Kaleseramik: Kriz nedeniyle işçi çıkartılmadı

Şirket, krizin daha etkin yönetilebilmesi için çeşitli tasarruf tedbirleri alındığını bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Kaleseramik, krizin başladığı Eylül 2008 tarihinden bu yana şirkette çalışan kimsenin işine son verilmediğini açıkladı.

Kaleseramik'ten yapılan yazılı açıklamada, son dönemde basında, Türk seramik sektörüne yönelik yer alan haberler içinde şirkete ilişkin verilen bilgiler konusunda kamuoyunu doğru bilgilendirmek amacıyla açıklaması yapılması gereği doğduğu kaydedildi.

2007'nin ikinci çeyreğinden itibaren dünya piyasalarında ve iç piyasada özellikle inşaat sektöründeki yaşanan daralmanın etkilerinin seramik sektöründe de görülmeye başlandığı belirtilen açıklamada, yoğun enerji tüketen ve üretiminin yarısından fazlasını ihraç eden Türk seramik sektörünün "bir tarafta fiyatları devamlı olarak artan enerji girdisi ve enflasyon oranının çok üzerinde fiyatları artan Türk Lirası ile temin etmekte olduğu yerli ham maddeler, diğer tarafta ihracat gelirlerinde devamlı azalmaya sebep olan düşen döviz fiyatları arasında sıkışarak" Nisan 2007 tarihinden bu yana büyük bir sıkıntı içerisinde olduğu belirtildi.

Döviz kurlarının uzunca bir süre 1,20 YTL civarında dalgalanma gösterdiği ve sektörün ihracattan elde ettiği gelirlerin ürün maliyetini karşılayamadığı bildirilen açıklamada, yıllık bağlantılarla gerçekleştirdiği ihracat taahhütlerinden vazgeçemediği için üreticilerin ihracata devam etme mecburiyetinde kalarak mevcut kaynaklarını erittikleri diye getirildi.

İnşaat piyasasının durma noktasına gelmesi ve maliyetlerde en belirleyici girdi olan doğal gaz fiyatlarındaki sene başından bu yana yapılan toplam yüzde 82,2 oranındaki artışın, Türkiye;de seramik sektörünün diğerlerinden daha da hızlı bir şekilde negatif etkilenmesine neden olduğu ifade edilen açıklamada, genel anlamda bu olumsuz koşullar içinde krize yakalanan sektörde, pek çok firmanın kapasite düşürmek başta olmak üzere çeşitli tasarruf tedbirlerini uygulamaya almak zorunda kaldığı kaydedildi.

Açıklamada, Kaleseramik olarak sektörün içine düştüğü yapısal sorunları çok önceden fark ederek hızla gerekli tedbirlerin alınması yönünde yeniden yapılandırma çalışmalarının 2007 ortalarında başlatıldığı vurgulanan açıklamada, bu amaçla, rekabet gücünü arttırmak üzere üretim, pazarlama, satış, tedarik zinciri süreçlerinin gözden geçirildiği ve verimsizliğe neden olan süreçler ortadan kaldırılarak, bu süreçlerde etkin olan çalışanların mümkün olduğunca başka yerlerde değerlendirmeye çalışıldığına dikkat çekildi.

"2007 ve 2008 kadroları kıyaslandığında 108 kişilik azalma oldu"

Şirket, Aralık 2007 Ekim 2008 kadrolarını kıyasladıklarında toplam net değişimin beyaz ve mavi yakalı personel olarak toplam 108 kişilik bir azalmadan ibaret olduğunu belirterek, "Daha verimli ve etkin bir organizasyon ile 2008 yılına başlamış olmamız, krizi, rakiplerimize oranla nispeten daha az kırılgan karşılamamızı mümkün kılmıştır. Bu sayede krizin başladığı Eylül 2008'den bu yana herhangi bir arkadaşımızın işine kriz nedeniyle son verilmemiştir" dedi. Kaleseramik açıklamasında şunları kaydetti:

"Bu sektörde dünyada söz sahibi olan bir şirket olduğumuz bilinci içerisinde bu krizi de büyük ve uzun vadeli düşünerek atlatma hedefi ve kararlılığındayız.Kriz dönemlerinde yönetim anlayışı ve yönetim değerleri öne çıkar. Krizin Kaleseramik açısından daha etkin yönetilebilmesi için çeşitli tasarruf tedbirleri almaktayız. Ürün ve süreçlerde sadeleşerek, etkin stok yönetimi, maliyet ve fiyat optimizasyonu yaparak,  takım çalışmasıyla yaratacağımız sinerji ile bu krizden en az hasarla atlatma gayreti içindeyiz.

Kaleseramik olarak en büyük şansımız, her fonksiyonumuzda ilerleme yönünde atılmakta olan ciddi adımlarımızın, güçlü ve deneyimli, candan kadrolarımızın bulunmasıdır. Kale Grubu olarak, birbirimizle, müşterilerimizle, tedarikçilerimizle dayanışma, işbirliği ve uzun süreli güvene dayanan ilişkiler içinde olmak, bunu kriz zamanlarında da sürdürebilmek ve birbirimizden destek almak, birbirimize destek vermek konusundaki yeteneğimizi, ailemizin fertlerini kaybetmemek ve bu krizi birlikte göğüslemek üzere samimiyetle kullanacağız."