İZTO: Başbakan bizi üzüyor

İzmir Ticaret Odası Başkanı, Başbakan'ın "İşini bilmeyenler işini kaybediyor" tarzındaki ifadeleri ile kendilerini üzdüğünü söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İZMİR - İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından bugün açıklanan 5 maddelik yeni ekonomik önlem paketine ilişkin, alınan önlemlerin dertlere ilaç olmasını umduklarını ifade ederek, "Ama sadece otomotiv, beyaz eşya ve bugün eklenen sektörler değil, bütün piyasa durdu. Bizim beklentimiz; genel olarak, lüks tüketim hariç, bütün ürünlerde KDV oranı yüzde 8'e indirilmeli" dedi.

Ekrem Demirtaş, İZTO mart ayı olağan meclis toplantısında yaptığı konuşmada, ülkenin seçime kilitlenmiş olmasına karşın halkın gündeminin "geçim", iş dünyasının ve dünyanın gündeminin ise "ayakta kalmak" ve "kriz" olduğunu söyledi.

Ekonomik kriz karşısında tüm dünyada ekonomilerin büyük oranlarda küçüldüğünü ve işsizliğin arttığını belirten Demirtaş, gelişmiş ülkelerin buna karşı, faizleri neredeyse "sıfır" düzeyine çekerek, zor durumdaki şirketleri kurtararak ve tüketimi teşvik ederek önlem almaya çalıştıklarına işaret etti.

Demirtaş, Türkiye'nin de krize karşı kimi önlemleri uygulamaya koyduğunu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından bugün açıklanan "5. Ekonomik Önlem Paketi" ile bugüne dek toplam 53 maddelik önlem alınmış olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

"Alınan tedbirler umarım derdimize ilaç olur. Ama sadece otomotiv, beyaz eşya ve bugün eklenen sektörler değil, bütün piyasa durdu. Bizim beklentimiz; genel olarak, lüks tüketim hariç, bütün ürünlerde KDV oranı yüzde 8'e indirilmeli. Bizim bir diğer beklentimiz de piyasaya para verilmesi. Çünkü para olmadığı sürece KDV'yi de indirseniz piyasa hareketlenmez."

"Başbakan bizi üzüyor"

Demirtaş, konuşmasında, Başbakan Erdoğan'ın "İşçi çıkaranların bizden çekecekleri var" ve "İşini bilmeyenler işini kaybediyor" biçimindeki açıklamalarını hatırlatarak, bu sözlerin kendilerini üzdüğünü söyledi.

İşçi çıkarmanın hiç kimsenin istediği birşey olmadığını, ama ürettiği malı satamayan işadamının, bir işçiye maaşını, primini ve vergisini ödeyerek çalıştırmaya devam etmesinin sürüdürebilir olmadığını belirten Demirtaş, şöyle konuştu:

"İşçi çıkarmak bizim için son çaredir. Ama bizim işçi çıkarmamamız için mal satmamız, iç piyasanın hareketlenmesi lazım. İşini bilmeyenin işini kaybettiği ise 'evet' doğrudur. Genel olarak işini bilmeyen işini kaybeder ama şimdi dövizle borçlanan bir işadamı bu durumda ne yapsın? Hiç kimse böyle bir krizin geleceğini, piyasaların birden kapanacağını bilmiyordu ki. Bilseydi zaten borçlanmazdı."

İZTO Meclis Başkanı Necip Kalkan başkanlığında toplanan İZTO meclisinde, yönetim kurulunun şubat ayı faaliyet raporu ile bütçesi ele alınarak oy çokluğuyla ibra edildi.