İtiraz kabul edilmezse Egeliler KKDF için 28 bin dava açacak
İZBAŞ Başkanı Eyüp Sevimli, geriye dönük KKDF uygulamasıyla ilgili firmaların Gümrük Bölge Müdürlüğü'ne itirazlarda bulunduğunu belirterek, itirazlara olumlu yanıt alınmaması durumunda dava yolunun gözüktüğünü söyledi.
Arzu ALP
İZMİR - Teşvik paketinden umduğunu bulamayan serbest bölgeler bu kez geriye dönük KKDF (Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu) uygulamasıyla sıkıntılı günler yaşıyor. Serbest bölgede faaliyet gösteren firmalardan 3 yıla dönük KKDF talebine karşılık itiraz süreci başlarken, itirazlarına karşılık bulamadıkları taktirde yalnızca İzmir'de Ege Serbest Bölgesi'nde 25 bin ve İzmir Serbest Bölgesi'nde 3 bin dava açılması bekleniyor.
Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen genel kurulda güven tazeleyen İzmir Serbest Bölgesi Kurucu ve İşleticisi AŞ (İZBAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sevimli, serbest bölgelerde geriye dönük KKDF uygulamasıyla ilgili sıkıntılar yaşandığına dikkat çekti. Şu anda firmaların Gümrük Bölge Müdürlüğü'ne itirazlarda bulunduğunu hatırlatan Sevimli, itirazlara olumlu yanıt bulunmadığı takdirde kendi bölgelerinde 3 bin, Ege Serbest Bölgesi'nden 25 bin ayrı davanın gündeme geleceğini, dava açılmasının da büyük bir kaynak ve zaman israfı olacağını işaret etti.
Geçmişte serbest bölgelerde faaliyet gösteren firmalara üretimde kullandıkları fuel oil, mazot gibi akaryakıtlar için geriye dönük KDV ve Gümrük Vergisi uygulaması karşısında Bölge İdare Mahkemesi'nde açılan davaların kazanıldığını hatırlatan Sevimli, o dönem açılan bin 700 davada devletin her dava için 600 lira avukatlık masrafı ödeyeceğini ifade etti.
Yeni teşvik kanunu çerçevesinde serbest bölgelere bir teşvik getirilmezken, yeni çıkan mevzuatlarla oyunun kurallarının sürekli değiştirildiğini ve bununla da kalmayarak şirketlere geriye dönük cezalar çıkarıldığını anlatan Sevimli, "Serbest bölgelere teşvik verilmezken, müfettişler sürekli inceleyerek, geçmişe yönelik cezalar çıkartıyorlar. Son olarak KKDF çıktı. Geçmiş dönemlerde bazı firmaların KKDF konusunda usulsüzlük yaptığının anlaşılması üzerine bu olay ortaya çıktı. Yurtdışından alınan mal serbest bölgeye geldiğinde, serbest bölgeden yurtiçine daha parası ödenmeden satılırsa KKDF doğuyordu, ikinci bir genelgeyle bunu düzelttiler. Bu düzeltmeye göre de herhangi bir üretime konu olmayan, GTİP numarası değişmeden bir serbest bölge şirketi aldığı malı, sattığı yer ya merkezi şubesi veya aynı ortaklara sahip diğer şirket ise serbest bölgeye getirdiği malın parasını ilk ihracatçıya ödememiş ise yurtiçine soktuğu anda KKDF ödemek zorunda. Bunu 3 yıl önce söyleselerdi kimse böyle bir şey yapmazdı. 3 yıl geriye gitmek anlamlı değil. Devlet, serbest bölge şirketi olduğu halde bir tane daha şirket kurup vergisini veriyor diye bizleri alkışlayacağına tam tersine bir de KKDF istiyor. Bu da geriye dönük 3 yıllık dönemi kapsıyor. Şu anda sadece 2009 ödeme emirleri geldi. Buna da 15 gün içerisinde itiraz edeceğiz. Daha sonra 2010 ve 2011 yılı ödeme emirleri gelecek. Bütün kullanıcılara yazı yazdık, bu yazılar geldiğinde dilekçeleri hep beraber vereceğiz. Ankara'da da girişimlerimiz olacak" dedi.
