Junioshow beklentileri aştı

Uluslararası Bebe, Çocuk Hazır Giyim ve Çocuk İhtiyaçları Fuarı (Junioshow), bebe ve çocuk konfeksiyonu sektöründe faaliyet gösteren iş adamlarının beklentilerinin üzerinde ilgi görüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Zehra ORUÇ

BURSA - Bebe Çocuk Konfeksiyonu Sektörü Sanayici ve İş Adamları Derneği (BEKSİAD), BTSO ve TÜYAP işbirliğiyle bu yıl ikinci kez düzenlenen Bursa Uluslararası Bebe, Çocuk Hazır Giyim ve Çocuk İhtiyaçları Fuarı (Junioshow) bebe ve çocuk konfeksiyonu sektöründe faaliyet gösteren iş adamlarının yüzünü güldürdü. Bursalı çocuk hazır giyim ve konfeksiyon üreticilerinin sonbahar-kış kreasyonlarını sergilediği fuara yurtdışı katılımı da firmalar açısından memnuniyet verici. URGE (Uluslararası rekabeti geliştirme) kapsamında 43 ülkeden yaklaşık bin kişinin katıldığı fuarda Doğu Avrupa, Orta Asya, Kuzey Afrika ve Körfez ülkelerinden gelen alım heyetlerinin yoğunluğu dikkat çekti. Fuarın gün geçtikçe büyüdüğüne dikkat çeken katılımcılar, fuarın Bursa bebe giyim ve konfeksiyon sektörünün tanıtımı için çok önemli olduğunu ve yabancı ziyaretçilerin de gelmesiyle sektörün uluslararası tanınırlığının artacağını dile getiriyor.

Açılışı dün gerçekleştirilen Bursa Uluslararası Bebe, Çocuk Hazır Giyim ve Çocuk İhtiyaçları Fuarı (Junioshow), 8 Temmuz tarihine kadar ziyaretçilere açık olacak. 2018 yılı sonbahar-kış koleksiyonu modasının sergilendiği fuarda, 100’ü aşkın katılımcının stant açtı. Fuara, Ticari Safari Projesi kapsamında 43 ülkeden bine yakın yabancı alım heyeti katılıyor.

Tüm katılımcılar müşteri potansiyeli

Bebetto Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Okyay, "Soğuk ülkeler ağırlıklı olsa da Afrika, Ortadoğu, Dubai gibi ülkelerden de alıcılar mutlaka katılıyor. Fuara katılım sağlayan tüm ülkelerden sipariş almayı hedefliyoruz. Firma olarak ilk yarıda geçen yıla göre yüzde 15 büyüdük. Yılsonu hedefimiz ise yüzde 20 büyüme öngörüyoruz" dedi.

Rusya pazarından yeni bağlantılar kuruyoruz

Rusya, Irak, İran, Kazakistan ağırlıklı yüzde 50 ihracat gerçekleştirdiklerini ve bu fuar ile kış sezonunda yeni pazar bağlantıları hedeflediklerini söyleyen Algiy Collection Genel Müdürü Orhan Yedikardeşler, "İlk gün olmasına rağmen Irak ve Rusya’dan siparişler aldık. Fuar sonuna kadar yeni ihracat bağlantıları hedefliyoruz. Rusya, İran ve Irak’tan yeni bağlantılar hedefliyoruz. 2016’da yüzde 40 olan ihracatımızı bu yıl yüzde 50’ye çıkardık. Rusya pazarında ihracattaki payımız yüzde 30 idi. Bu pazarı uçak krizi nedeniyle kaybetmiştik. Bu fuarlar ile yeniden bağlantılar kurmaya başladık. Yeni bağlantılarla bu oranı yüzde 40’açıkarmyaı hedefliyoruz. Yılsonu ciro büyüme hedefimiz ise yüzde 35" diye konuştu.

