Kamu kurumlarında ihtiyati tedbir ve haciz kalkıyor
Mal ve hakları üzerindeki ihtiyati tedbir ve hacizlerin kaldırılmasını öngören kanun teklifi Komisyon'dan geçti
ANKARA - TBMM Adalet Komisyonu'nda, "Kamu kurum ve kuruluşları arasında ortaya çıkan para borçlarına ilişkin uyuşmazlıklarda, borçlu idarenin borcunu karşılayacak miktarda teminat göstermesi halinde her türlü mal ve hakları üzerindeki ihtiyati tedbir ve hacizlerin kaldırılmasını" öngören kanun teklifi kabul edildi.
Adalet Komisyonu, AKP Bursa Milletvekili Mehmet Tunçak'ın, Umumi Mülhak ve Hususi Bütçelerle İdare Edilen Daireler ve Belediyelerle Sermayesinin Tamamı Devlete veya Belediye veya Hususi Dairelere Aid Daire ve Müesseseler Arasındaki İhtilafların Tahkim Yolu ile Halli Hakkında Kanunu'nda değişiklik öngören teklifini görüştü.
Teklif, AKP Ankara Milletvekili, Komisyon Başkanı Ahmet İyimaya'nın önerisi doğrultusunda, AKP, CHP ve MHP milletvekillerince verilenönergeyle değiştirilerek kabul edildi. Buna göre, kamu kurum ve kuruluşları arasında ortaya çıkan paraborçlarına ilişkin uyuşmazlıklarda, borçlu idarenin borcunu karşılayacakmiktarda teminat göstermesi halinde, borçlunun her türlü mal ve hakları üzerindeki ihtiyati tedbir, ihtiyati haciz ve hacizler, talep üzerine mahkemece kaldırılacak.
Teminatın, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 10'uncu maddesinde teminat olarak kabul edilen türlerden ve alacağın ferileriile birlikte tamamını karşılayacak miktarda olması şart olacak. Teminata ilişkin itirazlar, mahkemece karara bağlanacak. Nihai karara göreteminat, paraya çevrilecek veya iade ve terkin olunacak. Getirilen düzenleme, halen görülmekte olan mecburi tahkim davalarında dauygulanacak.
"Haciz kararları, hizmetleri olumsuz yönde etkiliyor"
Teklif sahibi olarak söz alan AKP'li Tunçak, kamu kurum vekuruluşlarının borç ve alacaklarından doğan uyuşmazlıklarda verilen ihtiyati tedbir ve haciz kararlarının, kamu hizmetlerini olumsuz yönde etkilediğini ifade ederek, bu durumun ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek de hükümet olarak teklifi desteklediklerini belirtti. Kamu kurum ve kuruluşları arasındaki uyuşmazlıkların, yargıya intikal etmeden çözümünün esas olması gerektiğini anlatan Çiçek, ama yargıya intikal etmesi durumunda ise konunun hizmetin tümünü sekteye uğratacak bir noktaya götürülmesinin doğru gözükmediğini kaydetti. Bir kamu kuruluşun diğer bir kamu kuruluşundan olan alacağı dolayısıyla ortaya çıkan uyuşmazlıkların, alacağın teminata bağlanarak çözülebileceğini belirten Bakan Çiçek, aksi halde vatandaşların cezalandırılmış olacağını, kamu hizmetlerinin aksayacağını söyledi.
CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, borçlu idarenin göstereceği teminatın nasıl olacağının açıklığa kavuşturulmasını istedi. Teklifin uygulamada yaşanan sıkıntılardan kaynaklandığına inanmadığını ifade eden Öztürk, "Teklif, özellikle belediyeleri kurtarmaya yönelik. MelihGökçek'i kurtarmaya yönelik" diye konuştu.
CHP Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ünlütepe de teklifin, bir kamukuruluşu ödüllendirilirken, diğer kamu kuruluşunu hizmet üretemez hale getirebileceğine işaret ederek, bu duruma yol açmamak için yargıçların takdir yetkisine dokunulmaması gerektiğini söyledi.
Komisyon Başkanı İyimaya'nın, borçlu idarenin göstereceği teminata ilişkin önerisi doğrultusunda hazırlanan önergeye, CHP ve MHP milletvekilleri de destek verince teklif değiştirilerek kabul edildi.