Kapalı otoparka giriş vizesi satışları patlatacak

Dünya Gazetesi - Mehmet KARA

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mehmet KARA

Türkiye LPG Derneği Başkanı ve İpragaz CEO’su Eyüp Aratay, LPG sektörünün 2018 yılının ilk yedi ayında 3.7 oranında büyüdüğünü söyledi. Aratay’ın verdiği bilgiye göre bu dönemde tüplü LPG segmentinde yüzde 5.7’lük daralma yaşandı.

Aratay’a göre bu düşüş önümüzdeki dönemde de yüzde 3’ler mertebesinde devam edecek. Tüplü LPG satışındaki düşmenin temel nedeni doğalgazın yayılması. Aratay, “101 ilçeye daha doğalgaz gitmesi önümüzdeki dönemde tüplü LPG’de satış daralmasına yol açacak.” dedi.

Dökme LPG segmentinde de yüzde 33’ten fazla daralma yaşandığını kaydeden Eyüp Aratay, “Onun nedeni başka. Raporlama tekniğiyle ilgili teknik bir sorun var. Otogaz ve dökme tüplü arasında kaymalar var.” ifadesini kullandı.

4.8 milyon araç LPG’li

Tüplü ve dökme ürün satışları azalsa da otogaz LPG segmentindeki büyümenin devam ettiğini anlatan Eyüp Aratay şunları söyledi: “Artık LPG pazarının yüzde 80’i otogaz olarak ifade edilir boyuta geldi. LPG otogaz satışları ilk yedi ayda yüzde 8.5 büyüdü” dedi. Otogaz satışlarını LPG’li araç pakındaki büyümenin tetiklediğini kaydeden Aratay şöyle dedi: “Toplam binek araç parkının yüzde 38’i, yani 4.8 milyon araç LPG ile çalışıyor. LPG’li araç oranı geçmişe göre biraz düşse de, toplam LPG’li araç sayısında artış yüksek. Ticari araçlar ise dizel ağırlıklı, LPG’den söz edemiyoruz. CNG’de de beklenen sonuçlar elde edilemedi. O pazarda ciddi bir büyüme öngörmüyoruz.”

En fazla istasyon Türkiye’de

Türkiye’nin 10 bin 300 istasyon ile dünyada en fazla otogaz istasyonuna sahip ülkelerden biri olduğuna dikkat çeken Aratay, “En fazla LPG’li aracın bulunduğu ülkeyiz. Bütün bunların temel nedeni yasal düzenlemenin zamanında düzgün şekilde yapılması” dedi.

AVM’lere giriş vizesi bekliyor

LPG’li araçlara kapalı otoparklara giriş yasağını sektörün en önemli sorunlarından biri olarak nitelendiren Aratay, bu yasağı uygulayan tek ülkenin Türkiye olduğunu vurguladı. Bu yasağın kalkması için ciddi çalışmalar yapıldığını anlatan Aratay “Altyapıyı hazırladık. Sadece Çevre Bakanlığı’nın bina güvenliğiyle ilgili düzenleme değişikliği adımını bekliyoruz. Bu yapılırsa LPG’li araç sayısı kısa sürede 5 milyon adedin üzerine çıkar” diye konuştu.

LPG güvenli bir yakıt

Son yıllarda LPG’li araçlarla ilgili bir kaza haberi hatırlamadığını kaydeden Aratay “LPG en az diğer yakıtlar kadar, çoğu yerde daha da güvenli. Yaklaşık 20 milyon kişi bilfiil LPG’li araçla yaşamını devam ettiriyor. Kapalı otoparklara giriş yasağının kalkması LPG’li araçlarla ilgili algıyı daha da iyileştirerek, pazar büyümesini de yukarı yönlü etkiler diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Bakkal nalbur tüp dağıtmamalı

2 kilo üzeri LPG tüplerinin evlere teslim zorunluluğu bulunduğunu hatırlatan Aratay, “Tüpler, şirketlerin sözleşmeli bayilerle yaptıkları organizasyonla evlere teslim edilmeli. Bakkal, nalbur, sucu gibi noktalar sorun oluşturuyor. Düzenleyici kurumla bu konuda düzenleme için temas halindeyiz.” dedi.

Ağır taşıtlarda LNG yayılacak

Aratay, Türkiye’deki sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) satışlarının ilk yedi ay itibariyle yüzde 6.85 artışla 360 milyon metreküp seviyesine çıktığını belirtti. Aratay “Bu büyümenin temel motivasyonu inşaat ve yol yapım yatırımlarının hızlanması ile turizmdeki pozitif ivmelenme. Kişisel görüşüm, kısa ve orta vadede Türkiye’de ağır taşıtlarda LNG kullanımı yayılacak. İlk LNG kamyonumuzu getirip operasyona soktuk, test ediliyor. Nakliye filomuzu LNG ile beslemeyi düşünüyoruz” dedi.

Akaryakıt pazarı yüzde 9.2 büyüdü

Akaryakıt piyasasına ilişkin son verileri paylaşan Aratay, “İlk 7 ayda motorin satışları yüzde 9.8 artmış durumda. Benzin satışları 3.6 arttı. Toplamda akaryakıt pazarı yüzde 9.2 büyümüş” ifadelerini kullandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir