İşte en uygun yılbaşı sofrası

Yılbaşını evde geçiren aileler yeni yıl sofrası için kuruyemişe ortalama 50 lira ayırırken, suni çam ve süsleme giderleriyle dahil edilince ortalama maliyet 100 lirayı buluyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yeni yıla evde girecek aileler yılbaşı sofrası için kuruyemiş, meyve ve yılbaşı çamı da dahil ortalama 100 liradan başlayan bir bütçe ayırmak zorunda. AA muhabiri, Mısır Çarşısı'nda yılbaşı alışverişi yapan vatandaş ve esnafın nabzını tuttu, fiyatlar ve satışlarla ilgili bilgi aldı. 

Çarşının eskilerinden Malatya Pazarı'nın Satış Görevlisi Mahmut Yıldız, yılbaşını evde geçiren 5 kişilik bir ailenin ortalama kuruyemiş maliyetinin 50-60 lira arasında olacağını söyledi. Yıldız, "Biraz daha lükse kaçayım diyecek olursanız 75-80 lira arasında yılbaşı için kuruyemiş hazırlanabiliyor" dedi. 

Kuruyemiş alışverişlerinde en çok tercih edilen yemişlerin kayısı, incir, siyah üzüm olduğunu aktaran Yıldız, çeşitli hediye sepetleri hazırlanarak yapılan paket satışlarının da ilgi gördüğünü belirtti. Lüks paketlerde artık Türkiye'de de yetiştirilen ve kilosu 130 liradan satılan Pikan Cevizi'nin de bulunduğunu belirten Yıldız, hediyelik paketlerin ilgi gördüğünü kaydetti. 

Kurutulmuş meyvelerin kuruyemiş içinde yeni bir trend başlattığını anlatan Yıldız, "Önceki yıllarda en çok kuruyemişe talep vardı. Şu anda kuruyemiş yanında kuru meyveler de talep görüyor. Bunların şekerli ve doğal olanları var. Gerçekten temiz, kuru ve besleyici" dedi. 

'Harcamalar külfetli'

Yılbaşını Zeytinburnu Semiha Şakir Huzurevi'nde "geniş ailesiyle" birlikte kutlayacaklarını belirten tiyatrocu Deniz Ümit ise, "rezidans" diye nitelediği mekanda kuruyemiş ve içeceklerin Valilik tarafından günler öncesinden temin edildiğini, huzurlu bir yılbaşına 80 kişilik ailesiyle şarkılar söyleyerek gireceklerini anlattı. 

Sıddık Dal ise yılbaşının normal günlerden çok da farklı olmadığını, bu yılbaşını da ailesiyle beraber evinde geçireceğini söyledi. Günübirlik harcamaların ötesinde özel bir yılbaşı alışverişi yapmadığını belirten Dal, "Ailemi çoluğumu, çocuğumu alıp normal bir gün gibi yaşayacağız. O gün de diğer günler gibi Allah'ın günüdür. O yüzden özel bir alışveriş de yapmadım. Her gün nasıl belli bir yemeğim, çayım kahvem varsa o günü de öyle geçireceğiz" ifadelerini kullandı. 

Akrabalarını evinde ağırlayacaklarını anlatan Gülsüm Yüksel ise eşi ve kardeşiyle alışverişe geldiklerini söyledi. Yüksel, "Alışveriş konusunu şimdi misafirlerin yanında söylemeyelim ama ekonomi biraz zorluyor haliyle, harcamalar da biraz külfetli oluyor" diye konuştu. 

'İşler bu yıl da her yıl olduğu gibi'

Anadolu kültüründe bulunmamasına rağmen günümüzde öne çıkan yılbaşı çamları ise yılbaşı alışverişlerinde öne çıkıyor. Mısır Çarşısı'nın yakınındaki süs eşyası mağazasında satış yapan Ferhat Altuntaş, suni ağaçların 10 liradan başlayarak boyuyla orantılı olarak 200 liraya kadar yükseldiğini aktardı. Süsleme işleminin 20 liraya da 100 liraya da yapılabileceğini belirten Altuntaş, bu işlemin daha çok 50 lira maliyetle aşıldığını anlattı. 

Suni ağaçların ilgi görmesiyle çam ağaçlarının kurtarıldığını anlatan Altuntaş, "İşler bu yıl da her yıl olduğu gibi iyi geçti" dedi.