İZTO, faiz oranlarını indirdi

Oda, Aralık 2008'den itibaren kullandırmaya başladıkları kredinin faiz oranlarını 1,59'a çekti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İZMİR - İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Aralık 2008'den itibaren kullandırmaya başladıkları "İzmir Ticaret Odası Acil Destek Kredisi"nin faiz oranlarının aylık 1,65'den 1,59'a indirildiğini bildirdi.

Demirtaş, yaptığı yazılı açıklamada, faiz oranlarındaki indirimler devam ettikçe, bunu üyelerine verdikleri kredilere yansıtmaya devam edeceklerini belirtti.

Ekonomik kriz nedeniyle iş dünyasının ciddi miktarda nakit sıkıntısı yaşadığına dikkat çeken Demirtaş, şunları kaydetti:

"Özellikle üyelerimizin büyük kısmını oluşturan KOBİ ölçeğindeki firmalar kredi bulmakta daha da zorlanıyor. Kredi maliyetleri son derece yükseldi. Bazı bankalar yüksek faizle bile kredi vermiyor. Çek senetler ödenmiyor, devamlı erteleniyor. Oysa üretimin devam etmesi için finansmanın da devam etmesi gerekiyor." 

"Pek çok işletme kapanma noktasında"

Demirtaş, bu sıkışıklık nedeniyle aralarında Oda üyelerinin de bulunduğu pek çok işletmenin kapanma noktasına geldiğini, hatta kapandığını anlatarak şöyle devam etti:

"Bazen SSK prim ödemeleri, vergi borcu, elektrik su faturası, vadesi gelmiş 1-2 bin YTL'lik senet gibi çok büyük olmayan ödemeler yüzünden bile zor günler geçiriliyor. Bu nedenle kaynaklarımızı üyelerimize destek olmak amacıyla kullanmak için harekete geçtik.

Bu amaçla geçtiğimiz Aralık ayında Türkiye Vakıflar Bankası ile imzalanan protokolle 'İzmir Ticaret Odası Acil Destek Kredisi'ni hayata geçirdik. Bu kredi için Oda kaynaklarından 2 milyon TL'yi sıfır faizle 6 ay süreyle Vakıflar Bankası'na yatırdık, bunun karşılığında Vakıflar Bankası da 8 milyon TL ekledi ve 10 milyon TL'lik bir kredi havuzu oluşturduk."

Banka ile yaptıkları anlaşmada 6 ay vadeli kredinin aylık faiz oranı 1.65 olduğunu, krediyi kullandırmaya başladıktan sonra faiz oranlarının düşmeye başladığını hatırlatan Demirtaş, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Biz de Vakıflar Bankası ile yaptığımız temaslardan sonra kredinin faiz oranını 10 Şubat'tan itibaren 1,65'den 1,59'a indirdik. Üyelerimiz bundan sonra 1,59 aylık faiz oranı üzerinden kredileri kullanacaklar.

Biz kriz başladığından bu yana hep Merkez Bankası'nın radikal faiz indirimleri yapmasını istiyorduk. Hem kredi faizlerinin düşmesi hem de piyasaya likit girmesi için bu gerekliydi. Kendi verdiğimiz kredinin faizlerini düşürerek, bunu isterken ne kadar haklı olduğumuzu gösterdik."