Kadınların yüzyılı geliyor
"Kadın Liderler Zirvesi: Yönetimde Kadın Farkı" paneli Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı konuştu.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, "Bu yüzyıl bizim, yani kadınların yüzyılı olacak. Ben, yüzyıl bekleyeceğimize inanmıyorum. Bu işi birkaç on yıl içinde halledeceğimize inanıyorum" dedi.
Capital ve Ekonomist dergileri öncülüğünde, Vodafone Türkiye ana sponsorluğunda ve General Electric co-sponsorluğunda hayata geçirilen CEO Club toplantılarının 2013 yılı ilk toplantısı "Kadın Liderler Zirvesi: Yönetimde Kadın Farkı" panelinde konuşan Sabancı, "Yönetim Kurulumuzda dokuz kişiden üçü kadındır. Bundan da öte, topluluğumuzda, toplam çalışan sayımızın yüzde 43'ü kadın. Bu, ülke ortalamasının iki katı. Toplam kadın yönetici oranımız yüzde 31" diye konuştu.
2012 yılında işe alım yapılan toplam kadın çalışan oranlarının yüzde 45 olduğuna dikkati çeken Sabancı, şunları söyledi:
"Yine 2012 yılında, toplam kadın çalışan atama ve terfi oranımız yine yüzde 45. Ayrıca, üst yönetim kademelerine yükselmekte olan kadın çalışanlarımıza coaching ve mentoring de veriyor. Onların kişisel gelişimlerine sistematik bir şekilde fayda sağlıyoruz. Tabii ki bu rakam ve oranları iyileştirmek için de çaba gösteriyoruz."
Daha önce bir görüşmede, "Bu yüzyıl bizim, yani kadınların yüzyılı olacak" dediğini anımsatan Sabancı, "Ben, yüzyıl bekleyeceğimize inanmıyorum. Bu işi birkaç on yıl içinde halledeceğimize inanıyorum. Türkiye'de erkeklerin iş gücüne katılım oranı yüzde 71 seviyesinde. Tüm dünyada bu seviye en çok yüzde 75'e çıkıyor. Türkiye'de kadınların iş gücüne katılma oranı ise yüzde 26. Erkeklerin iş gücüne katılım oranları gelebileceği en yüksek seviyede. Sadece bu sebepten dolayı bile kadınların potansiyeli, rakamsal olarak, muazzam" ifadelerini kullandı.
"Kadınlar toplam tüketici harcamalarının 20 trilyon dolarını kontrol ediyor"
Amerika'da Fortune 500'deki üst yönetici (CEO) sayısına vurgu yapan Sabancı, şu bilgileri aktardı:
"Bunların hepsi halka açık şirket. 10 sene önce 500'de sadece 7 kadın CEO vardı. Yani yıllar sonra kadın CEO rakamının geldiği yer buydu. Bugün bu sayı 21. Hala çok az. Yüzde olarak 4,2. Ama 2003'te yıllar geçtikten sonra geldiği yerin on sene içinde üç katına çıktı. M.I.T'nin ilk kadın başkanı Susan Hockfield, Aralık 2004'te Drew Gilpin Faust ise 2007'de Harvard'ın başkanı oldu. Bu gelişmelerin hepsi gördüğünüz gibi son on yıl içinde gerçekleşti."
Bu ciddi artışın sebebini soran Sabancı, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kadınların yönetime katkısıyla ilgili birçok araştırma var. Hepsi de değerli bilgiler sunuyor. Ama çok uzağa gitmeye gerek yok. Şimdi farklı davranış biçimleri ve farkları üzerine daha çok çalışma ve araştırma var. Önümüzdeki yıllarda bu farkları daha iyi göreceğiz. Ama şimdiden gerçekleri görüyoruz. Tüketici, gelişen ve refah düzeyi artan toplumda, çalışan ve para kazanan kadın, aynı anda karar verici kadın oluyor."
