Kadın istihdamı bir yılda 40 bin azaldı

2016'nın aralık ayında sigortalı ücretli kadın çalışan sayısı 2015'in aynı ayına göre 40 bin, imalat sanayide kadın çalışan sayısı ise 20 bin azaldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) tarafından Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerinden derlenen bilgilere göre, 2016'nın aralık ayında sigortalı ücretli kadın çalışan sayısı 2015'in aynı ayına  göre 40 bin, imalat sanayide kadın çalışan sayısı ise 20 bin azaldı.

Aralık 2016’da Aralık 2015’e göre 4/a sigortalı ücretli kadın çalışan sayısı en fazla azalan sektör 52 bin azalışla bina ve çevre düzenleme faaliyetleri sektörü oldu. Bu sektörü 22 bin azalışla ormancılık ve tomrukçuluk, 9 bin azalışla giyim eşyaları imalatı, 8 bin azalışla konaklama ve 7 bin azalışla ev içi çalışanların faaliyetleri sektörleri takip etti.

Sigortalı ücretli kadın çalışan sayısı en çok azalan ilk 5 sektörde bir de imalat sektörü bulunuyor.Giyim eşyaları imalatı sektörü, 9 bin azalışla imalat sanayide kadın çalışan sayısı en fazla azalan sektör oldu. Bu sektörü 7 bin azalışla tekstil ürünleri imalatı, 5 bin azalışla makine ve ekipman kurulumu ve onarımı, bin azalışla metalik olmayan ürünlerin imalatı ve fabrikasyon metal ürünleri sektörleri takip etti. 4/a sigortalı ücretli kadın çalışan sayısı en fazla azalan il 8 bin azalışla Antalya oldu. Antalya’yı 4 bin azalışla Adana, 3 bin azalışla İstanbul, Rize ve İzmir takip etti.

Aralık 2016’da Aralık 2015’e göre 4/a sigortalı ücretli kadın çalışan sayısında yüzde 1’lik azalış olurken, sigortalı ücretli erkek çalışan sayısında yüzde 1,8’lik azalış oldu. Toplam sigortalı ücretli çalışan sayısındaki azalışın yüzde 18,1’i sigortalı ücretli kadın çalışan sayısındaki azalıştan kaynaklandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir