Kadınların iş gücüne katılma oranı % 24
ILO, Avrupa Birliği ülkelerinde kadınların iş gücüne katılma oranının yüzde 60 olduğunu açıkladı
KONYA - Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Direktörü Gülay Aslantepe, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde kadınların iş gücüne katılma oranının yüzde 60 olduğunu, Türkiye'de ise bu oranın yüzde 24'lerde kaldığını söyledi.
Aslantepe, Konya Bera Otel'de düzenlenen "Türkiye'de Kadınlar İçin Yakışır İş İmkanları Sağlanması Yoluyla Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Gerçekleştirilmesine Yönelik Aktif İş Gücü Piyasası Politikaları ILO Projesi" konulu toplantının açılışında yaptığı konuşmada, AB ülkelerine göre kadınların iş gücüne katılım oranında çok gerilerde olan Türkiye'de, kadın istihdamının artırılmasının gerekliliğine dikkati çekti.
Konya, Gaziantep ve Ankara'da uygulanacak proje ile bu illerde kadın istihdamına katkı sağlayacak sektörlerin tespit edileceğini ifade eden Aslantepe, "Projenin, istihdamda toplumsal cinsiyet eşitliğinin geliştirilmesinde diğer iller için de bir model oluşturması beklenmektedir" dedi.
Aslantepe, ILO'nun, İŞKUR ile birlikte kadın istihdamının artırılması için mesleki projeler üzerinde durduğunu, kadınların iş gücüne katılımlarını artırmak ve onları aktif iş gücü piyasası programlarına yönlendirerek, kadın istihdamının artışına katkıda bulunmayı amaçladıklarını bildirdi.
Türkiye'de kadın istihdamının AB ve bütün OECD ülkelerinden daha düşük olduğunu belirten Aslantepe, şunları kaydetti:
"AB ülkelerinde kadınların iş gücüne katılım oranı yüzde 60 iken, Türkiye'de ise bu oran yüzde 24'lerde. Türkiye'nin yüzde 60 hedefine ulaşması şimdilik çok zor görünüyor. Bu nedenle kısa dönemde kadınların iş gücüne katılım oranını en azından yüzde 30'lara kadar çıkarmalıyız. AB ile bütünleşme sürecinde bu oranı yakalamamız çok önemli."
İşkur Konya İl Müdürü Tahsin Güven
İşkur Konya İl Müdürü Tahsin Güven de toplumsal ve sosyal hayatta önemli bir yere sahip olan ve aile yapısının temelini oluşturan kadınların iktisadi hayatta yeteri kadar yer aldığını söylemenin mümkün olmadığını bildirdi.
Türkiye'de 1950'li yıllardan sonra başlayan köyden kente göçün beraberinde getirdiği kentleşme sonucunda, iş gücü piyasasında gerçek anlamda kadınların yer almaya başladığını ifade eden Güven, "Ülkemizde toplam istihdam içinde kadınların istihdamı yüzde 24 gibi çok düşük bir oranda seyrederken, bu oran OECD'ye üye ülkelerde yüzde 50'nin çok üzerinde seyretmektedir" dedi.
Güven, kadın istihdamının artırılmasına yönelik çalışmalar sonucunda eğitimin göz ardı edilemeyeceğini vurgulayarak, şöyle konuştu:
"Eğitimin kadınların istihdamında önemli yere sahip olduğunu biliyoruz, ancak bunun yanında iş verenlerimizin de kadın istihdamı konusunda bilgilendirilmesinde fayda görüyorum. Kadınların eğitim düzeylerinin artmasıyla iş gücüne katılım oranlarında ciddi artışlar görüyoruz. Bölge müdürlüğümüze 4 bin 855 kadın kayıt yaptırmış. Ve bu kadınların 3 bin 318'i vasıflı. Biz Konya'da yürüttüğümüz kurslarla kadınların istihdamına önemli katkılar sağlamayı hedefliyoruz. Kadınlarımızı Konya'da sahneye çıkaracağız. Çalışma hayatında kadınlar mutlaka yer almalıdır."
İŞKUR Dış İlişkiler Daire Başkanı İzamettin Eker ise ülke genelinde önemli projeler yürüttüklerini ve hedef kitlelerinin özellikle kadınlar ve gençler olduğunu belirterek, kadın istihdamının geliştirilmesine yönelik olarak yürütülen çalışmalarla ilgili bilgiler verdi.
Toplantıda, daha sonra ODTÜ Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yıldız Ecevit tarafından hazırlanan "Türkiye'de Üç Kentte Kadın İstihdamını Artırıcı Çalışmalar İçin Ön Adımlar ve Tavsiyeler: Konya Örneği" konulu raporun sunumu yapıldı.