İstanbul'a 3 milyar $'lık proje hazırlıyor

Ekonomi Bakanı Çağlayan ABD'de, Universal'in de içinde olduğu konsorsiyumun İstanbul'a plato projesi üzerinde çalıştığı bilgisini verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LOS ANGELES - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "Entertainment Development Partners (EDP), Hollywood'daki film platoları ve turizme yönelik tesislerinin bir benzerini Türkiye'de de kurmak istiyor" dedi.

ABD'nin California eyaletinde, dünya sinema sektörünün merkezi Los Angeles kentinde, Hollywood film sektörü temsilcileri ile yaptığı görüşmelerin detaylarını değerlendiren Bakan Çağlayan, aralarında Universal Studios'un da yer aldığı üçlü konsorsiyum şirketi EDP'nin kendilerine bir teklif sunduğunu söyledi.

Proje ile ilgili detaylı bilgi veren Çağlayan, "EDP Türkiye'de nasıl bir yapılanmaya gidebileceği ve yatırımın nasıl fırsatlara dönüşebileceği konusundaki çalışmalarını bize sundu. Hollywood'daki film platoları ve turizme yönelik tesislerinin bir benzerini Türkiye'de de kurmak istiyorlar. Türkiye'nin eğlence sektörüne yönelik geleceği le ilgili de bir çalışma yapmışlar. Hatta Türkiye'de kurmayı planladıkları platolar için bir isim ve yer bile beğenmişler" diye konuştu.

"Hollywood on Bosphorus" projesi

EDP'nin, kendilerine sundukları projeye "Boğaziçi" vurgusu yaparak "Hollywood on Bosphours" ismini verdiklerini kaydeden Çağlayan, proje sahiplerinin yer olarak da İstanbul'un Avrupa yakasını tercih ettiklerini dile getirdi.
Çağlayan, Price Water House şirketine yaptırılan bir çalışmada Türkiye'nin 2016 yılında eğlence sektörünün ilk 10 merkezi arasında yer alacağı bilgisinin kendisi ile paylaşıldığını, Türkiye'nin bu konuda çok büyük bir potansiyel taşıdığını vurguladı.
Proje sahiplerinin, bu yatırımın kendilerine getireceği dönüşten emin olduklarını kaydeden Çağlayan, EDP'nin sadece Türkiye'de değil, Ortadoğu ve Balkanlar'da da bu alanda lider olabileceğine inandıklarını söyledi.

Yaklaşık 3 milyar dolarlık yatırım

Henüz proje aşamasında olan ve 3 ay içinde fizibilite çalışması tamamlanarak Ekonomi Bakanlığı'na teslim edilecek projenin gerçekleşmesi durumunda Türkiye'ye 3 milyar dolara yakın bir yatırım planlandığını anlatan Çağlayan, "Stüdyo Tema Park otellerinde olabileceği birkaç fazdan oluşan bir proje düşünüyorlar. Başlı başına bir endüstri... Türkiye için bir ilk olacak. Bu konuyu Kültür ve Turizm Bakanımız Ömer Çelik ile konuşacağız. Fizibilite raporu geldikten sonra iki bakanlık çalışıp Sayın Başbakanımıza arz edeceğiz" şeklinde konuştu.