İZBAN makinistleri iş bıraktı

Aliağa-Menderes arasındaki metro ulaşımını sağlayan İZBAN AŞ'de çalışan makinistlerin iş bırakması sonucu ulaşımda aksamalar yaşandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
İZMİR  - Aliağa-Menderes arasındaki banliyö ulaşımını sağlayan İZBAN AŞ'de çalışan makinistlerin iş bırakması sonucu ulaşımda aksamalar yaşandı.
İZBAN AŞ makinistleri, ücretlerinin iyileştirilmediğini öne sürerek bu sabah iş bıraktı. Eylemden haberi olmayan İzmirliler, tren istasyonlarında uzun süre bekledi. Vatandaşlar, yetkililerin eylemden dolayı tren seferlerinin yapılmayacağını söylemesi üzerine istasyona gelen otobüslerle taşındı.
İZBAN AŞ Genel Müdürlüğü önünde toplanan işçiler adına açıklama yapan Selahattin Çetin, 7 aydır süren toplu sözleşme görüşmelerinde işverenin herhangi bir teklif yapmadığını savunarak, ücretlerin iyileştirilmesini istediklerini belirtti. Çetin, "Biz bu eylemi yapmak istemiyorduk ama yapmak zorunda kaldık" dedi.
 
13 makinistin iş akdi feshedildi
 
İZBAN AŞ'den yapılan yazılı açıklamada ise makinistlerin, toplu iş sözleşmeleriyle ilgili görüşmelerin neticesini beklemeden kanuna aykırı davranarak görev bölgelerine gelmediği ve trenleri çalıştırmadığı, bunun sonucunda ise İzmir halkının büyük mağduriyet yaşadığı belirtildi.
Açıklamada, şu görüşlere yer verildi:
"Şu anda en düşük makinist maaşı 950 TL'dir. Yemek, yol ve asgari geçim indirimleriyle birlikte en düşük maaş 1,197 TL'ye ulaşmıştır. Bu rakam, Yüksek Hakem Kurulu'nun vereceği oran ve tarihe göre geçmişe yönelik olarak artırılacaktır.
Günde 170 binin üzerinde yolcu taşıyan bir kurumun çalışanlarının nedenleri ne olursa olsun böyle bir eyleme kalkışarak kent ulaşımında kaos yaratma hakları yoktur. Toplu iş sözleşmesi görüşmeleri devam ederken ve Yüksek Hakem Kurulu sürecinin işlediği bir dönemde yapılan bu eylem kanunlara aykırıdır. Ülkemizde, toplu taşımacılık sektöründe çalışanlar grev veya iş yavaşlatma eylemi yapamazlar. İzmir halkının toplu ulaşım haklarını elinden alma girişimini başlatan 13 makinistin iş akitleri, yasa dışı bu girişimleri nedeniyle sonlandırılmıştır. Ayrıca genişletilmiş bir soruşturma da yürütülmektedir.
Söz konusu eylem nedeniyle İzmir halkının mağduriyetini önlemek amacıyla kent içi ulaşım sisteminde sabahın ilk saatlerinde revizyon yapılarak, özellikle iş yerleri ve okulların yoğun olduğu bölgelere, ESHOT otobüsleri ile beslemeler gerçekleştirilmiştir."
Banliyö ulaşımı aksamalı olarak gerçekleştiriliyor.
Bu konularda ilginizi çekebilir