İşte Türkiye'nin istihdam beklentisi

İstihdama Genel Bakış Araştırması'na göre 2019 yılı birinci çeyrek için işverenler istihdamda nasıl bir değişiklik bekliyor?

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ManpowerGroup 2019 birinci çeyrek İstihdama Genel Bakış Araştırması Türkiye'den işverenleri temsil eden 1.007 kişilik bir örneklem ile görüşme yapılarak gerçekleştirildi.

Araştırma sonuçlarına göre işverenlerin yüzde 12'si 2019'un ilk üç ayında istihdam artışı beklerken yüzde 16'sı azalma öngörüyor ve yüzde 69'u da değişiklik olmayacağını tahmin ediyor. Mevsimsel verilerden arındırılmış istihdam görünümü ise artı yüzde 4'ü gösteriyor. Bu dönemdeki veriler bir önceki çeyrekle ve geçen yılın aynı dönemiyle kıyaslandığında sırasıyla yüzde 8 ve yüzde 10 puanlık bir düşüş olduğu gözleniyor.

11 sektör, 5 bölge

İşverenler, önümüzdeki üç ayda 11 sektörün sekizinde ve beş bölgenin tamamında istihdam artışı bekliyor. Bir önceki çeyrekle kıyaslandığında, işe alım eğilimleri beş bölgenin tümünde ve 11 sektörün dokuzunda zayıflıyor. 2018'in birinci çeyreğiyle karşılaştırıldığında, işe alım planları 11 sektörün dokuzunda ve beş bölgenin hepsinde düşüş gösteriyor.

ManpowerGroup Türkiye Genel Müdürü Feyza Narlı, Türkiye'nin 2019 birinci çeyrek istihdam görünümü hakkında şunları söyledi:

"Bu araştırmanın yapıldığı dönemde, döviz kurlarında yaşanan dalgalanmalar ve Türkiye ekonomisindeki belirsizliğin, işverenleri olumsuz etkilemiş olabileceğini düşünüyoruz. Ancak Türkiye ekonomisinin şu anki durumu, bu araştırmasının gerçekleştiği dönemden daha istikrarlı bir görünüm çizmektedir. Dolayısıyla, ikinci çeyrekte yapılacak MEOS araştırmasında, işverenlerin ekonomiye duydukları güven seviyesinde bir toparlanma görmemiz son derece olası. 2018 dördüncü çeyrek MEOS araştırmasındaki Üretim sanayi verilerini, bu rapordaki verilerle karşılaştırdığımızda, halihazırda artı yüzde 12 seviyesinde hafif bir iyileşme görüyoruz. Ayrıca, tüm bölgelerdeki ve 11 sektörün sekizindeki işverenlerin, 2019 yılının ilk çeyreği için olumlu işe alım planları bildirmesi de pozitif bir veri olarak değerlendirilebilir"

En yüksek istihdam

Gelecek çeyrekte 11 sektörün sekizinde işgücünün artacağı öngörülüyor. En güçlü işe alım planları Net İstihdam Görünümü artı yüzde 12 seviyesinde olan Üretim ve Madencilik sektöründe ifade ediliyor. Görünümleri artı yüzde 5 olan Finans, Sigorta, Gayrimenkul ve Kurumsal Hizmetler sektörü ile yüzde 6 puanlık görünüme sahip Kamusal ve Sosyal Hizmetler sektöründe ılımlı bir istihdam artışı bekleniyor. Fakat, istihdam seviyesinin üç sektörde de düşmesi bekleniyor. Tarım, Avcılık, Ormancılık ve Balıkçılık sektöründeki işverenler eksi yüzde 9 görünümle düşüş sergilerken, İnşaat ve Ulaştırma, Depo ve İletişim sektörlerinin görünümü ise sırasıyla eksi yüzde 5 ve eksi yüzde 4 seviyesinde.

2018 yılının son çeyreğine kıyasla, işe alım planları 11 sektörün dokuzunda zayıflıyor. En kayda değer düşüş yüzde 24 puanla Tarım, Avcılık, Ormancılık ve Balıkçılık sektöründe olurken, Toptan ve Perakende Ticaret sektörü işverenleri de yüzde 13 puanlık düşüş bildiriyor. Bunun dışında, İnşaat, Ulaştırma, Depo ve İletişim sektörlerinde yüzde 11'lik dikkate değer bir düşüş bildirilirken Elektrik, Gaz ve Su, Üretim ile Kamu ve Sosyal Hizmetler sektörlerindeki görünümler yüzde 9 daha zayıf gerçekleşiyor. Restoran ve Otelcilik sektörü işverenleri yüzde 4 puanlık bir iyileşme bildirirken Madencilik sektörünün görünümü nispeten dengesini koruyor.

Ege ve İç Anadolu önde

Önümüzdeki üç aylık dönemde, beş bölgenin tamamında istihdam seviyesinde artış olacağı öngörülüyor.

En güçlü istihdam piyasası, Net İstihdam Görünümü artı yüzde 5 seviyesinde olan Ege ve İç Anadolu bölgelerinde tahmin ediliyor. Bunun dışında, Marmara bölgesi için artı yüzde 2 ve Karadeniz ve Akdeniz bölgeleri için artı yüzde 1'lik görünümler söz konusu.

KOBİ'lerin beklentileri daha zayıf

2019'un ilk çeyreğinde istihdamın dört işletme büyüklüğü kategorisinin üçünde de artması öngörülüyor. Orta ve Büyük ölçekli işverenler sırasıyla artı yüzde 8 ve artı yüzde 7 Net İstihdam Görünümleriyle birlikte birtakım işe alım fırsatları bildiriyor. Mikro işverenler artı yüzde 1'le ihtiyatlı bir görünüm bildirirken Küçük ölçekli işverenler eksi yüzde 1 görünüm ile belirsiz bir işe alım hızı öngörüyor. 2018'in dördüncü çeyreğiyle karşılaştırıldığında, Küçük ve Büyük ölçekli işletme işverenleri sırasıyla yüzde 13 ve 12 puanlık bir düşüş gösterirken büyük ölçüde zayıf işe alım beklentileri bildiriyor. Orta ölçekli işletme işverenleri yüzde 5 puanlık ılımlı bir azalma bildirirken, Mikro firmaların görünümü nispeten istikrarını koruyor. Önceki yılın aynı dönemine kıyasla Büyük ölçekli işverenler yüzde 26 puanlık keskin bir düşüş bildiriyor. Bunun yanı sıra, Küçük ve Orta ölçekli işverenler sırasıyla yüzde 10 ve 8 puan daha zayıf bir görünüm sergilerken, Mikro kategorideki işverenler yüzde 2 puan düşüş bildiriyor.