İstanbul, havacılık teknolojilerinde yarış için gün sayıyor

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, TEKNOFEST İstanbul’un, rekabetçi teknolojik devrimde yer alacak genç atılımların temellerini oluşturacağına inandıklarını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TALİP AKTAŞ

Türkiye, geleceğin uzay ve havacılık teknolojisine yönelik toplumsal farkındalık yaratma, bu alandaki yeni ve genç girişimleri özendirmeyi amaçlayan uluslararası büyük bir organizasyon için gün sayıyor. Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST İstanbul, 20- 23 Eylül tarihlerinde İstanbul Yeni Havalimanı yerleşkesinde gerçekleştirilecek. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile birlikte organizasyona öncülük eden Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı ve Baykar Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar, içeriği bakımından dünyadaki örneklerinden daha zengin olan TEKNOFEST İstanbul’un gençlerin teknoloji alanında yapacakları atılımların temellerini oluşturacağına inandıklarını söyledi.

‘Milli Teknoloji Hamlesi’ nin önemli bir ayağı olarak sunulan etkinliğin tanıtımı amacıyla düzenlenen toplantıda konuşan Bayraktar, bilim ve teknolojideki son gelişmelerin yeni kırılma anlarından biri olduğunu vurguladı, bu dönemde gelişmişlik düzeyindeki makasın kapatılması için fırsat yakalanabildiğine işaret etti. Bayraktar, “Ülkemizin havacılık ve uzay alanında sahip olduğu büyük potansiyeli gerçekleştirmesi ve devam eden teknoloji devriminde rekabetçi olabilmesi adına bu alanda çalışan gençlerimizin desteklenmesinin geleceğimiz acısından büyük önem taşıdığına inanıyoruz” dedi.

Alanında dünyanın en kapsamlı etkinliklerinden biri olma iddiasını taşıyan TEKNOFEST İstanbul, ortaokuldan yüksek öğrenim mezunlarına kadar geniş bir yaş aralığına hitap eden ve yarışmacıların teknolojik ürünler tasarlayıp geliştirecekleri yarışmalara sahne olacak. Organizasyon kapsamından her yaş gurubundan izleyiciye hitap eden havacılık gösterileri, çocuk ve gençlere yönelik aktiviteler ile teknoloji girişimleri ve yatırımcılarının bir araya geleceği uluslararası girişim fuarı da düzenlenecek.

12 farklı kategoride yarışma

Festival kapsamında, Türkiye tarihinin en büyük ödüllü teknoloji yarışmaları düzenleniyor. Roket, otonom sistemler, yapay zeka, İHA dahil olmak üzere 12 farklı kategoride gerçekleştirilecek teknoloji yarışmaları ile gençlerin kendi teknoloji projelerini geliştirmesi ve üretmeleri destekleniyor. Solo Türk ve Türk Yıldızları ile birlikte, Türk ve yabancı gösteri grupları festival süresince havacılık gösterileri sunacaklar. Özellikle çocuk ziyaretçilere yönelik, 3D yazıcılar içeren teknoloji atölyeleri ve eğitici atölyeler düzenlenecek.

World Drone Cup

TEKNOFEST, dünyanın en hızlılarının yarışacağı World Drone Cup’a da (Dünya Drone Kupası) ev sahipliği yapacak. 25 ülkeden toplam 64 sporcu ile dünyada ilk defa en fazla ülkenin katıldığı yarışma rekorunu kıracak etkinlikte, 250 km hıza ulaşabilen dronelar ile dünyanın en iyisi İstanbul’un ev sahipliğinde belirlenecek. Meraklıları için önemli bir etkinlik olan ve özel olarak hazırlanan parkurdaki yarışlarda, pilotlar tasarım ve montajlarını kendilerinin yaptığı hız ve manevra kabiliyeti yüksek dronelarla sahne alacak.

Uluslararası Girişim Zirvesi

Türkiye’nin startup/teknoloji girişimleri için bölgesel bir merkez olma hedefine yönelik önemli bir adım olarak görülen Take-Off Uluslararası Girişim Zirvesi, Türk girişimciler ve yatırımcılarla birlikte, uluslararası teknoloji girişimlerini ve yatırımcılarını da bir araya getiriyor. Enerji ve Çevre Teknolojileri; Sağlık; Lojistik, Uzay Teknolojileri ve Savunma; Eğitim Teknolojileri ve Tarım ve Gıda Teknolojileri alanlarında her kategoride 40 girişim olmak üzere toplam 200 girişim yarışacak.

HackIstanbul 2018

TEKNOFEST kapsamında düzenlenen HackIstanbul 2018 CTF ile Türkiye dünya çapında olağanüstü bir başka yarışmaya daha ev sahipliği yapacak. Aralarında dünyaca tanınmış isimlerin de bulunduğu ‘beyaz hacker’lar, yeteneklerini sergilemek üzere bir araya gelecek. Yarışmacılar, uzmanların rehberliğinde, özel olarak oluşturulmuş gerçek siber saldırı ortamlarının çeşitli etaplarında tüm becerilerini sergileyerek, kendileri için hazırlanan sistemleri ele geçirmeye çalışacak.

TEKNOFEST İstanbul’un teknoloji yarışmaları Aselsan, Baykar, İGA, İsbak, Roketsan, TAI, THY, TÜBİTAK ve TÜRKSAT başta olmak üzere pek çok önemli kurumun desteğiyle düzenlenecek.

"Jet motorlu İHA sınıfının en iyi olacak"

Toplantıda Baykar’ın insansız/silahlı insansız hava araçları (İHA ve SİHA) üretimine ilişkin soruları da yanıtlayan Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı ve Baykar Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar, devam eden ‘Akıncı’ programı kapsamında üretilecek jet motorlu İHA/SİHA’ların, sınıfının en iyisi olacağını söyledi. Aracın gövde ve iç ekipman tasarımının tamamlandığını belirten Bayraktar, detay sistemlerin tasarımının devam ettiğini bildirdi. İHA üretiminde savunma sanayine yönelik odaklarını koruyacaklarını ve sivil drone üretimi planlamadıklarını açıklayan Bayraktar, “Odağımızı kaybetmek ve bu alanda dünyadaki rekabetten kopmak istemiyoruz” dedi.

TEKNOFEST İstanbul'da düzenlenecek yarışma ve etkinlikler

Ortaokul, lise, üniversite ve üzeri yarışmalar:

• İnsanlık yararına teknoloji yarışması

Lise, üniversite ve üzeri yarışmalar:

• İHA, insansız su altı sistemleri, model uçak, robotaksi yarışmaları; Robotik Fetih 1453 Yarışması, roket, yapay zeka İHA destekli insansız kara aracı ve savaşan İHA yarışmaları

Üniversite ve üzeri yarışmalar:

• Model uydu ve sürü İHA yarışmaları

Özel etkinlikler:

• Take-Off Istanbul (Uluslararası start-up zirvesi)

• Hack Istanbul 2018 (Beyaz Hackerlar yarışması)

• Drone Cup (Drone yarışları)

• Hackathon (Dijital yolcu deneyimi yarışı)

Bu konularda ilginizi çekebilir