Kamu İhale Kurumu Uygulama Yönetmeliği RG'de yayımlandı
İdarelerin, mal ve hizmet alımları ile yapım işlerine ilişkin çerçeve anlaşma ihaleleriyle ilgili usul ve esaslar düzenlendi
ANKARA - Kamu İhale Kanunu kapsamındaki idarelerin, mal ve hizmet alımları ile yapım işlerine ilişkin çerçeve anlaşma ihaleleri ile çerçeve anlaşma kapsamında yapacakları münferit sözleşmelerin imzalanmasına ilişkin usul ve esaslar düzenlendi.
Kamu İhale Kurumunun "Çerçeve Anlaşma İhaleleri Uygulama Yönetmeliği" Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlandı.
Buna göre, bir veya birden fazla idare ile bir veya birden fazla istekli arasında, belirli bir zaman aralığında gerçekleştirilecek alımların özellikle fiyat ve mümkün olan hallerde öngörülen miktarlarının tespitine ilişkin şartları belirleyen anlaşma olan "çerçeve anlaşmalar" rekabeti engelleyici, sınırlayıcı veya bozucu şekilde kullanılamaz.
Çerçeve anlaşmaların süresi 48 ayı geçemeyecek. Çerçeve anlaşma kapsamında yapılan münferit sözleşmelerde, sözleşmenin ifasının çerçeve anlaşma süresi içerisinde yapılması zorunlu olacak. Çerçeve anlaşma ihalesine çıkılabilmesi için ödeneğin bulunması şartı aranmayacak. Ancak münferit sözleşme aşamasında ödeneğin bulunması zorunlu olacak. Ödenek, münferit sözleşme aşamasında ihtiyaç konusu mal veya hizmet veya yapım işi için çerçeve anlaşma ihalesinde teklif edilen bedeller dikkate alınarak münferit sözleşmeyi imzalayacak idare tarafından belirlenecek.
Çerçeve anlaşma yapılmış olması idareye alım yapma yükümlülüğü getirmeyecek.
İdare çerçeve anlaşma kapsamındaki ihtiyaçlarını Kanunda yer alan diğer usulleri kullanmak suretiyle de temin edebilecek.
Çerçeve anlaşma ihalelerinde çerçeve anlaşmaya taraf olacak istekli sayısı üçten az olmamak üzere ihale dokümanında belirtilecek. Anlaşmanın bakanlık veya il düzeyinde yapıldığı durumlarda, çerçeve anlaşmadan yararlanacak olan her bir idare tarafından çerçeve anlaşma kapsamında ayrı münferit sözleşmeler yapılabilecek.
Ekonomik açıdan en avantajlı tekliften başlanacak
Çerçeve anlaşma ihalelerinde ihale komisyonu tarafından yapılan değerlendirme sonucunda teklifleri geçerli kabul edilen istekliler, ekonomik açıdan en avantajlı tekliften başlanmak suretiyle listeye alınacak.
Çerçeve anlaşma ihalelerinde anlaşmaya taraf olan istekli sayısının üçün altına inmesi halinde, çerçeve anlaşmanın sona erdiği taraflara bildirilecek.
Kısmi teklife açık çerçeve anlaşma ihalelerinde her bir kısıma ilişkin imzalanan çerçeve anlaşma ayrı bir çerçeve anlaşma olarak kabul edilecek. Çerçeve anlaşma imzalanabilmesi için her bir kısım için çerçeve anlaşma imzalayacak en az üç isteklinin bulunması gerekecek Bu sayının üçün altına düştüğü durumlarda çerçeve anlaşma imzalanmayarak bu kısıma ilişkin çerçeve anlaşma ihalesi iptal edilecek.
Konsorsiyumlar çerçeve anlaşma ihalelerine katılamayacak.
Münferit sözleşme aşamasında teklif edilen birim fiyat teklif bedeli çerçeve anlaşmada yazılı birim fiyat teklif bedelini aşamayacak.
İstekliler yeterliklerinin devam ettiğini 12 ayda bir belgelendirecek. Yeterliği devam etmeyenler ile çerçeve anlaşma kapsamında teklif vermeye davet edildiği halde iki kez teklif vermeyen veya iki kez geçerli teklif vermeyen isteklilerin çerçeve anlaşmaları feshedilecek.
