Kayıt dışı istihdam ile mücadele sonuç verdi

2002'de yüzde 52 olan kayıt dışı istihdamın yüzde 32'ye gerilediği belirtildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kayıt dışı istihdam ile süren mücadele başarılı sonuçlar vermeye başladı.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele Daire Başkanı Yakup Süngü, 2002'de yüzde 52 olan kayıtdışı istihdamın bugün itibarıyla yüzde 32'ye gerilediğini söyledi.

"Etkin Rehberlik ve Denetim Yoluyla Kayıtlı İstihdam Teşviki Projesi" kapsamında Çanakkale'de bir otelde düzenlenen toplantıya katılan Süngü, gazetecilere yaptığı açıklamada, SGK olarak kayıtdışı istihdamla mücadelede ilerleme kaydettiklerini belirtti.

Kayıtdışı istihdamın her geçen yıl biraz daha azaldığını vurgulayan Süngü, "2002 yılında yüzde 52 olan kayıtdışı istihdam bugün yüzde 32. 2008 yılından bugüne kadar 2 milyon 200 bin kayıtdışı çalışanı kayıt altına aldık. Türkiye genelinde de 150 bin civarı iş yerini kayıt altına aldık. 1 puanlık düşüşün bedeli 1,8 milyar lira. Kayıtdışı istihdamın azalmasının katkısı 36 milyar lira." diye konuştu.

Kayıt dışı istihdam 5 yılda yüzde 10 seviyesine gerileyecek

SGK İl Müdürü Basri Tümsek de Çanakkale'de geçen sene bin 867 kayıtdışı sigortalı ile tescilsiz 42 iş yerini kayıt altına aldıklarını bildirdi.

Tümsek, yılın ilk 3 ayındaki denetimlerine ilişkin verilere değinerek, şöyle devam etti:
"Bu dönemde 317 çalışanı kayıt altına aldık. İşlemlerimiz devam etmektedir. 2000'li yılların başında kayıtdışı istihdam oranı yüzde 50 iken bugün ise kayıtdışı istihdam oranı yüzde 32'lerde. Bizim de amacımız, İl Müdürlüğü olarak 5 yıl içinde kayıtdışı istihdam oranını yüzde 10-15 seviyelerine indirmek." ifadelerini kullandı.