Kadın tüketicilerin, dünya toplam tüketici harcamalarının 20 trilyon dolarını kontrol ettiklerini belirten Sabancı, ev satışlarının yüzde 91'inde, araba satışlarının yüzde 65'inde, sağlık harcamalarının yüzde 80'inde ve bilgisayar alımlarının yüzde 66'sında son kararı kadınların verdiğini kaydetti. Sabancı, şöyle konuştu:
"Dolayısıyla müşterilerimiz, ürünlerimizde karar vericiler, kadın. Eğer hiçbir şey bilmiyorsak, kadınlara organizasyonlarımızda bunun için ihtiyacımız var. Ama sadece bunun için değil. Müşteriyi anlamak için organizasyonlarımızda kadınlara yer vermek önemli ama yeterli değil. Biliyoruz ki, bu kadar network üzerine kurulmuş ve birbirinin içine geçmiş olan bugünkü dünyada, multitasking (çok görevlilik) çok önemli."
Multitasking konusunda da kadınların daha etkin olduğuna dikkati çeken Sabancı, şunları kaydetti:
"Araştırmalar gösteriyor ki, Fortune 500 şirketlerinin yönetimde en fazla kadın olan üst çeyreği ile yönetimde en az kadın olan alt çeyreği arasında sermaye yatırımının geri dönüşünde yüzde 63'lük bir fark var. Yani rakamlar hem yönetimde kadının finansal başarı getirdiğini ortaya koyuyor hem de yönetimde yeterince kadın olmadığını. McKinsey'in 2007'de yaptığı bir araştırmaya göre kurullarında 3 ve daha fazla kadın üyenin görev yaptığı şirketlerin yüzde 80, CEO'su kadın olan şirketlerin ise yüzde 35 oranında daha yüksek sermeye kârlılığı elde ettiği tespit edilmiş. Harvard Business School profesörlerinin 7280 lideri karşılaştırdığı iki yıl süren kapsamlı bir çalışmada, kadın liderlerin, erkeklere göre karşılaştırmanın yapıldığı 16 kategoride daha başarılı oldukları görüldü. Özellikle kadınlar, inisiyatif alma ve sonuç odaklılık kategorilerinde erkeklere fark attılar."
"Yeni yönetim anlayışının olmazsa olmazı kadınlar"
London Business School'un yaptığı araştırma sonuçlarına da değinen Sabancı, "Kadın liderlerin şirketlerinin büyüme ve karlılığına olan etkilerinin, erkek liderlere göre yüzde 37 daha büyük olduğunu ispatlıyor" dedi.
Eşitlik meselesine de atıfta bulunan Sabancı, "Yöneticilere, liderlere çok iş düşüyor. Bunu iyi benimsemek, tam anlamıyla içselleştirmek lazım. İş hayatında pipeline (bir ardışık düzen) vardır. Bu pipeline'ı iyi hazırlamak lazım. Yukarıdan aşağıya pipeline çok önemli. Bunu iyi yönetmek lazım. Ve tekrar söylüyorum, bizim istediğimiz eşitlik" diye konuştu.
Türkiye'de kadınların ekonomiye katılım sürecinde cinsiyet eşitliğinin sağlanması amacıyla kurulan "İşte Eşitlik Platformu"nda çalışmalara başladıklarını ifade eden Sabancı, şunları söyledi:
"Bu platform, Dünya Ekonomik Forumu (DEF) çatısı altında oluşturuldu. Türkiye'de ekonomik alandaki cinsiyet uçurumunu en aza indirmek üzere harekete geçen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Sayın Bakan'ımız Fatma Şahin'in himayesinde kuruldu. Ben de Ferit Şahenk'le beraber bu platformun eş başkanlığını yapıyorum. 3 yıl sürecek projede hedefimiz, Türk iş dünyasında kadınların iş gücüne katılımlarını artırmak ve ülkemizin ekonomik katılım ve fırsatlar alanındaki cinsiyet uçurumunu yüzde 10'a kadar azaltmak. Bunu beraber, yani kadınlar ve erkekler eşit şartlarda yapacağız.
Biz Sabancı Topluluğu olarak zaten yıllardır yaptığımız gibi bundan sonra da, bu konuda bilinç yaratmaya ve çalışan sivil toplum kuruluşlarını desteklemeye devam edeceğiz. İçinizde, bu İşte Eşitlik Platformu'na imza atmayan varsa, atmalarını bekliyorum. Bunu şirketlerinde duyurmalarını bekliyorum. Kadınlarımıza eşitlik kapısını açmalarını bekliyorum. Hep beraber bunu başaracağımıza da gönülden inanıyorum."