”Kaynakları sanayicilerimize kullandıracağız”

Aydın, 'ödeme konusunda sıkıntısı var' diye kimsenin kredisini geri çağırmadıklarını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Halk Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, Dünya Bankası'ndan 200 milyon dolar, Fransız Kalkınma Ajansından 80 milyon euro sağladıklarını, Avrupa Yatırım Bankasından da 300 milyon euro temin edeceklerini belirterek, bunlardan oluşacak kaynağı, gelecek yıl, orta ve uzun vadede sanayicilerin kullanımına sunacaklarını bildirdi.

Ankara Sanayi Odasının (ASO) Kasım Ayı Olağan Oda Meclisi toplantısına katılan Aydın, burada yaptığı konuşmada, Türk bankacılık sektörü ve Halk Bankasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Aydın, Türk bankalarının, sermaye yeterlilikleri, büyüme hızları ve öz kaynak verimlilikleri açısından güçlü bir yapıya sahip olduklarını söyledi. 2001 yılında yaşanan ekonomik krizi, kamu bankalarının tetiklediğini belirten Aydın, "Bugün hem bankacılık sektörü hem de Halkbank çok iyi durumda" dedi.

Halk Bankasının en güçlü bilanço yapısına sahip bankalar arasında yer aldığını belirten Aydın, 2001 yılında bankanın kredi miktarı 450 milyon YTL iken bugün bu rakamın 24 milyar YTL'ye ulaştığını kaydetti. Aydın, 2001'de bankanın kullandırdığı toplam krediler içinde sorunlu kredilerin oranı yüzde 50'ler seviyesinde iken bugün yüzde 4'e indiğini bildirdi. Aydın, şöyle devam etti:

"Hem kredilerimiz artmış hem de verdiğimizi geri alıyoruz. Bizim güçlü olmamızın sanayiyi de güçlü tutacağını dikkate alarak yolumuza devam ediyoruz. Şu anda çok güçlü bir yapımız var. Dünya Bankasından sağladığımız 200 milyon dolar, Fransız Kalkınma Ajansından sağladığımız 80 milyon euro ve Avrupa Yatırım Bankasından sağlayacağımız 300 milyon euro tutarındaki kaynağı, orta ve uzun vadede kredi olarak sanayicilerimize kullandıracağız. Halk Bankası, üzerine düşeni yapacaktır. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın. Halk Bankasının misyonundan sapması düşünülemez. Herkesin KOBİ Bankası olmaya çalıştığı bir dönemde bizim KOBİ bankacılığından çıkmamız eşyanın tabiatına aykırı. Halkbank KOBİ'lerin bankasıdır. Öyle olmaya da devam edecektir."

"Kredi geri çağırmıyoruz"

"Ödeme konusunda sıkıntısı var diye kimsenin kredisini geri çağırmıyoruz" diyen Aydın, bankanın, 600'ün üzerinde şubesi bulunduğuna dikkati çekti ve bu şubelerde az da olsa farklı uygulamalar olabileceğini, bunlar kendilerine bildirildiğinde gereğini yaptıklarını söyledi.

Aydın, "2 kişi yanlış yaptı diye 11 bin çalışanı suçlamak hakkaniyetli olmaz. Biz 7 farklı bankadan müteşekkil bir bankayız. Bu kadar farklı kültürü bir araya getirerek bir sinerji yarattık ama arada sırada ufak tefek aksaklıklar olabiliyor" dedi. 

2008 yılı hedeflerini gerçeğe dönüştürdüklerini ve reel sektöre destek olmaya devam ettiklerini anlatan Aydın, 2009 yılı için ise bankanın yüzde 25'i halka açık olduğu için rakamsal hedef veremediğini söyledi.