'Dövize müdahale edilmesini istemiyoruz'

Ekonomi Bakanı Zeybekci, "Bildiğimiz klasik Merkez Bankası'nın döviz satarak müdahalesinin doğru bir yaklaşım olduğunu düşünmüyorum." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye'nin güneş ve rüzgar enerjisine gelecek 10 yılda 70 milyar dolar yatırım yapacağını belirterek, "İthal güneş ve rüzgar panellerine destek vermiyoruz, artık bitti. Güneş paneli ve rüzgar türbini kuracak olanlara diyoruz ki 'artık yerli olmak zorunda.' Yerli üretenlerden alacaksınız, o zaman destekliyoruz." ifadesini kullandı.

Zeybekci, Adnan Menderes Üniversitesi Buharkent Meslek Yüksek Okulunun açılış törenine katıldı.

Burada yaptığı konuşmada, ilçeye önceki yıllarda yaptıkları ziyarette, belediye ve hayırseverlerin imkanlarıyla yapımı belli bir seviyeye getirilen yüksekokulun hizmete açılması konusunda söz verdiklerini aktaran Zeybekci, çalışmaları sonucu bin 500 öğrenci kapasiteli okulun 108 öğrenciyle eğitim hayatına başladığını söyledi.

Yerine getirmeyecekleri sözü vermediklerini, verdikleri sözleri de mutlaka yerine getirdiklerini ifade eden Zeybekci, okulun 6-7 bin nüfusa sahip ilçe merkezine büyük hareketlilik kazandıracağını belirtti.

Okulda seçilen bölümlerin de çok isabetli olduğunu dile getiren Zeybekci, şöyle konuştu:

"Alternatif Enerji Kaynakları ve Teknolojisi Bölümü muhteşem bir seçim oldu. Şu anda da yapılıyor, ama bu coğrafya önümüzdeki yıllarda jeotermal santrallerle, rüzgar türbinleriyle dolacak. Türkiye’de önümüzdeki 10 yılda sadece güneş ve rüzgar enerjisine 70 milyar dolar yatırım yapılacak. Yurt dışından ithal edilen güneş ve rüzgar panellerine destek vermiyoruz, artık bitti. Güneş paneli ve rüzgar türbini kuracak olanlara diyoruz ki 'artık yerli olmak zorunda.' Yerli üretenlerden alacaksınız, o zaman destekliyoruz. Yoksa milyarlarca dolar yine dışarıya gidecek, yok öyle kolaycılık. Bu okullardan yetişen yavrularımız, geleceğin Türkiye'sinin ihtiyaçlarına hitap eden çocuklarımız olacak."

Türkiye’nin en uzun ömürlü insanlarının bu coğrafyada yaşadıklarını belirten Zeybekci, isabetli bir kararla okulda eğitim verilecek bölümlerden birisinin de Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bölümü olduğunu söyledi.

'Dövize müdahale edilmesini istemiyoruz'

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye ekonomisinin dövize müdahale etmeyi gerektirecek bir durumda olmadığını belirterek, "Bir müdahale yok, biz müdahale edilmesini istemiyoruz. Türkiye'nin dövize müdahale edecek bir ekonomik endişesi yok. Merkez Bankasına bu şekilde bir karar dikte etmek gibi anlaşılabilir. Asla öyle bir şey yok. Biz görüşümüzü siyasi olarak söylüyoruz." dedi.

Aydın'da üniversite açılışı sonrası Aydın Valisi Ömer Faruk Koçak'ı makamında ziyaret eden Zeybekci, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Zeybekci, bir gazetecinin, "dün yapılan Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısı sonrası bazı kesimlerin dövize müdahale beklentisi içine girdiğini, bir müdahalenin olup olmayacağı" yönündeki sorusu üzerine Türkiye ekonomisinin borç çevirme kapasitesi, finansal verileri ve bankacılık sistemine ait verilerinin ortada olduğunu söyledi.