Çerçeve anlaşmalarının kapsamı
Çerçeve anlaşma ihalesine konu olabilecek mal ve hizmet alımları ile yapım işleri şöyle:
-Mal alımları: Her türlü tıbbi sarf malzemesi, ilaç, serum, anti serum, aşı, her türlü ortez ve protez, büro malzemesi, tıbbi cihazlar, kırtasiye malzemeleri, bilgisayar ve bilgisayar sarf malzemesi, akaryakıt, her türlü katı yakıt, her türlü gıda maddesi, her türlü temizlik sarf malzemesi, muhtelif tip ray, muhtelif tip beton ve ahşap travers, her türlü boya malzemesi, tekstil ve giyim malzemeleri, taşıma araçlarının ve iş makinelerinin yedek parçaları, agrega ve balast, kilitli parke, bordür, karo ve her türlü kum, çakıl ve çimento, oy sandığı, seçim torbası, seçimlerde kullanılacak paravan, filigranlı oy pusulası kağıdı ve filigranlı oy zarfı kağıdı,
-Hizmet alımları: Taşıma araçlarının ve makinelerin mutat bakım ve onarım hizmetleri, oy pusulası basım hizmetleri, sürekli nitelikte olmayan kargo/yük taşıma hizmetleri, tercüme hizmetleri, sigorta hizmetleri, kalibrasyon hizmetleri, piyasa denetim ve gözetim hizmetleri,
-Yapım işleri: Bina bakım ve onarım işleri, karayolu mutat bakım ve onarım işleri, içme suyu ve kanalizasyon şebekesi bakım ve onarım işleri, enerji nakil hatları bakım ve onarım işleri, doğal gaz ve petrol boru hatları bakım ve onarım işleri.
Diğer esaslar
Çerçeve anlaşma ihalelerinin yaklaşık maliyeti, ihalenin konusunun mal veya hizmet alımı ya da yapım işi olmasına göre ilgili Uygulama Yönetmeliğinde düzenlenen esas ve usullere göre belirlenecek. Çerçeve anlaşma ihalelerinde açık ihale usulü uygulanacak.
Ekonomik ve mali yeterlik ile mesleki ve teknik yeterliğin saptanması amacıyla öngörülecek değerlendirme kriterleri ve istenecek belgeler, rekabeti engelleyici şekilde belirlenemeyecek.
Ekonomik ve mali yeterlik ile mesleki ve teknik yeterliğe ilişkin kriterler ve belgeler ilgili Uygulama Yönetmeliğinde öngörülen esaslara uygun olarak belirlenecek. Bu belgelerin düzenlenmesi, sunulması ve tekliflerin değerlendirilmesi de ilgili Uygulama Yönetmeliklerine göre gerçekleştirilecek.
Yaklaşık maliyeti eşik değerin altında olan çerçeve anlaşma ihalelerinde, isteklinin ekonomik ve mali durumunu gösteren belgelerden bankalardan temin edilecek belgeler ile iş hacmini gösteren belgeler ve mesleki ve teknik yeterliğini gösteren belgelerden iş deneyimini gösteren belgeler ilgili Uygulama Yönetmeliğinde belirlenen oranlara göre istenilecek.
Bu belgeler için ilgili Uygulama Yönetmeliğinde öngörülen oranlar; yaklaşık maliyeti eşik değere eşit ve eşik değerin iki katına kadar olan ihalelerde 4/5'i oranında, yaklaşık maliyeti eşik değerin iki katına eşit ve eşik değerin üç katına kadar olan ihalelerde 3/5'i oranında, yaklaşık maliyeti eşik değerin üç katına eşit ve eşik değerin dört katına kadar olan ihalelerde 2/5'i oranında, yaklaşık maliyeti eşik değerin dört katına eşit ve eşik değerin beş katına kadar olan ihalelerde 1/5'i oranında, yaklaşık maliyeti eşik değerin beş katına eşit ve üzerinde olan ihalelerde ise 1/10'u oranında belirlenecek.
Yerli istekliler lehine fiyat avantajı
Yerli istekli tanımı ve bu durumun belgelendirilmesi ile yerli istekliler/yerli malını teklif eden yerli istekliler lehine fiyat avantajı uygulanmasında ilgili Uygulama Yönetmeliğinde belirtilen esaslar dikkate alınacak.
