İSTİB, Belarus Borsası'yla anlaşma imzaladı

İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) ve Belarus Ticaret Borsası arasında çeşitli alanlarda ticaret, iş hacmini artırma ve uzmanlık paylaşımını hedefleyen uzun vadeli işbirliği anlaşması yapıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İSTİB Başkanlık binasında düzenlenen törenle İSTİB ve Belarus Ticaret Borsası arasında anlaşma imzalandı. Törende konuşan İSTİB Başkanı Ali Kopuz, ekim ayında Belarus Ticaret ve Sanayi Odası  Başkanı Mihail Myatlikov ve beraberindeki heyetin İSTİB'i ziyaret ettiklerini belirterek, "Heyette Belarus Ticaret Borsasından yetkililer de vardı. Çok verimli bir toplantı gerçekleştirdik. Ekim ayında attığımız bu tohum bugün yeşermiştir. İlişkilerimizi borsalarımız arasında imzalayacağımız bir iş birliği anlaşması ile taçlandırıyoruz. İki ülke arasındaki borsaların ilişkilerinin bu seviyeye gelmesinden duymuş olduğum memnuniyeti ifade etmek isterim" diye konuştu. 

Kopuz, 2013 kasım ayında Belarus ve Türkiye ilişkileri gerek politik gerek ise sportif açıdan oldukça yoğun geçtiğine işaret ederek, "Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın, Belarus Dışişleri Bakanı Vladimir Makey ile kasım ayı başındaki görüşmesi, geçen hafta milli takımlarımız arasında oynanan futbol maçı  ve şu an geldiğimiz noktada borsalarımız arasında iş birliği anlaşmasıyla ikili temaslarımızın başlamasının üzerinden daha bir ay bile geçmeden yakaladığımız bu ivmeyi eminim ki ilerleyen süreçte devam ettireceğiz"  değerlendirmesini yaptı. 

Kopuz, iş birliğinin ardından süratle mesafe kat etmek istediklerine vurgu yaparak, "Benim çok sevdiğim bir Belarus atasözü var 'su üstüne çatal ile yazmak' diye. Biz bu anlaşmayı imzalamakla su üstüne çatal ile yazmıyoruz. İmzalayacağımız bu iş birliği anlaşması, ilişkilerimizi ne kadar hızlı bir şekilde geliştirmek istediğimizin bir göstergesidir" ifadelerini kullandı. 

"Türkiye-Belarus ticaret hacmi potansiyelin hayli altında" 

Geçen ay Belarus heyetinin İSTİB'i ziyaretinde, iki ülke arasındaki ticaret hacminin yeterli seviyede olmadığının altını çizdiğini anımsatan Kopuz, "Her ne kadar son 6 senede, iki ülke arasındaki ticaret hacmi 5,5 kat büyümüş olsa da bu ekonomik ilişkinin hacmi sadece 450 milyon dolar civarındadır" dedi. 

Kopuz, "Bu gelişmeye rağmen, Türkiye-Belarus ticaret hacminin potansiyelin hayli altında kaldığı söylenebilir. Zira 2012 yılında ülkelerimizin karşılıklı ticaret hacmi yüzde 1'in altında. Şimdi tekrarlıyorum, ülkelerimizin potansiyeline baktığımızda, yarım milyar dolara yaklaşan dış ticaret hacmimiz yeterli değildir. Biz İstanbul Ticaret Borsası olarak, kendi ihtisas alanımız tarım ve gıda ürünleri başta olmak üzere, bu anlaşma ile ilişkilerimizi kuvvetlendirmenin sözünü veriyoruz. Anlaşmanın her iki tarafa da hayırlı olmasını diliyorum" şeklinde konuştu. 

"50 ülkeyle yaygın bir ticaret ağına ulaştık" 

Evrensel Belarus Ticaret Borsası (BUCE ) Başkanı Arkady Salikov ise iki ülke arasındaki özel sektör ticaret hacminin geliştirilmesi için sürdürülebilir iş birliği amacıyla Türkiye'ye geldiklerini belirterek, "Bizim borsamız 8 yıldır faaliyette olan genç bir borsa olmasına karşın, 50 ülkeyle yaygın bir ticaret ağına ulaştık" diye konuştu. 

BUCE'nin, Belaruslu şirketlerin ihracat pazarlarını genişletmesi ve yabancı yatırımcıları Belarus'a çekmek için faaliyet gösterdiğini dile getiren Salikov, "BUCE, spot pazar çerçevesinde, Doğu Avrupa'nın en önemli ticaret borsasıdır. Elektronik ticaret sayesinde dünyanın her yerinde alım satım yapabilmektedir. 2012 yılındaki ciromuz 1,5 milyar dolardır. Şu an itibariyle BUCE'nin 57 ülkeden 12 bin 700 şirketi barındırmaktadır" ifadelerini kullandı. 

Belarus'un İstanbul Başkonsolosu Igor Bely'nin de hazır bulunduğu törende iş birliği anlaşması için imzalar atıldı. Toplantı daha sonra basına kapalı olarak devam etti.