Kayıt dışı denince ilk akla gelen kaçakçılık

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Türkiye'deki kayıt dışı ekonominin yüzde 27 gibi çok yüksek bir seviyede olduğunu vurgulayarak, "Bugün Türkiye'de kayıt dışı ekonomi denince akla ilk gelen şeylerden biri kaçakçılık. Kaçakçılığın önlenmesine yönelik özellikle son dönemde önemli adımlar atıldı ve atılmaya devam ediyor" dedi. 

Kaçakçılığın özellikle küçük ölçekli esnaflara ciddi kayıplar yaşattığına dikkat çeken Palandöken şunları kaydetti: 
"Kaçakçılık, ne yazık ki Türkiye'nin en ciddi ekonomik ve sosyal sorunlarından biri haline geldi. Bugün Türkiye'de kayıt dışı ekonomi denince akla ilk gelen şeylerden biri kaçakçılık. Çaydan sigaraya, içkiden akaryakıta birçok üründe kaçak ticareti endişe verici boyutlara ulaştı. Örneğin; kaçak sigaranın Türkiye'ye yıllık vergi zararı 5 milyar lira, kaçak içki pazarı ise yıllık 6 milyar liraya dayandı, akaryakıtta kayıp 10 milyar lira seviyesinde. Ayrıca halkımız da bu dertten zarar görüyor. Meşru yollardan helal para kazanmaya çalışan dürüst esnafımız kaçakçılıktan ciddi yara alıyor; kaçak ürünler her gün yeni bir esnafın kapısına kilit vuruyor. Artık buna hep birlikte ‘dur' demenin vakti." 

Biz elimizi taşın altına koyuyoruz
Palandöken, devletin kaçakçılık başta olmak üzere kayıt dışı ekonomi ile mücadelede önemli adımlar attığını vurgulayarak yaptığı açıklamada, "Kaçak ürün ticareti kapsamlı mücadele gerektiriyor. Kaçakçılığın önlenmesine yönelik özellikle son dönemde önemli adımlar atıldı ve atılmaya devam ediyor. Detaylarını çok yakında kamuoyu ile paylaşacağımız geniş kapsamlı bir bilinçlendirme kampanyası ile TESK olarak biz de bu mücadelede elimizi taşın altına koyarak, yürüyen çabalara destek olmayı hedefliyoruz. En büyük dileğimiz ülkemizin kaçak belasından kurtulması, esnafımızın ve ekonomimizin rahat bir nefes alması" ifadelerine yer verdi.