İstanbul'da su fiyatlarına düzenleme
İSKİ Genel Müdürü Vural, teklifi, bu ay içerisinde İBB Meclisine sunacaklarını söyledi
İSTANBUL - İSKİ Genel Müdürü Mevlüt Vural, İstanbul'daki su fiyatlarında yeni bir düzenlemeye gidilmesi amacıyla kurumları tarafından hazırlanan teklifi, bu ay içerisinde İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisine sunacaklarını söyledi.
Vural, İSKİ Genel Müdürlüğünde düzenlediği basın toplantısında, İSKİ bütçesindeki gelir/gider dengesinin kurulması, maliyetli kredi kullanımının asgari düzeyde tutulması, hayati öneme haiz suyun İstanbul halkına sürekli olarak temin edilmesi ve yeni yatırımlara kaynak oluşturulması amacıyla teklif hazırladıklarını belirtti.
Teklifin, su fiyatlarında yeni bir düzenlemeyi içerdiğini ve bu ay içerisinde Büyükşehir Belediye Meclisine sunulacağını kaydeden Vural, "Teklifimiz, Meclis tarafından kabul edilirse, yeni tarifenin 1 Ağustostan itibaren geçerli olmasını talep ediyoruz" dedi.
Sahillerin yüzülebilir kriterlere ulaşması
Vural, kısa bir süre önce bazı basın yayın organlarında İstanbul sahillerinin yüzülebilir yerleriyle ilgili haberlerin yer aldığını anımsatarak, İstanbul'da sahillerin yüzülebilir kriterlere ulaşmasının, hayata geçirdikleri çevre yatırımlarıyla ilgili olduğunu belirtti.
İSKİ'nin özerk bir bütçeye sahip olduğunu, tüm içme suyu ve atık su yatırımlarını, su artış gelirleriyle karşılayan ve kar amacı gütmeyen bir kamu kuruluşu olduğunun altını çizen Vural, su birim fiyatlarının işletme maliyetleri göz önüne alınarak belirlendiğini, su maliyeti ve fiyatının tespitinde suyun temini, dağıtımı, atık suların toplanması, arıtılması, uzaklaştırılması ve işletme giderlerinin önemli faktörler olduğunu ifade etti.
Kadir Topbaş geri çevirmişti
Mevlüt Vural, İSKİ'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi 2008 kasım ayı toplantısında görüşülmek üzere su fiyatlarında artış gösteren bir talepte bulunduğunu, ancak bu talebin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş tarafından geri çevrildiğini anımsatarak, şunları kaydetti:
"İSKİ bütçesindeki gelir gider dengesinin korunması, maliyetli kredi kullanımın asgari düzeyde tutulması, hayati öneme haiz suyun İstanbul halkına sürekli olarak temin edilmesi ve yeni yatırımlara kaynak oluşturulması amacıyla su fiyatlarında yeni bir düzenlemeye gidilmesi amacıyla hazırladığımız teklif, bu ay içerisinde İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisine sunulacaktır. Teklifimiz kabul edilirse, yeni tarifenin 1 Ağustostan itibaren geçerli olmasını talep ediyoruz. İstanbul'un susuz kalmaması, atık suların çevreye zarar vermeden ulaştırılması, bugüne kadar hayata geçirilen yatırımların sürdürülebilir bir şekilde yönetimi için yeni kaynağa ihtiyaç duyulmaktadır. İstanbulluların kentimize sahip çıkma adına yeni fiyat düzenlemesini anlayışla karşılayacağını umuyorum."
İSKİ'nin yatırımları
İnşa ettikleri atık su şebekeleri, kolektörler, tüneller, dere ıslahları ve atık su arıtma tesisleriyle, atık suları çevreye zarar vermeyecek şekilde arıtarak alıcı ortama deşarj ettiklerini dile getiren Vural, bu sayede sahillerin adım adım yüzülebilir kriterlere ulaştığını söyledi.
Vural, "2004 yılında İstanbul sahillerinin 78 kilometresi yüzülebilir su kalitesi taşırken, bugün itibariyle yüzülebilir kriterlere ulaşan sahil uzunluğumuz 421 kilometreye ulaşmıştır. 2004'den bu yana sahillerde yaşanan bu değişim, hizmete aldığımız 3 milyar 826 TL'yi bulan çevre yatırımlarıyla gerçekleşmiştir" dedi.
İstanbul'un susuzluk sorununun çözebilmek için halen Istrancalar'dan Melen'e uzanan bir mesafedeki kaynaklardan su temin ettiklerini, bu durumun yatırım ve işletme maliyetlerini ciddi oranlarda artırdığını belirten Vural, işletme maliyetlerinin en önemli giderinin enerji olduğunu, İSKİ'nin içme suyu pompa istasyonları, içme suyu ve atık su arıtma tesislerinde yoğun enerji tüketiminin gerçekleştiğini söyledi.
Vural, bu enerjinin büyük kısmının özellikle Melen Yeşilçay ve Istrancalar gibi çok uzak mesafelerden suyun taşınmasını sağlayan pompa istasyonlarında harcandığını, Melen suyunun İstanbul'a 225 kilometre mesafeden getirildiğini anımsattı.
İSKİ'nin 2007 yılı elektrik giderlerinin 102 milyon 115 bin 131 TL iken, 2008'de 174 milyon 368 bin 988'e yükseldiğini, yani Melen-Yeşilçay sisteminin hizmete girmesinden sonra sadece elektrik giderlerinin yüzde 71 artış gösterdiğine işaret etti.