Kasası 1 liraya düştü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MUĞLA - Fethiye'de domatesin kasası, ihracatının azalmasıyla 1 liraya kadar düştü.

Yaklaşık 8 bin çiftçinin 25 bin dönüm örtü altı tarım alanında domates yetiştiriciliği yaptığı Fethiye'de yılda 400 bin ton civarında üretim yapılıyor. İhracatın azalmasıyla seralarda kalan domates, 20 kilogramlık kasası 1 liradan salça fabrikalarına götürülmek üzere Batı Akdeniz Karaçulha Bölge Hali'nde kamyonlara yükleniyor.

1-308.jpg

Fethiye Ziraat Odası Başkanı Osman Nuri Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, domates fiyatının her yıl mayıs ayının ortalarında düştüğünü söyledi.
İhracatın bu aylarda yavaşlamasının bunun nedenlerinden biri olduğunu belirten Demir, ayrıca üreticiye verilen desteğin azalmasının da fiyat düşüşünü etkilediğini vurguladı.

[PAGE]

Fethiye'de domatesin 3 farklı şekilde değerlendirildiğini anlatan Demir, "Bunlardan biri ihracata giden seçme domates. Üretimin yüzde 30-40'ı seçilip kilogramı 60-70 kuruştan ihracata gidiyor. İç piyasada ise 70 kuruştan satılıyor. Yılın bu zamanlarında ihracat yavaşladığı için domates, 20 kilogramlık kasası 1 liradan kamyonlara yüklenerek salça fabrikalarına gönderiliyor" dedi.
Salçaya gönderilen domateslerin kalitesi bakımından değerlendirildiğinde üreticinin "içinin acıdığını" dile getiren Demir, iç piyasada gereken talebi görmeyen domatesin seralarda çürümesi yerine maliyetini kurtarması amacıyla salça fabrikalarına gönderildiğine dikkati çekti.

2-298.jpg

"Ürettiğimizi tüketmiyoruz"
Türkiye'de üretilerin tüketilemediğini ifade eden Demir, şunları söyledi:
"Fethiye'de yaklaşık 70 bin aile yaşıyor. Her bir aile günde 1 kilogram domates tüketse 70 ton yapar. Bunu ülke bazına yaydığınız zaman Türkiye'de domates tüketiminin ne kadar az olduğunu görürüz. Domateslerde kimyasal kalıntılardan bahsediliyor ama bu, günümüzde yok denecek kadar az seviyeye indi. Bu da insan sağlığını olumsuz etkileyecek bir seviye değil. İnsanlarımız gönül rahatlığıyla domates tüketebilir."

Bir kasa domates bir bardak çaya eşdeğer
Fethiye Batı Akdeniz Karaçulha Bölge Hali komisyoncusu Mehmet Kazak ise 10 gün önce kilogramını 3 liradan sattıkları domatesin bugün kasasını 1 liradan salçaya gönderdiklerine dikkati çekerek, bir kasa domatesin bir bardak çay ile eşdeğer olduğunu kaydetti.