Çerçeve anlaşma ihalesinde yerli istekliler/yerli malını teklif eden yerli istekliler lehine fiyat avantajı uygulanmaması durumunda, münferit sözleşme aşamasında da fiyat avantajı uygulaması yapılmayacak.
Çerçeve anlaşma ihalesinde yerli istekliler/yerli malını teklif eden yerli istekliler lehine fiyat avantajı uygulanması durumunda ise münferit sözleşme aşamasında da fiyat avantajı uygulaması yapılması zorunlu olacak.
Yapım işleri muayene ve kabul yönetmeliği
Öte yandan Kamu İhale Kurumunun "Yapım İşleri Muayene ve Kabul Yönetmeliği" ile de 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamındaki idarelerin, bu Kanun hükümlerine göre yaptıkları ihaleler sonucunda teslim edilen yapım işlerinin muayene ve kabul işlemleri için kuracakları muayene ve kabul komisyonlarının kuruluş ve çalışma esasları ile muayene ve kabul işlemlerinde uygulanacak usul ve esaslar düzenlendi.
Buna göre, yapım işlerinde geçici ve kesin kabul işlemlerine dönük geçici veya kesin kabul komisyonları, yetkili makam tarafından, biri başkan olmak üzere en az üç kişiden oluşturulacak İşin önemi ve özelliği dikkate alınarak komisyonun üye sayısı, toplam sayı tek olmak üzere yeteri kadar arttırılabilecek.
Bu komisyonlarda görevlendirilecek olanların tamamının teknik eleman olması zorunlu olacak.
Söz konusu yönetmelikler bugün yürürlüğe girdi.
Hizmet alımları bir arada ihale edilemeyecek
Yönetmeliğe göre, aralarında kabul edilebilir doğal bir bağlantı olmadığı sürece danışmanlık hizmet alımı ile mal alımı, yapım işleri ve danışmanlık dışındaki hizmet alımları bir arada ihale edilemeyecek.
Eşik değerlerin veya parasal limitlerin altında kalmak ya da yönetmelikte yer alan diğer hükümlerin uygulanmasından kaçınmak amacıyla danışmalık hizmet alımları kısımlara bölünemeyecek.
Danışmalık hizmet alımı ihaleleri, Kanun'a göre belli istekliler arasında ihale usulüyle yapılacak. Ancak, yaklaşık maliyeti, hizmet alımları için öngörülen üst limit tutarının altında kalan danışmanlık hizmetleri, hizmet alımı ihalesiyle gerçekleştirilebilecek.
Danışmanlık hizmet alımı ihalelerinde ön yeterlik ve ihale dokümanı hazırlanmadan ön yeterlik ilanı yapılamayacak. Ödeneği bulunmayan hiçbir iş için ihaleye çıkılamayacak.
Yerli istekli
Yönetmelikteki 'yerli istekli' ifadesi, Türk vatandaşı gerçek kişiler ile Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre kurulmuş tüzel kişilikleri kapsayacak.
Ortak girişimlerin yerli istekli sayılması için ortak girişimi oluşturan ortakların her birinin yerli istekli olması zorunlu olacak.
Danışmanlık hizmetleri, kanunda belirtilen mimarlık ve mühendislik, etüt ve proje, harita ve kadastro, her ölçekte imar planı, imar uygulama, ÇED raporu hazırlanması, plan, yazılım geliştirme, tasarım, teknik şartname hazırlanması, denetim ve kontrolörlük gibi teknik, mali, hukuki veya benzeri alanlardaki hizmetler, danışmanlık hizmet sunucularından alınacak.
İhale komisyonun kurulması
İhale yetkilisi, ihaleyi gerçekleştirmek üzere ön yeterlik ilan tarihini izleyen en geç üç gün içinde ihale komisyonunu oluşturacak.
İhale komisyonu, tek sayıda olmak üzere başkan dahil en az beş kişiden oluşacak. Muhasebe ve mali işlerden sorumlu personel dışındaki diğer üyelerin ihale konusu işin uzmanı olması zorunlu olacak. İhale komisyonunun görevlendirilmesi sırasında komisyonun eksiksiz toplanacağı dikkate alınarak, asıl üyeler ile bu üyelerin yerine geçecek aynı niteliklere sahip yeterli sayıda yedek üyenin isimleri ve bu üyelerin komisyonda hangi sıfatla yer alacakları belirtilecek.
