Karton ambalajda yabancı sermaye yatırımları artacak

Türkiye ekonomisinin büyüme grafiğine paralel olarak, oluklu mukavva, karton ve ambalaj sektöründe yüksek talep artışı beklentisinin yabancı yatırımları artıracağı belirtiliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
Sedat ALP
 
İZMİR - Karton ambalajın Türkiye ekonomisinin  parlayan sektörü olması sektörde yabancı yabancı yatırımcı akınına yol açtı. Özellikle sektörün Avrupa'daki büyük gruplarının Türkiye'de yatırım için araştırma yaptığı belirtiliyor. Oluklu mukavva, karton ve ambalaj sektöründe önümüzdeki 3 yıl içinde sektörde talebin yaklaşık yüzde 30 oranında artması beklenirken bu durumun uluslararası büyük şirketlerin dikkatini çekmiş olduğu ifade ediliyor. Avrupa Karton Üreticileri Derneği'nin (European Carton Makers Assosiation-ECMA) 'Avrupa Ambalaj Kartonu Endüstrisine Bakış-2012 Raporu'na göre; 2000-2011 yılları arasında Avrupa'daki ana pazarlarda karton ambalaj çıktısı en çok artan ülke Türkiye oldu. Rapora göre, Türkiye karton ambalaj kullanımını 2016'ya kadar yüzde 29 arttırarak, Avrupa'da açık ara en çok büyüyen pazar olacak. Araştırmaya göre son 11 yılda Türkiye'deki artış oranı yüzde 6.9 olurken, karton ambalaj çıktısının artışında ikinci sırada yüzde 6.2 ile Hollanda yer aldı. Daha sonraki en yakın büyüme oranı ise yüzde 4.3 ile İngiltere'de sağlanırken, Fransa'da binde 2, Almanya'da binde 3, İspanya'da binde iki ve İskandinav ülkelerinde ise yüzde 1.5'lik daralma oldu.
 
Oluklu mukavvada ağırlık yabancılara geçti
 
Son yıllarda artan yatırımlarla birlikte oluklu mukavva pazarında ağırlığın yabancı şirketlere geçtiği belirtiliyor. Benzer şekilde karton sektöründe de yabancı ilgisinin arttığı ve uluslararası büyük oyuncuların sektöre girme iştahının yüksek olduğu gözleniyor. Avusturyalı Maier Meinhof İzmir'de Süper Pak'ı alarak Türkiye pazarına giren ilk yabancı oldu. Olmuksa'da Sabancı Holding sahip olduğu yüzde 43.73 oranındaki payını tamamını İspanyol I. P.Container Holding S.L şirketine sattı. Kaplamin Ambalaj'ın yabancı ortağı SCA Packaging International BV paylarını DS Smith'e sattı. Abalıoğlu Holding ise iştiraki Dentaş Ambalaj'ın  yüzde 79.6'lık hissesini 110 milyon dolarlık bedelle Avusturyalı Dunapack'a sattı. Tire Kutsan'ı Mondi Packaging Europe, Kroma'yı ABD merkezli Matthews International alırken, Atkasan'da da SCA Packaging International B.V ile Çukurova ortak oldu.
 
Yeni satın almalar bekleniyor
 
Karton Ambalaj Sanayicileri Derneği (KASAD) Başkanı ve ECMA Başkan Yardımcısı Alican Duran, Türkiye ekonomisindeki dinamizm, Ortadoğu pazarlarına yakınlık, genç nüfusu ve kişi başına düşen karton kullanımının düşük olması gibi özelliklerin Avrupalıların gözünden kaçmadığını, bütün bu özelliklerin aritmetiğini yapan uluslararası büyük grupların Türkiye'de yatırım yapmanın çok değerli olduğunu tespit ettiğini belirtti. Avrupa'nın en büyüğü olan Avusturyalı Maier Meinhof'un İzmir'de Süper Pak'ı alarak sektöre ilk giren firma olduğunu belirten Duran, Dentaş ve Tire Kutsan'ı da yine Avusturyalı şirketlerin aldığını, büyük oldukları için hızlı hareket eden bu şirketleri başka uluslararası yatırımcılarında izleyeceğini belirterek, "Bunlar daha büyük olduğu için hızlı hareket ettiler. Ama ben şahsen biliyorum diğer Avrupalı büyük gruplar da takip edecek. Yeni satın almalar bekleniyor. Sektör zaten bölünmüş bir sektör. Yeni konsalidasyonlar kaçınılmaz" diye konuştu.
 