Son 6 aydır bölgeyle
ilgilenen çok yatırımcı var
Bölgedeki yeni yatırımcılar hakkında bilgiler veren Sevimli, " Bölgemize Löher Asansörleri geldi. Arsasını aldı ve hemen çalışmalara başladı. Projelerini hazırladı. Ruhsatını da aldı. Yatırımına başladı, yıl sonuna kadar fabrikasında üretime başlayacak. Bölgemize 100 kişilik bir istihdam sağlayacak. 20 bin metrekarelik bir arsası var. Arsasında peyderpey yatırımlarına devam edecek. Son 6 aydır bölgemizle ilgilenen çok sayıda yatırımcı oldu. Neredeyse hergün bir yatırımcı kapımızı çaldı. Ancak daha çok makine, metal sektörlerine yönelik 20 bin -30 bin metrekarelik arsa talepleri olduğu için bu taleplere cevap vermekte zorlanıyoruz. Çünkü bizim arsa metrekarelerimiz 5 bin -10 bin civarında. Bu arsalarımızı birleştirip onlara istediği büyüklükte yerler düzenlemeye çalışıyoruz. Şu anda bize ait 150 bin metrekare bir alanımız var. Ancak bunlar ayrı ayrı yerlerde . Bölgemizde başkasına ait olan ve yatırım yapılmayan 100 bin metrekare sahipli arsaları alarak bunları birleştirmeyi düşünüyoruz" bilgilerini verdi.
Satmadığımız arazi için her
yıl 200 bin TL vergi ödüyoruz
Teşvik paketinden serbest bölgelere yönelik bir teşvik olmadığını ancak en azından bölgedeki sorunlardan birisi olan emlak vergisi sorununun çözüme kavuşmasını istediklerini anlatan Sevimli, bu sorunu ilgili bakanlara ilettiklerini ancak henüz bir çözüm noktasına ulaşamadıklarını ifade etti. Sevimli, bölge işletici şirketinin elinde olan 150 bin metrekare arsa için vergi verdiklerini söyledi. Üç yıldır her sene 200 bin TL giderleri olduğunu anlatan Sevimli, "Satmadığımız arsaların vergisini veriyoruz. Bizim elimizde hiç arsa olmaması lazım ki böyle bir vergi çıkmasın. 3 yıldır arsa ve emlak vergisi ödüyoruz. Kurucu işletici şirketlerin elindeki araziden vergi alınmamasının sağlamak için bakanlıklar nezdinde görüşüyoruz, ilgileneceklerini söylüyorlar ancak daha bir sonuç alamadık. OSB'lere teşvik getirirken, en azından bizim üstümüzdeki verginin kaldırılmasını istiyoruz" diye konuştu.
İZBAŞ fiyat ve altyapı
açısından avantajlı
Bölgenin yatırımcı için avantajlarını anlatan Eyüp Sevimli şunları söyledi: "İZBAŞ'ta yatırımcıların enerji ihtiyacı için doğalgaz döşeniyor. Gelecek aya kadar doğalgazı kullanmaya başlayacağız. 2012 sonuna kadar ISO belgelerini de alarak kurumsallaşacağız. Bölgemizde deri sektöründen 27 fabrika, diğer sektörlerde 7 fabrika var. Makine, metal ve döküm gibi bölgeye yatırım için gelen kişi en az iki üç tane arkadaşını bölgeye çağırıyor. Bölgemiz fiyatları açısından ve altyapısı açısından avantajlı. Arsa fiyatları 30 ile 50 dolar arasında. Eğer bir yatırımcı buradan arsa almak istiyorsa metrekaresi 50 dolardan aşağı arsa yok. Kullanacağı alan, istihdam ve hizmetine göre arsa metrekare fiyatını düşürüyoruz."