bin kamyon stokuyla en fazla kamyonun olduğu dördüncü kent. Otobüs sayısı bakımından ise 115 bin otobüsle açık ara birinci durumda. Rapora göre otobüslerin bu kadar yaygın olmasının nedeni toplu ulaşımın ağırlıklı olarak otobüslerle sağlanması. İETT istatistiklerine göre yolculukların yüzde 87'si karayolu ile yapılmakta, minibüs, otobüs ve servis araçları ulaşımın yüzde 55'ini üstlenmekte. Buna karşın raylı ulaşımın payı ise yüzde 10 düzeyinde. 


AVRUPA ŞEHİRLERİNDE EN ÇOK OTOBÜS İSTANBUL'DA

                           Kent

Cinsi              Adet    Sayısı   Sıralama

Otobüs sayısı      115.000  253         1

Kamyon Sayısı      686.000  276      4

Binek Oto Sayısı 1.908.000  302     22

Ulaşımda tercih karayolu

Rapora göre; İstanbul yüz bin kişi başına raylı ulaşım uzunluğu bakımından 1,5 kilometre ile 174 Avrupa Birliği kent-bölgesi içinde en son sırada yer alıyor. Atina için 100 bin kişi başına raylı ulaşım uzunluğu 5 kilometreyi, Madrid için 11 kilometreyi geçiyor. 

[PAGE]

İstanbul AB'de raylı ulaşımda sonuncu

Bin kilometre kare başına otoyol uzunluğu ölçüsü ile otoyol yoğunluğu açısından da İstanbul 294 kent-bölge arasında 73. durumda. Avrupa Birliği ve aday ülkelerin oluşturduğu 200 kent bölge için raylı ulaşımın uzunluğu toplamda otobanların 3.6 katıyken, İstanbul otoban uzunluğunun raylı ulaşım ağı ile uzunluğu hemen hemen aynı. 
 
             Kent

Yol Türü    Sayısı    Sıralaması

Otoyol Uzunluğu    294    73

Raylı Ulaşım    174    174

İstanbul en pahalı şehirler arasında

"Küresel Rakamlarla İstanbul" raporuna göre Zürih, Tokyo, Paris, Sidney, Melbourne, Singapur, Londra, Hong Kong, Şangay, Moskova, Pekin, Meksiko City, Bangkok, Yeni Delhi gibi küresel kentlerle karşılaştırıldığında İstanbul en pahalı benzinin kullanıldığı kent. En ucuz benzin 77 cent ile Meksiko City'de. 
Rapora göre İstanbul, Avrupa'nın en pahalı ondördüncü kenti durumunda. Avrupa bölgesinde en pahalı şehir Moskova olurken, Moskova'yı sırası ile Londra ve Cenevre izliyor. 
22 AB ülkesi ve Türkiye ortalama madde fiyatları ile karşılaştırıldığında İstanbul, en pahalı pirincin kullanıldığı yedinci, 18 AB ülkesi ve Türkiye ile karşılaştırıldığında en pahalı dana etinin satıldığı üçüncü, 20 AB ülkesi ve Türkiye ile karşılaştırıldığında en pahalı tereyağının satıldığı dördüncü, 26 AB ülkesi ve Türkiye ile karşılaştırıldığında şekerin en pahalı satıldığı dokuzuncu durumda. 
Buna karşın 24 ülke ile karşılaştırıldığında en ucuz sütün satıldığı onsekizinci, 19 AB ülkesi ve Türkiye ile karşılaştırıldığında en ucuz zeytinyağının satıldığı dördüncü yer. 
 
İSTANBUL'DA PAHALILIK AB VE TÜRKİYE ORTALAMASINA GÖRE NASIL?

Ürün                 Karşılaştırılan 

Adı                  Ülke Sayısı  Sıralaması

Siyah Çay Fiyatı     18            1

Kahve Fiyatı         20            2

Kırmızı Şarap Fiyatı 21            2

Bira Fiyatı          19            2

Dana Eti Fiyatı      19            4

Laptop Fiyatı        12            4

Tereyağı Fiyatı      21            4

Pirinç Fiyatı        23            7

Şeker Fiyatı         27            7

Zeytinyağı Fiyatı    21           17

Süt Fiyatı           24           18


EN PAHALI BENZİN İSTANBUL'DA

Türü           Sınıflama        Sıralama

Benzin Fiyatı  17 Dünya Kenti       1

Pirinç Fiyatı  17 Dünya Kenti       9

Pahalılık      20 Büyük AB Kenti  14

[PAGE]

Sinema ve internet erişiminde sonlarda

Rapora göre İstanbul bin kişi başına düşen sinema koltuğu sayısı bakımından 334 Avrupa kenti arasında, 307. sırada. TÜİK 2011 verileri dikkate alındığında ise yüzde 0.68 oran ile sıralamadaki yeri 288. İstanbul sinema koltuk sayısı oranı Paris'tekinin beşte biri, Bern'in onda biri oranında. İnternete erişimi olan hanelerin toplam içindeki oranı bakımından ise İstanbul yüzde 57 ile 174 kent arasında 150. sırada yer alıyor. 

SOSYO-KÜLTÜREL AÇIDAN İSTANBUL AB'DE NEREDE?

                   Kent

Türü               Sayısı  Sıralaması

İnternet Erişimi   174     150

Doktor             228     190

Üniversite Mezunu  304     251

Sinema Koltuk      334     307

Kişi başına düşen doktor sayısı açısından son sıralarda

İstanbul sağlık göstergelerinin ön sıralarında yer alan 100 bin kişi başına düşen doktor sayısı açısından da son sıralarda yerini alıyor. 228 istatistik bölge içerisinde bu değişkene göre 190. sırada yer alan İstanbul'da 100 bin kişi başına düşen doktor sayısı 199. 14 önemli Avrupa kenti ile karşılaştırıldığında ise İstanbul, bu kentlerin açık ara gerisinde yer alıyor. İstanbul için 199 olan söz konusu sayı Atina için 829, Viyana için 664, Prag için 657, Roma için 485, Paris için 402, Sofya için 394. 

[PAGE]

İstanbul dünyanın en iyi 23. metropolü

İstanbul, AB kentleri karşılaştırmasında çeşitli kriterlerde gerilerde bulunurken, "Küresel Rakamlarla İstanbul" raporunda Price Waterhouse Coopers'ın (PWC) ve New York İçin Ortaklık adlı sivil toplum kuruluşunun yaptığı araştırmaya da atıfta bulunuldu. İstanbul'un iş hayatı, günlük yaşam ve inovasyon kategorilerinde dünyanın en iyi 26 metropolü içinde 23. olduğu belirtildi. İstanbul, bu araştırmada hava kirliliği açısından en iyi üçüncü kent olurken, gökdelen inşaatları kategorisinde de dördüncü oldu. İstanbul'un en olumsuz özellikleri ise üniversitelerin araştırma performansının düşüklüğü, yaşam kalitesi ve enflasyon olarak sıralandı. 

Yahya Arıkan'dan uyarı

"Küresel Rakamlarla İstanbul" raporunu değerlendiren İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan küresel önemi artan İstanbul'un, pek çok yapısal sorunla karşı karşıya olduğunu, özellikle kentte yaşayanlar açısından ulaşım, kültürel, sosyal göstergeler, pahalılık gibi sorunlar nedeniyle cazibesinin azaldığını belirtti. Arıkan; "Dünyanın sayılı metropolleri arasında yer alan İstanbul'un fiziksel sınırları daha fazla zorlanırsa, kentin coğrafi avantajlarını kaybetme riski de artar" dedi.