Yabancı yatırımların özellikle oluklu mukavvada etkili olduğunu, sektörde ağırlığın yabancılara geçtiğini vurgulayan Duran, "Oluklu da girişlerin hızlı olmasının nedeni daha harcı alem bir iş, uzaktan kumandası kolay bir iş ve daha büyük grupların olduğu bir iş. Karton ambalaj direkt müşterinin satış teşkil ettiği ve daha kaliteli bir ürün.
Olukçular daha hızlı hareket etti ama benzer gelişme karton sektöründe de olacak. 3-5 senede sektör hızla şekillenecek. Herkes şu anda çok ciddi niyetlerle Türkiye'yi inceliyor. Avrupa'daki bütün büyük grupların Türkiye'de yatırım yapma ilgisi var. Ama ne kadar hızlı hareket edeceklerini bilmiyoruz. Yabancı girişlerinin artması ile birlikte Türkiye'de çok daha dinamik, gelişmiş ve daha fazla istihdam sağlayan ve buradan ihracat yapan bir sektör olacak" şeklinde konuştu.
 
Sektör büyüklüğü 600 milyon euro
 
ECMA'nın 'Avrupa Ambalaj Kartonu Endüstrisine Bakış-2012 Raporu'na göre; kişi başına düşen karton ambalaj tüketiminin en düşük olduğu ülke Türkiye. Bu konuda henüz çok yol alması beklenen Türkiye'de, şu anda 4 kilogram civarında olan kişi başına karton ambalaj tüketiminin 2015 yılına kadar 6 kilogram olması bekleniyor. Avrupa'da kişi başına tüketim 8 ile 15 kilogram arasında değişiyor. Kişi başına tüketimin ileriki yıllarda daha fazla artacak olması Türkiye'nin önemini arttırıyor. ECMA'nın araştırmasına göre Türkiye'de karton ambalaj sektörü yaklaşık 600 milyon euro büyüklüğünde. 11 ECMA ülkesi içi yapılan tahmine göre 2013'te Avrupa'da karton ambalaj üretimi yüzde 1.7, 2014 yılında yüzde 1.9 ve 2015 yılında yüzde 2. 1 artacak. Ülke bazında ise 2016'ya kadar karton ambalaj artışı yüzde 29 oranla en
fazla Türkiye'de olacak. Almanya'da artış yüzde 21, İngiltere'de yüzde 14, Fransa'da yüzde 10.3, olacak. Artan yatırımlarla birlikte oluklu mukavva pazarında ağırlığın yabancı şirketlere geçtiği belirtiliyor. Karton sektöründe de yabancı ilgisinin arttığı ve uluslararası büyük oyuncuların sektöre girme iştahının yüksek olduğu gözleniyor.
 
Hisse devri hareketlendi
 
• Avusturyalı Maier Meinhof Süper Pak'ı aldı.
• Olmuksa'da H.Ö. Sabancı Holding'in payını İspanyol International Paper Container Holding S.L aldı.
• Kaplamin Ambalaj'ın yabancı ortağı SCA Packaging International BV paylarını DS Smith'e sattı.
• Dentaş Ambalaj'ın yüzde 79.6'lık hissesini Avusturyalı Dunapack aldı.
• Tire Kutsan'ı Mondi Packaging Europe aldı.
• Kroma'yı ABD merkezli Matthews International aldı.
• Atkasan'da SCA Packaging International B.V ile Çukurova ortak oldu.