Yeni pazarlarla buluşuyor

Bursa’da yapılan ilk kış fuarı olduğunu belirten Divonette Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Yıldız ise, ocak ayında düzenlenen fuar kanalıyla Macaristan ve Birleşik Arap Emirliklerine ilk kez ürün sattık. Bu fuar ile de Cezayir ve Fas ile de yeni bağlantılar kurduk" değerlendirmesinde bulundu. Yıldız, sektörün temmuz ayında fuar yapmasının, ölü geçen sezonu hareketlendirdiğini ifade ederek, bu fuarın birkaç yıl içinde güçleneceğini bildirdi. İlk yarıda yüzde 15 büyüdüklerini söyleyen Yıldız, yılsonunda da yüzde15 büyüme hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Ölü sezonu hareketlendirecek

Twoo Kids Pazarlama Müdürü Recep Bektaş, yüzde 100 ihracat gerçekleştirdiklerini söyledi. Bektaş, "Yaz sezonunun tanıtıldığı fuar kadar hareketlilik beklemiyoruz. Suudi Arabistan, Dubai gibi pazarlardan pek alıcı beklemiyoruz. Sektör ölü sezonu bu fuarla hareketlendirecek. Kış sezonunda yüzde 30 direkt ihracat yapıyorduk. Bu fuarla bu oranı yüzde 50’ye ulaştırmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

"Fuarlar aracıları aradan çıkarıyor"

Melodi Bebe sahibi Cemal Eyüpoğlu, önceki fuarlarla kıyaslandığında daha fazla verim aldıklarını ifade ederek, "Ürettiğimiz ürünler fuar aracılığıyla direkt müşterilerle buluşuyor. İmalatçıların müşteriyle bir araya gelme sıkıntısı böylece sona erdi. Bu yılki ziyaretçilerimiz satın almaya geliyor. 3 yıldır düzenli olarak Junioshow’a katılıyorum. Gelecek sene de burada olacağım" dedi.

"Yeni bağlantılar oluşturuyoruz"

Buude Kids sahibi Burak Köse de fuarda ilk kez yer aldıklarını ve olumlu izlenimlerle fuarı tamamlayacaklarını dile getirdi. Müşteri profillerinin yüzde 90’ını yabancıların oluşturduğunu vurgulayan Köse, şöyle konuştu: "Burada birçok yeni müşteri edindik. Burada gördüğümüz sinerji nedeniyle bundan sonraki fuarlarda da yerimizi alacağız. Fuarın yılda iki kez yapılması bizim için büyük bir avantaj."

"Ticari bir hareketlilik yaşanıyor"

Cocoland sahibi Gülşah Özbay da fuarda ticari bir hareketlilik yaşandığını vurguladı. Rusya, Körfez ülkeleri, Kuzey Afrika gibi coğrafyalardan müşterilerle temas kurduklarını aktaran Özbay, "Fuarın 6 ayda bir düzenlenmesi de bizim için bir avantaj. Buradaki birçok firma uluslararası marka olma hedefinde fuarlar aracılığıyla önemli bir yol kat edecektir. Biz de bu hedef doğrultusunda gelecek senelerde de fuarlarda yerimizi alacağız" diye konuştu.

"Sonbahar-kış kreasyonlarını tanıtma şansı yakaladık"

Agucuk Bebe sahibi Erol Can da, Junioshow’dan memnun olduğunu söyledi. Temas kurdukları müşterilerin imalathanelerini görmek istediğini belirten Can, "Bu fuarın yaz aylarında gerçekleştiriyor olması ve Bursalı üreticilerin sonbahar-kış kreasyonlarını tanıtma şansı bulabilmesi bizim için büyük bir avantaj. Bursa’daki bebe ve çocuk konfeksiyonun uluslararası bir marka haline gelmesi için fuarları çok önemli görüyorum" diye konuştu.

"Cezayir, İran, Irak’tan gelen alım heyetleriyle sıcak temas kurduk"

Minimix sahibi Serdar Kaderli ise, Cezayir, İran, Irak gibi ülkelerden gelen alım heyetleriyle sıcak temas kurduklarını ifade ederek, "Fuarda yabancı alım heyetlerinin yerlilerden daha çok olduğunu görüyoruz. Birçok ikili iş görüşmesi yapma şansımız oldu. İlk defa katılmamıza rağmen büyük bir heyecanla karşılandık. Ürünlerimiz ilgi çekti. Bursa’da bebek ve çocuk konfeksiyonu sektörü, fuarlarla, reklamlarla, derneklerle bir bütün olursa dünyada bir marka olacaktır. Fuarın 6 ayda bir yapılması sektörün büyümesine katkı sağlayacaktır" dedi.