İdare, yaklaşık maliyeti eşik değerlere eşit veya bu değerleri aşan ihaleler için Kamu İhale Bülteninde ön ilan yapabilecek. Ön ilan yapılmış olması idareye ihale yapma yükümlülüğü getirmeyecek.
Birden fazla gerçek veya tüzel kişi iş ortaklığı oluşturmak suretiyle her türlü ihaleye katılabilecek. İdare, konsorsiyumların ihaleye katılıp katılamayacağını, katılabilecekleri ihalelerde ise işin farklı uzmanlık gerektiren ilgili kısımlarını ön yeterlik ilanında ve şartnamesinde belirtecek.
İş deneyimi belgesi
Aday ve isteklilerden, yurt içinde veya yurt dışında kamu veya özel sektörde bedel içeren tek bir sözleşme kapsamında taahhüt edilen ihale konusu iş veya benzer işlere ilişkin olarak, iş deneyimini gösteren belgeler istenecek.
Belge düzenlemeye yetkili kurum ve kuruluş herhangi bir başvuru olmaksızın iş deneyim belgesi düzenleyebilecek. Hak sahibinin iş deneyim belgesi almak amacıyla belgeyi düzenlemeye yetkili kurum veya kuruluşa başvurması halinde, başvuru tarihinden itibaren 30 gün içinde iş deneyim belgesinin düzenlenmesi zorunlu olacak. Düzenleme koşullarını taşımayan başvuruda ise aynı süre içinde başvuru sahibine bu husus gerekçeli bir yazıyla bildirilecek.
Yüklenicilere, iş deneyim belgeleri, iş bitirme belgesi, bitirilmiş ve kabulü yapılmış işlerde, bitirilen işin parasal tutarının sözleşme bedeline oranına bakılmaksızın, iş durum belgesi ise devam eden yapımla ilgili danışmanlık hizmet işlerinde, işin ilk sözleşme bedelinin tamamlanması ve gerçekleşme oranının toplam sözleşme bedelinin en az yüzde 80'ine ulaşarak kusursuz olarak gerçekleştirilmesi şartıyla verilecek.
İhaleye katılamayacak olanlar
İhale konusu işin danışmanlık hizmetlerini yapan yükleniciler bu işin ihalesine katılamayacaklar. Aynı şekilde, ihale konusu işin yüklenicileri de o işin danışmanlık hizmeti ihalelerine katılamayacaklar. Söz konusu yasaklar, bunların ortaklık ve yönetim ilişkisi olan şirketleri ile bu şirketlerin sermayesinin yarısından fazlasına sahip oldukları şirketleri için de geçerli olacak.
İhalenin iptali
İhale komisyonu kararı üzerine idare, verilmiş olan bütün teklifleri reddederek ihaleyi iptal etmekte serbest olacak. İhalenin iptal edilmesi halinde bu durum, gerekçeleriyle birlikte bütün isteklilere derhal bildirilecek. İdare bütün tekliflerin reddedilmesi nedeniyle herhangi bir yükümlülük altına girmeyecek.
Teklif veren istekli sayısının üçten az olması halinde ihale iptal edilecek. Ancak, idare tarafından ihale dokümanı gözden geçirilerek varsa hatalar ve eksiklikler giderilmek suretiyle, kısa listede yer alan bütün adaylar tekrar davet edilerek ihale sonuçlandırılabilecek.
İhale değerlendirmesi
Yapılan değerlendirme sonucu ihale, toplam puanı en yüksek olan isteklinin üzerinde bırakılacak ve ihale komisyonunca alınan gerekçeli karar, ihale yetkilisinin onayına sunulacak.
İhale kararı ihale yetkilisince onaylanmadan önce idare, ihale üzerinde kalan istekli ile varsa ikinci en yüksek toplam puana sahip isteklinin ihalelere katılmaktan yasaklı olup olmadığını Kurumdan teyit ederek buna ilişkin belgeyi ihale kararına eklemek zorunda olacak. Her iki isteklinin de yasaklı olduğunun anlaşılması durumunda ihale yetkilisince ihale kararı onaylanmayacak ve ihale iptal edilecek.
İhale sonucu, sözleşmenin imzalanmasından sonra Kamu İhale Bülteninde yayımlanacak.
