İzmir Modeli kalkınma getirdi, tarım ülke gündemine girdi

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, tarım için İzmir'de uygulamaya koydukları modelin yerelde kalkınma getirdiğini söyledi. (Beyza Coşkuntürk)

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BEYZA COŞKUNTÜRK

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ortaya koyduğu ve 26 kişilik akademisyen-araştırmacı grubu tarafından bilimsel çalışma konusu yapılan "İzmir Modeli", Yaşar Üniversitesi'nde düzenlenen sempozyumla tanıtıldı. İki gün sürecek sempozyumun açılış konuşmalarını İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile Yaşar Üniversitesi Rektörü Cemali Dinçer yaptı.

İzmir Modeli'nin Bornova Belediye Başkanı olduğu süreçte ortaya çıktığını ve Büyükşehir Belediye Başkanı olduğunda uygulama fırsatı yakaladığını anlatan Kocaoğlu, tarımı ülkenin gündemine İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin aldığını söyledi. Projelendirme aşamasında yarışmalar düzenlediklerini ve 130'a yakın proje çıktığını ifade eden Kocaoğlu, bunların 10 tanesini uyguladıklarını ve kooperatiflerle çalışmaya başladıklarını anlattı. Kocaoğlu, "Bizim çalıştığımız 5 kooperatifin serveti, cirosu, insan sayısı, ekonomiye katkısı, üye sayısı 10 katından fazla büyüdü. Bizim devlet ihale mevzuatında, kırsal kalkınma kooperatiflerinden tüm kamu ve belediyeler ihalesiz pazarlık usulü ürün alabilir. 10 senedir kooperatiflerimizden süt, fidan, dikme çiçek almanın, püf noktası bu ihale mevzuatı. Teşvikin hukuki düzeni de bu. Bunu Türkiye'de ilk ve yoğun kullanan belediyeyiz" dedi.

Geçmiş dönemlerde ihmal edilen tarıma ilk yüzünü dönen belediyenin İzmir olduğunu vurgulayan Kocaoğlu, "Tarımın bu ülke için ne kadar hayati bir sektör olduğunu, çiftçinin ne kadar önemli olduğunu ülkenin gündemine getiren biziz. İzmir Modeli, yerelde kalkınmayı da getirdi. Ekonomik krizden sonra tarıma ağzını almayanlar, tarımı konuşmaya başladılar. Üretimi ağzına almayanlar üretimi konuşmaya başladılar" şeklinde konuştu.

Finans yapımızı güçlendirdik, harcamaları özkaynakla yaptık

Bu projelerin gerçekleşmesi için gereken finansmanı çeşitli kanallarla çözdüklerini aktaran Kocaoğlu, "Birlikte yapıp, birlikte sahiplenildiğinde projenin başarısı da harcanan kaynağın başarısı da artabiliyor. Göreve geldiğimde Türkiye'nin 3. borçlu belediyesiydik. Para birikimimiz devreye girdi ve finans yapımızı güçlendirdik. Sonra hayal ettiklerimizi, bilimsel çalışmalarla belirlediğimiz stratejik planlarımızı kenti öz kaynaklarımızla yaptık" bilgisini verdi.

Yaşar Üniversitesi Rektörü Cemali Dinçer ise, yerel yönetimle işbirliği içinde olduklarını ve İzmir Modeli'nin de Kocaoğlu ve ekibinin bilimsel çalışmalara verdiği değerin göstergesi olduğunu söyledi. Dinçer, "İzmir'in özgün ve başarılı yerel yönetimi uluslararası literatürde hak ettiği yeri alacak" dedi.

İzmir, turizm ve hizmet sektöründe pik yapmaya hazır

İzmir'in turizm ve hizmet sektörü gibi iki büyük potansiyeli olduğunu vurgulayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, şunları söyledi: "İzmir, bu iki sektörde pik yapmaya hazır bir şehir. Bu şehrin dünya ligine çıkması önemli. İzmir ciddi bir gelişim içerisinde. 1970'li ve 2000'li yıllar arasındaki tozlanmış durumundan koptu. Kentsel dönüşümü 8 yıl uğraşarak ilk doğru uygulamasını Uzundere ve Örnekköy'de yaptık. İzmir Modeli'nin başarılı çalışması Türkiye'ye örnek oldu. Bu modelde yüzde 100 anlaşma ve birlikte yürüme var. 4 ay sonra Belediye Başkanlığını bırakıyorum. Umuyorum ki aynı felsefede, aynı dünya görüşünde mutlaka ve mutlaka birisi gelecek ve bizden aldığı bayrağı daha ileri götürecek."