Toplam dış borca bakarak dolardaki yükselişin ülkeye zarar verdiğini yorumlamanın hatalı olduğunu vurgulayan Zeybekci, şöyle konuştu:

"Bir müdahale yok, biz müdahale edilmesini istemiyoruz. Türkiye’nin dövize müdahale edecek bir ekonomik endişesi yok. 'TL’nin her değer kaybının 600 milyar dolar seviyesindeki borca zararı var' demek milletin aklını zorlamak, karıştırmak demektir. Borcun hepsini kapattık da bu kadar zarar mı oluştu ? Türkiye’nin borç çevirme anlamındaki kapasitesi, ithalatı, ihracatı belli, bunlarla ilgili henüz oluşmuş bir şey yok. Şu kadar zarar oluştu demek son derece yanlış olur.

Onun için Merkez Bankası veya benzer kurumlar ne zaman müdahale etmeli, durum sıkıntılı, ülke borç çevrilemez hale gelirse. Böyle bir sıkıntımız yok. Türk ekonomisinin, finans sisteminin yüzde 2’nin altında bütçe açığıyla, sürekli gerileyen cari açığıyla böyle bir müdahaleye ihtiyacı yoktur, olmayacaktır. Olmayacaktır derken yanlış anlaşılır. Merkez Bankasına bu şekilde bir karar dikte etmek gibi anlaşılabilir. Asla öyle bir şey yok. Biz görüşümüzü siyasi olarak söylüyoruz. Merkez Bankasının fiili müdahalelerden kaçınması. Bankacılık sistemi içinde bankalara Türkiye’deki dövizle ilgili kullanım dışı duran bazı alanlarda harekete geçirebileceği şeyler varsa onu önce değerlendirmek lazım. Bildiğimiz klasik Merkez Bankasının döviz satarak müdahalesinin doğru bir yaklaşım olduğunu düşünmüyorum."

ABD Merkez Bankası'nın faiz kararı

Bakan Zeybekci, ABD Merkez Bankasının faiz artışını daha kısa vadede uygulamaya sokacağı yönündeki beklentilerle ilgili soru üzerine ise bu durumun Türkiye ekonomisi için çok önemli olmadığını dile getirdi.

"Artırsınlar. Türkiye olarak bizim 'ABD Merkez Bankası faiz artıracak mı artırmayacak mı' sorusunu Brezilya, Arjantin, Güney Afrika, Hindistan veya Şili kadar umursamamamız lazım." diyen Zeybekci, Türkiye'nin ihracatının yüzde 49,5’ini AB’ye yaptığını, doğrudan yatırımların yüzde 75’ini de AB’den aldığını, AB Merkez Bankasının da ABD'nin tersine faizleri eksiye götürdüğünü aktardı.

Zeybekci, AB ile Gümrük Birliği güncellenmesi gibi çok önemli bir sürece girdiklerini, AB'den çıkma kararı alan İngiltere'nin de Türkiye ile benzer statüye geleceğini belirterek, ABD Başkanı seçilen Donald Trump’ın ekonominin, özel sektörün içinden gelmesinin de avantaj olacağının altını çizdi.

Türkiye'nin 15 Temmuz'da önemli bir stres testinden geçtiğini, "artık üflemeyle, masaya vurmakla, bağırmakla çağırmakla sarsılacak bir ekonomi" olmadığına işaret eden Nihat Zeybekci, şunları kaydetti:

"Ekonomimiz kendi gücüyle, dinamizmiyle kendi dengelerine oturtacak güçtedir. Şu anda Türk ekonomisiyle ilgili birilerinin algı yönetimiyle ilgili yapmaya çalıştıkları şeyler olabilir ama ben gelecek süreci çok daha sağlıklı görüyorum. Faiz oranlarını, enflasyonu görüyoruz. Önümüzdeki sene özel sektör yatırımlarında, ihracatta da büyümeye katkı vermeye başladığımızda işsizlikle ilgili rakamları da biraz daha iyi göreceğiz."

Bu konularda ilginizi çekebilir