İşte gelecek 10 yılın en iyi meslekleri

Gelecek bilimci Thomas Frey’e göre, gelecek on yılın en iyi mesleklerinin yüzde 60’ı henüz keşfedilmedi. Bu mesleklerin keşfedilecekleri yer ise Afrika. İşte önümüzdeki yıllarda işsizliğe çözüm olacak meslekler

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

“Görünmez yönetici” ya da “Besin Bankacısı” mesleklerini duymamışsınızdır. Bunlar Afrika’da yaratılan ve gelecekte ekonomik kalkınmayı yönlendirecek mesleklerden sadece bazıları. 

Gelecek bilimci Thomas Frey’e göre, gelecek on yılın en iyi mesleklerinin yüzde 60’ı henüz keşfedilmedi. Bu mesleklerin keşfedilecekleri yer ise Afrika. İşte önümüzdeki yıllarda işsizliğe çözüm olacak meslekler: 

Çeşitlilik tasarımcısı 

Gelişen iletişim teknolojileri ile dünyanın birbirine bağlantılı hale gelmesi sonucunda, farklı takımlar oluşturmak ve bunları yönetmek her sektörde vazgeçilmez olacak. Çeşitlilik içeren takımlar, hem değişimlere daha iyi uyum gösterecek, hem de yeni çözümler yaratmakta daha başarılı olacak. Kenya merkezli ANDY (Engelliler için Hareket Ağı) engelli gençlerin şirketlere entegre olmasını sağlıyor. 

Üniversite kurucusu 

Güney Afrika’nın ilk bedava üniversitesi CIDA City Campus 2000 yılında Taddy Blecher tarafından kuruldu. O tarihten bu yana 6 bin kişi burada eğitim aldı. Üniversite, iş dünyası, yardım kuruluşları ve hayırseverler tarafından finanse ediliyor. Benzer prensiplerle hareket eden altı farklı kuruluş, üniversite kurarak ülkede 600 bin genç insanın eğitim almasını sağladı. Güney Afrika’da ücretsiz eğitim talebi hala çok yüksek. 

Sağlık koçu 

Kenya’dan Paige Elenson 2006 yılında Africa Yoga Project’i başlattı. Bugün proje kapsamında 70 yoga eğitmeni ile haftada 300 yoga dersi veriliyor. Ders randevuları online olarak alınıyor. Küresel sağlık ve sağlıklı yaşam turizminin yılda 3 milyar dolara ulaştığı tahmin ediliyor. Afrika da bu pazardan payını alacak. 

Görünmez yönetici 

Batı Afrika genelinde, bağımsız ve girişimci işçiler Karim Sy’ın JokkoLabs adını taşıyan ağında, geleneksel istihdam metodlarını değiştirmekle meşguller. Bu ortak çalışma mekanlarında bir araya gelen ‘görünmez yöneticiler’ yükselen fırsatlar etrafında takımlar kuruyorlar. 

Ekosistem savunucusu 

İnsanların ekonomik faaliyetlerinin doğa üzerindeki etkileri kaçınılmaz. Benin’de Salim Dara tarafından kurulan Solidarité Rurale, öğrenciler için hazırladığı “çiftlik sahnesinde” doğa ile denge içinde yaşamayı öğretiyor. Bu gençler, geleceğin ekosistem savunucuları olmaya adaylar. 
Besin bankacısı 

Toprak ve gıdaların besin değerlerini ölçmek için geliştirilen araçlar hem gelişiyor, hem de sıradan tüketiciler tarafından ulaşılır hale geliyor. Bahçesi olan herkes, kısa bir süre sonra Jason Arambaru tarafından geliştirilen kablosuz toprak sensörlerini satın alabilecek. Sansörler sayesinde toprağın sağlığı ölçümlenebiliyor. 

Küresel ısınma uyum ajanı 

Ashoka ve MasterCard Vakfı arasında kurulan The Future Forward, Sahra Afrika’sında gençlerin istihdamına yönelik sorunlara yaratıcı çözümler üretenleri belirlemeyi amaçlıyor. Zimbabwe’de Development Reality Enstitüsü 28 ülkeden 800 öğrenciye küresel ısınma dersleri veriyor. Enstitünün amacı, genç nesillerin 21. yüzyılın sorunlarına çözümler üretebilmelerini sağlamak. 

Fare eğiticisi 

Hastalık ve salgınları meydana çıkarmak için kullanılan en iyi çözümler, aşırı pahalı teknolojilere dayanıyor. Oysa yetenekli bir Afrikalı kemirgen, bu teknolojilerin yerini tutabilir. Gerekli olan özellik güçlü bir koku alma duyusu ve eğitilmeye istekli olmak. Afrika ve Asya’daki APOPO fare eğiticileri 62 bin hektar alanı tarayıp, yaklaşık 5 bin 87 tüberküloz vakası tespit edebildiler. “Fare teknolojisi” kullanımı yakın bir zamanda, liman ve havaalanlarında da gündeme gelebilir.