İlanı veya yazılı duyurusu 5.3.2009 tarihinden önce yapılmış olan ihaleler, ilan edildiği ve yazılı olarak duyurulduğu tarihte yürürlükte olan yönetmelik hükümlerine göre sonuçlandırılacak.
Bu arada, yayımlanan yönetmelikle, 11 Eylül 2003 tarihli ve 25226 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan ''Danışmanlık Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği'' yürürlükten kaldırıldı.
Ödeneği bulunmayan hiçbir iş için ihaleye çıkılamayacak
Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğine göre, İdareler, yapacakları ihalelerde saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenirliği, gizliliği, kamuoyu denetimini, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla sorumlu olacak.
Aralarında kabul edilebilir doğal bir bağlantı olmadığı sürece mal alımı, hizmet alımı ve yapım işleri bir arada ihale edilemeyecek.
Eşik değerlerin veya parasal limitlerin altında kalmak ya da bu Yönetmelikte yer alan diğer hükümlerin uygulanmasından kaçınmak amacıyla mal alımları kısımlara bölünemeyecek.
İhalelerde temel usuller açık ihale usulü ve belli istekliler arasında ihale usulü olacak. Pazarlık usulü ile ihale yapılması ve doğrudan temin yoluyla ihtiyaçların karşılanması ise ancak Kanunda belirtilen özel hallerde mümkün olacak.
Açık ihale usulü ve pazarlık usulü ile yapılacak ihalelerde ihale dokümanı, belli istekliler arasında ihale usulü ile yapılacak ihalelerde ise ön yeterlik ve ihale dokümanı hazırlanmadan ihale veya ön yeterlik ilanı ya da davet yapılamayacak.
Ödeneği bulunmayan hiçbir iş için ihaleye çıkılamayacak. Ancak ertesi mali yılda gerçekleştirilecek süreklilik arz eden mal alımları için bir önceki mali yıl sona ermeden ihaleye çıkılabilecek.
Kurulun uygun görüşü olmadıkça, Kanunun ilgili maddelerinde yer alan parasal limitler dahilinde yapılacak harcamaların yıllık toplamı, idarelerin bütçelerine mal alımı amacıyla konulacak ödeneklerin yüzde 10'unu aşamayacak.
Ön ilan yapılacak hallerde, mali yılın başlangıcından itibaren mümkün olan en kısa sürede bu ilanın yapılabilmesini teminen işin yaklaşık maliyeti hesaplanacak ve ihale onayı alınacak. Birden fazla mal kaleminden oluşan ihaleler, birim fiyat teklif almak suretiyle gerçekleştirilecek.
İdareler, ertesi yıla geçen veya gelecek yıllara yaygın yüklenmelerini tabi oldukları mali mevzuat ve diğer mevzuatı esas alarak gerçekleştirecek. Birden fazla yılı kapsayan işlerde ihaleye çıkılabilmesi için işin süresine uygun olarak yıllar itibariyle öngörülen ödeneğin bütçelerinde bulunmasını sağlamak üzere programlamanın yapılmış olması zorunlu olacak. Yatırım projesi kapsamındaki işlerde ilk yıl için öngörülen ödenek, proje maliyetinin yüzde 10'undan az olamayacak ve başlangıçta daha sonraki yıllar için programlanmış olan ödenek dilimleri sonraki yıllarda azaltılamayacak.
İhale komisyonu
İhale yetkilisi ihaleyi gerçekleştirmek üzeri ihale ilanı veya ön yeterlilik ilanı ya da davet tarihini izleyen en geç 3 gün içinde ihale komisyonunu oluşturacak.
İhale Komisyonu tek sayıda olmak üzere başkan dahil en az 5 kişiden oluşacak. Üyelerden en az ikisi ihale konusu işin uzmanı ve diğer bir üye de muhasebe veya mali işlerden sorumlu personel olacak.
Ön ilan
İdare yaklaşık maliyeti eşik değerlere eşit veya bu değerleri aşan ihaleler için Kamu İhale Bülteninde ön ilan yapabilecek. Ön ilanın yapılmış olması idareye ihale yapma yükümlülüğünü getirmeyecek.
Ön ilan yapılan hallerde ihale veya ön yeterlilik ilanının ön ilan tarihinden itibaren en az 40 gün sonra yapılması ve ihalenin açık ihale veya belli istekliler arasında ihale usullerinden biriyle gerçekleştirilmesi zorunlu olacak.
