İyimserlik korunuyor, para girişi sürüyor

Borsa 33.000'in üzerine çıktı, gösterge faiz yüzde 12'nin altında indi. Dolarda 1.55 lira seviyeleri test edildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL - IMF beklentisiyle iyimserliğini koruyan yurtiçi piyasada, kabine revizyonu ve enflasyondaki keskin düşüş sonrası, olumlu görünüm devam ediyor. İMKB, bugün 33.000 seviyesini test ederken, gösterge faiz yüzde 12'nin altına indi. Dolar ise 1.55 TL seviyelerinden alıcı buldu.

Yurtdışında beklentilerden iyi gelen ekonomik veriler piyasalara nefes aldırırken, yurtiçinde ekonomi yönetimindeki kan değişimi ve beklenti altında kalan enflasyon sonrası iyimserliğin daha da pekiştiği görülüyor. Güne yükseliş trendinin devamıyla başlayan Ulusal-100 Endeks, artan alımlarla 33.244 puanı gördü. Kapanışını 1055 puan artışla 33.226 puandan yapan İMKB'de hisse senetleri ortalama yüzde 3.28 değer kazandı. Günün ilk yarısında 1.6 milyar TL'lik işlem hacmi oluştu.

Yurtdışı piyasada gözler perşembe günü açıklanması beklenen stres testi sonuçlarına çevrilmiş durumda. ABD'li kaynaklar 19 bankaya yapılan stres testlerinde, 10 bankanın daha fazla sermayeye ihtiyaç duyduğunu belirtiyor. Yurtiçinde ise IMF anlaşmasının sonucu bekleniyor. Yukarı yönlü hareketin devam etmesi durumunda 33.100-33.700 bandına geçiş olabileceği ifade ediliyor.

Faizde tarihi dip seviyeler görüldü

Enflasyondaki keskin düşüş sonrası Merkez Bankası'nın en az 75 baz puanlık indirime gideceği beklentisi artarken, 2 Şubat 2011 vadeli gösterge kıymet yüzde 11.69'la tarihi en düşük seviyeleri test etti. Gösterge kıymette faiz şu sıra 11.91 bileşik seviyesinde. Bu arada Hazine'nin bugün gerçekleştireceği 2 ihale öncesinde 7.2 milyar TL ROT satış yapıldı. PY'ler 2 Şubat 2011 vadeli gösterge tahvil için 28.6 milyar liralık rekor teklif verdi.

Dolar 1.55'lere kadar indi

Risk iştahındaki artış ve alternatif piyasadaki olumlu tablo dolara da gevşeme eğilimi getirdi. Bugün 1.55 TL seviyelerine kadar inen dolar, şu sıra kapalıçarşıda 1.5580 TL'den el değiştiriyor. Dolarda bankalararası piyasada en iyi alış/satış şu sıra 1.5665/1.5685 TL seviyesinde. Öte yandan uluslararası piyasada euro/dolar paritesi 1.34 düzeyini zorlarken, yurtiçinde euro 2.08 TL seviyelerine gerildi.

***

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.