Katar, 60 milyar dolarlık yatırıma hazırlanıyor

Bu yıl 60 milyar dolarlık yatırıma hazırlanan Katar'a iş dünyasından yoğun ilgi. (Yeşim Ardıç)

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

YEŞİM ARDIÇ

Geride bıraktığımız 2018 yılında 58 milyar dolar yatırım yapan Katar, 2019'da yatırım tutarını 60 milyar dolara çıkarmaya hazırlanıyor. Bu kapsamda 29 Nisan-1 Mayıs 2019 tarihleri arasında düzenlenecek Project Qatar Fuarı, Türk şirketleri açısından büyük önem taşıyor.

Project Qatar Uluslararası Yatırım Fuarı'nın Türkiye milli katılımını organizasyonunu gerçekleştiren Troy Expo'nun Kurucu Ortağı Yüksel Senem, her yıl 60'ın üzerinde Türk firmasının 1000 metrekare alanda katılım sağladığı fuarın, Katar için temel tedarik merkezi olma özelliği taşıdığını söyledi.

Türkiye'de yurt dışı fuarcılığın ağırlıklı olarak yapı sektöründe faaliyet gösterdiğini belirten Yüksel Senem, iç talebi karşılamak için üretim yapan firmaların, zamanla alternatif pazarlara yöneldiğini aktardı.

Bu kapsamda Katar'ın önemli bir alternatif pazar olarak ortaya çıktığını dile getiren Senem, kamu ağırlıklı projelerle harekete geçen yapı sektöründe 2018 yılında 58 milyar dolarlık yatırım yapıldığı bilgisini verdi. 2022 FIFA Dünya Kupası'na ev sahipliği yapacak Katar'ın 2019 yılında ise 60 milyar dolarlık yatırım yapmasının beklendiğine işaret eden Senem, iki ülke arasındaki yakınlığın Türk firmalarına avantajlı bir pozisyon sağladığının altını çizdi.

Yurt dışı fuar katılım desteğinin artık fuar bazında belirlendiğini ifade eden Senem, genel ortalamanın yüzde 30-35 bandında olduğu bir dönemde Project Qatar'ın Ticaret Bakanlığı tarafından yüzde 60 gibi rekor bir seviyede teşviklendirildiğini bildirdi.

Türkiye'nin bu fuara verdiği önemin, Katar yönetiminde de üst düzey yankı bulduğuna değinen Yüksel Senem, "29 Nisan-1 Mayıs 2019 tarihleri arasında 16'ıncısı düzenlenecek olan Project Qatar, uluslararası yapı endüstrisi ve malzemeleri fuarı, Katar'ın en eski, en köklü ve uluslararası nitelikteki tek yapı fuarı olarak öne çıkmaktadır" dedi.

Dünya Kupası'na yönelik otel yatırımları arttı

Fuarın, Katar yapı sektöründe faaliyet gösteren tüm firmaların ve yerel yöneticilerin buluşma noktası haline geldiğini söyleyen Senem, Dünya Kupası'na yönelik başlayan otel yatırımlarının katlanarak arttığını, mevcut 30 bin olan yatak kapasitesine 27 bin odanın daha eklenmesinin planlandığını anlattı.

Project Qatar'a en büyük ülke katılımının Türkiye tarafından sağlandığını dile getiren Senem, Katar yapı sektörünün Türk firmalarına ve ürünlerine olan ilgisinin, fuara yönelik başarıyı pekiştiren temel unsur olmaya devam ettiğini belirtti. Troy Expo olarak 10 yılı aşkın süredir fuar sektöründe hizmet verdiklerini söyleyen Senem, bu süreçte Türk üretici ve ihracatçılarının ihtiyaçlarını yakından takip ettiklerini vurguladı. Senem, bugüne kadar 4 kıtada 100'e yakın fuar organizasyonu gerçekleştirdikleri bilgisini verdi.