Puanlama
Belli istekliler arasında ihale usulüyle yapılacak ihalede yeterliği tespit edilenler arasından belli sayıda isteklinin davet edilmesinin öngörüldüğü durumlarda ön yeterlilik dokümanında asgari yeterlilik kriterleriyle 5'ten az olmamak üzere teklif vermeye davet edilecek aday sayısı ve sıralama kriterleriyle puanlama yöntemine yer verilecek.
Puanlama ve değerlendirme yüz tam puan üzerinden yapılacak. Ekonomik ve mali yeterlik kriterlerine ilişkin puanların toplamı asgari 10 azami 40 puan olacak. Mesleki ve teknik yeterlik kriterlerine ilişkin puanların toplamı asgari 60, azami 90 puan olacak. Yeterlilik kriterlerinden her birine en fazla 25 puan verilecek.
İş deneyimi
İş deneyimini gösteren belgelerin istenildiği ihalelerde yurt içinde veya yurt dışında kamu veya özel sektörde bedel içeren tek bir sözleşme kapsamında gerçekleştirilen ihale konusu iş veya benzer işlere ilişkin olarak; ''ilk ilan veya davet tarihinden geriye doğru son 5 yıl içinde kesin kabul işlemleri tamamlanan mal alımlarıyla ilgili iş deneyimini gösteren belgelerin, devreden işlerde sözleşme bedelinin en az yüzde 80'inin tamamlanması şartıyla ilk ilan veya davet tarihinden geriye doğru son 5 yıl içinde kesin kabul işlemleri tamamlanan mal alımlarıyla ilgili iş deneyimini gösteren belgeler'' istenecek.
Fiyat avantajı
Yaklaşık maliyeti eşik değere eşit ve eşik değerin üzerindeki mal alımı ihalelerinde yerli malı teklif eden yerli istekliler lehine yüzde 15 oranına kadar fiyat avantajı sağlanabilecek. Yerli malı teklif eden yerli istekli lehine tanınan fiyat avantajı oranı, ihale veya ön yeterlik ilanı ve idari şartnamede belirtilecek.
Yerli malını teklif etmekle birlikte yabancı isteklilerle ortak girişim yapmak suretiyle ihaleye katılan yerli istekliler bu fiyat avantajından yararlanamayacak.
Hizmet alımı ihaleleri uygulama yönetmeliği
Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği ile de Kamu İhale Kanunu kapsamındaki idarelerin bu kanuna göre yapacakları danışmanlık hizmet alımı ihaleleri dışındaki hizmet alımı ihalelerinde uygulayacakları usul ve esaslar belirlendi.
Buna göre, İdareler, yapacakları ihalelerde saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenirliği, gizliliği, kamuoyu denetimini, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla sorumlu olacak.
Aralarında kabul edilebilir doğal bir bağlantı olmadığı sürece mal alımı, hizmet alımı ve yapım işleri bir arada ihale edilemeyecek.
Eşik değerlerin veya parasal limitlerin altında kalmak ya da bu Yönetmelikte yer alan diğer hükümlerin uygulanmasından kaçınmak amacıyla hizmet alımları kısımlara bölünemeyecek.
İhalelerde temel usuller açık ihale usulü ve belli istekliler arasında ihale usulü olacak. Pazarlık usulü ile ihale yapılması ve doğrudan temin yoluyla ihtiyaçların karşılanması ise ancak Kanunda belirtilen özel hallerde mümkün olacak.
Açık ihale usulü ve pazarlık usulü ile yapılacak ihalelerde ihale dokümanı, belli istekliler arasında ihale usulü ile yapılacak ihalelerde ise ön yeterlik ve ihale dokümanı hazırlanmadan ihale veya ön yeterlik ilanı ya da davet yapılamayacak.
Ödeneği bulunmayan hiçbir iş için ihaleye çıkılamayacak. Ancak ertesi mali yılda gerçekleştirilecek süreklilik arz eden hizmet alımları için bir önceki mali yıl sona ermeden ihaleye çıkılabilecek.
Kurulun uygun görüşü olmadıkça, Kanunun ilgili maddelerinde yer alan parasal limitler dahilinde yapılacak harcamaların yıllık toplamı, idarelerin bütçelerine hizmet alımı amacıyla konulacak ödeneklerin yüzde 10'unu aşamayacak.
Ön ilan yapılacak hallerde, mali yılın başlangıcından itibaren mümkün olan en kısa sürede bu ilanın yapılabilmesini teminen işin yaklaşık maliyeti hesaplanacak ve ihale onayı alınacak.
Birden fazla mal kaleminden oluşan ihaleler, birim fiyat teklif almak suretiyle gerçekleştirilecek.
İdareler, ertesi yıla geçen veya gelecek yıllara yaygın yüklenmelerini tabi oldukları mali mevzuat ve diğer mevzuatı esas alarak gerçekleştirecek. Birden fazla yılı kapsayan işlerde ihaleye çıkılabilmesi için işin süresine uygun olarak yıllar itibariyle öngörülen ödeneğin bütçelerinde bulunmasını sağlamak üzere programlamanın yapılmış olması zorunlu olacak. Yatırım projesi kapsamındaki işlerde ilk yıl için öngörülen ödenek, proje maliyetinin yüzde 10'undan az olamayacak ve başlangıçta daha sonraki yıllar için programlanmış olan ödenek dilimleri sonraki yıllarda azaltılamayacak.
Bildirim ve tebligat esasları
Bildirim ve tebligat iadeli taahhütlü posta yoluyla veya imza karşılığı elden yapılacak. Ancak doküman satın alındığına ilişkin formda ya da başvuru mektubunda veya teklif mektubunda elektronik posta adresinin ya da faks numarasının belirtilmesi, ''bu adrese veya faks numarasına yapılacak bildirimlerin kabul edileceğinin taahhüt edilmesi kaydıyla'' idare tarafından elektronik posta yoluyla veya faksla bildirim yapılabilecek.
Personel çalıştırılmasına dayalı ihalelerde yaklaşık maliyet
Personel çalıştırılmasına dayalı ihalelerde personel maliyeti tarım dışında ve 16 yaşından büyük işçiler için belirlenmiş brüt asgari ücret tutarı ile bu tutar üzerinden hesaplanan işveren payı toplamından az olmamak üzere bulunan maliyetler dikkate alınarak yapılacak.
İdare yaklaşık maliyeti eşik değerlere eşit veya bu değerleri aşan ihaleler için Kamu İhale Bülteninde ön ilan yapılabilecek. Ön ilan yapılmış olması idareye ihale yapma yükümlülüğü getirmeyecek.
Puanlama
Belli istekliler arasında ihale usulüyle yapılacak ihalede yeterliği tespit edilenler arasından belli sayıda isteklinin davet edilmesinin ön görüldüğü durumlarda ön yeterlilik dokümanında asgari yeterlik kriterleri 5'ten az olmamak üzere teklif vermeye davet edilecek aday sayısı ve sıralama kriterleriyle puanlama yöntemine yer verilecek.
100 tam puan üzerinden yapılacak puanlamada, ekonomik ve mali yeterlik kriterlerine ilişkin puanların toplamı asgari 10, azami 40 puan, mesleki ve teknik yeterlik kriterlerine ilişkin puanların toplamı ise asgari 60, azami 90 puan olacak. Yeterlik kriterlerinden her birine en fazla 25 puan verilebilecek.
İhale konusu işin niteliği esas alınarak, çalıştırılması öngörülen personelin sayısı ve nitelikleri dokümanda belirtilecek. Ancak idare tarafından ihaleye katılım ve yeterlik kriteri olarak, personel çalıştırıldığına, çalıştırılacağına veya personelin sayısı ya da niteliklerine ilişkin belge istenmeyecek.
Aşırı düşük teklifler
İhale Komisyonu verilen tekliflerden diğer tekliflere veya yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olanları tespit edecek. Bu teklifleri reddetmeden önce belirlendiği süre içinde teklif sahiplerinden teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenlerle ilgili ayrıntıları yazılı olarak isteyecek.
Ekonomik açıdan en avantajlı teklif sadece fiyat esasına göre veya fiyatla birlikte fiyat dışındaki unsurlar da dikkate alınarak tespit edilecek.
Yerli istekliler lehine fiyat avantajı sağlanacağı belirtilen ihalelerde yüzde 15'e kadar idari şartnamede belirtilen fiyat avantajı da uygulanmak suretiyle ekonomik açıdan en avantajlı teklif belirlenecek.